Când te gândești la zahăr, probabil că îți vin în minte alimente precum bomboanele, prăjiturile, ciocolata și biscuiții. Însă acesta se găsește în o mulțime de alimente, iar substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr.
„Carbohidrații sunt considerați un zahăr. Aceștia includ orice, de la pâine integrală, paste, orez, cartofi, banane, precum și prăjituri și biscuiți”, a afirmat Jess Hillard, nutriționist sportiv la Warrior, pentru The Sun.
Majoritatea oamenilor ar trebui să se gândească la reducerea consumului de zaharuri rafinate și adăugate, a continuat nutriționistul.
Este vorba despre „dulciuri, prăjituri, ciocolata, biscuiți, băuturi carbogazoase, gemuri, cerealele pentru micul dejun – și lista poate continua”, a adăugat ea.
Conform nutriționistului, consumul excesiv de zahăr rafinat poate fi dăunător pentru sănătate.
„Cele mai multe spitalizări ale copiilor se datorează dinților cariați”, a declarat ea, „în mare parte din cauza dietelor bogate în zahăr”.
În afară de cariile dentare, zahărul rafinat poate provoca, de asemenea, „dificultăți de concentrare, dureri de cap și creștere în greutate, ducând în cele din urmă la obezitate, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet, risc crescut de accident vascular cerebral „, a mai adăugat Hillard.
Așadar, reducerea cantității de dulciuri pe care le consumi poate fi cu siguranță benefică pentru sănătatea ta.
Cu toate acestea, Hillard a ținut să îi avertizeze pe cei care se angajează în această dificