Dependența de dulce: cum să o învingi

Când te gândești la zahăr, probabil că îți vin în minte alimente precum bomboanele, prăjiturile, ciocolata și biscuiții. Însă acesta se găsește în o mulțime de alimente, iar substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr.

„Carbohidrații sunt considerați un zahăr. Aceștia includ orice, de la pâine integrală, paste, orez, cartofi, banane, precum și prăjituri și biscuiți”, a afirmat Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, pentru The Sun.

Majoritatea oamenilor ar trebui să se gândească la reducerea consumului de zaharuri rafinate și adăugate, a continuat nutriționistul. 

Este vorba despre „dulciuri, prăjituri, ciocolata, biscuiți, băuturi carbogazoase, gemuri, cerealele pentru micul dejun – și lista poate continua”, a adăugat ea. 

Conform nutriționistului, consumul excesiv de zahăr rafinat poate fi dăunător pentru sănătate. 

„Cele mai multe spitalizări ale copiilor se datorează dinților cariați”, a declarat ea, „în mare parte din cauza dietelor bogate în zahăr”. 

În afară de cariile dentare, zahărul rafinat poate provoca, de asemenea, „dificultăți de concentrare, dureri de cap și creștere în greutate, ducând în cele din urmă la obezitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet, risc crescut de accident vascular cerebral „, a mai adăugat Hillard. 

Așadar, reducerea cantității de dulciuri pe care le consumi poate fi cu siguranță benefică pentru sănătatea ta. 

Cu toate acestea, Hillard a ținut să îi avertizeze pe cei care se angajează în această dificilă aventură. 

„Dependența de zahăr, ca atare, este încă în curs de cercetare. Cu toate acestea, substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr rafinat, așa că eliminarea acestuia va duce la o stare de rău în primele etape”, a afirmat ea. 

Iată ce se va întâmpla cu organismul tău în zilele, săptămânile, lunile și anii care vor urma după ce vei elimina zaharurile rafinate: 

Între o oră și opt ore 

În primele câteva ore după ce ai renunțat la zaharurile rafinate, s-ar putea să observi că ești apatic. În această etapă, corpul tău va avea cu siguranță poftă de dulciuri, a declarat ea. 

„După aproximativ cinci ore, vei începe să te simți obosit și lipsit de energie. Organismul este obișnuit să se bazeze pe zahărul rafinat ca sursă de energie și, până când nu trece ceva timp și mănânci mese echilibrate cu carbohidrați și grăsimi sănătoase, organismul va fi dependent de zahărul pe care nu îl primește”, a afirmat nutriționistul. 

Între 12 și 24 de ore 

Între 12 și 24 de ore după ce ai renunțat la dulciuri, este posibil să treci prin ceea ce se numește „etapa de sevraj”. Aceasta aduce cu sine câteva simptome destul de neplăcute, precum dureri de cap, greață, iritabilitate și oboseală. De asemenea, s-ar putea să îți fie mai greu să te concentrezi. 

„Mintea ta este atât de concentrată pe alimentele bogate în zahăr, încât s-ar putea să-ți fie greu să te concentrezi asupra sarcinilor și să te simți irascibil”. 

Două până la cinci zile 

După câteva zile fără zahăr, s-ar putea să rămâi surprins că ai o respirație mai proaspătă. 

„Zahărul interacționează cu bacteriile din gură”, a explicat ea. „Presupunând că rămâi hidratat, mirosul respirației ar trebui să se îmbunătățească în două până la cinci zile.” 

S-ar putea, de asemenea, să vezi unele îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit. 

„În aceste zile, organismul se adaptează și ar trebui să te confrunți cu mai puține schimbări de dispoziție”, a adăugat nutriționistul sportiv. 

O săptămână 

După o săptămână, un alt efect pozitiv al renunțării la zaharurile rafinate ar putea fi o piele mai curată. 

„Zahărul se leagă de proteine și lipide – într-un proces numit glicație – care poate afecta colagenul și elastina din piele”, a avertizat ea. 

„Zahărul în exces provoacă, de asemenea, inflamații și acumularea de grăsime în interiorul pielii, ceea ce se observă în mod obișnuit prin acneea legată de alimentație. După o săptămână cu o dietă mai săracă în zahăr rafinat, ar trebui să se observe o ușoară îmbunătățire la nivelul tenului”. 

Între o lună și trei luni 

Pe măsură ce trec lunile, s-ar putea să sesizezi unele modificări ale nivelului de energie pe parcursul zilei, precum și ale dispoziției și aspectului. 

„Este vorba acum de o perioadă de timp considerabilă. Organismul a început să se adapteze la noul stil de alimentație și sperăm că și dieta ta per total s-a îmbunătățit. 

Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat o memorie mai bună, energie pentru ziua în curs și este posibil să vezi și o anumită pierdere de grăsime în aceste luni”. 

Între șase luni și un an 

Dacă reușești să reziști între șase luni și un an fără să mănânci zahăr rafinat, este o adevărată performanță. 

Până în acest moment ar trebui să vezi o pierdere vizibilă în greutate. Întrucât reducerea consumului de zahăr este „o schimbare uriașă a dietei”, nutriționistul sportiv a spus că, „în funcție de mai mulți factori, în această etapă poate exista o pierdere vizibilă în greutate și o reducere a balonării”. 

Iar pe termen lung, vei avea, de asemenea, un risc mai mic de a suferi de diabet de tip 2, a mai spus Jess. 

„S-ar putea să constați că nu ai mai răcit la fel de des și că nu te mai dor articulațiile!”. 

Cum poți reduce consumul de zahăr rafinat? 

Poate fi mai greu decât crezi să nu consumi zahăr. Secretul este să verifici eticheta alimentelor, a sfătuit nutriționistul. 

Ea a sugerat să mănânci fructe, legume, hummus sau ouă fierte, mai degrabă decât batoane de cereale și ciocolată cu conținut ridicat de zahăr. 

„Asigură-te că începi bine ziua cu un mic dejun cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fulgi cu tărâțe cu fructe de pădure proaspete sau congelate și banane”, a sugerat Hillard. 

Pâinea integrală cu unt de arahide și banane este, de asemenea, o alternativă, precum și iaurtul grecesc cu fructe de pădure și granola fără zahăr adăugat. 

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Ce beneficii are ciocolata neagră, spre deosebire de cea cu lapte

Vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră. Acest desert, consumat în cantități mici, poate fi benefic pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru diminuarea riscului apariției unei boli care afectează tot mai multe persoane, scrie digi-world.tv.

Ciocolata neagră ar putea avea beneficii în prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2, arată un nou studiu publicat în Jurnalul britanic de medicină, citat de People. S-a constatat că participanții care au mâncat cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână au avut un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2, cu 21% mai mic decât cei care consumau aceeași cantitate de ciocolată cu lapte. Mai mult, consumul de ciocolată cu lapte, dar nu şi de ciocolată neagră, a fost asociat cu creşterea excesivă în greutate pe termen lung: un factor care poate contribui la dezvoltarea bolii cronice.

„Am fost surprinşi de împărţirea clară între impactul ciocolatei negre şi al celei cu lapte asupra riscului de diabet şi asupra gestionării greutăţii pe termen lung”, a precizat lectorul univ. dr. Qi Sun, profesor în cadrul departamentelor de nutriţie şi epidemiologie de la Harvard.

Chiar dacă ciocolata neagră şi cea cu lapte au un nivel similar de calorii şi grăsimi saturate, se pare că polifenolii din ciocolata neagră ar putea compensa efectele grăsimilor saturate şi ale zahărului asupra creşterii în greutate şi a diabetului, spun cercetătorii.

„Pentru oricine iubeşte ciocolata, constatările sunt o reamintire a faptului că a face alegeri mici, cum ar fi alegerea ciocolatei negre în locul ciocolatei cu lapte, poate face o diferenţă pozitivă pentru sănătate”, a precizat cercetătorul Binkai Liu, care este autorul principal al studiului publicat în The BMJ.

Studiul a inclus date pe o perioadă mai lungă de 30 de ani, de la 192.000 de participanţi care nu aveau diabet când au început să-şi raporteze obiceiurile alimentare.

Nu este primul studiu în care ciocolata neagră este considerată de specialiști sănătoasă și benefică. Compușii din cacao sunt legați de o bună sănătatea a inimii, conform unei cercetări din 2015. Un studiu anterior, din 2005, a spus că acest tip de desert este o alegere excelentă pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea tensiunii arteriale la persoanele sănătoase.

Aceste beneficii pentru sănătate se datorează în mare parte flavonoidelor, compușii bioactivi găsiți în plante, care declanșează producția de oxid nitric, ce dilată vasele de sânge și astfel scade tensiunea arterială. 

În ciuda dovezilor tot mai numeroase privind beneficiile ciocolatei negre pentru sănătate, oamenii de știință care au realizat studiul recomandă interpretarea rezultatelor cu precauție. De asemenea, este important de reținut că doza e foarte importantă. Participanții la studiu au consumat până în 30 de grame de ciocolată neagră pe zi.

Studiu: medicii avertizează asupra unei creșteri semnificative a incidenței accidentului vascular cerebral la adulții sub 55 de ani
Articolul anterior
Companii de turism de pe ambele maluri ale Prutului, reunite la Chișinău
Articolul următor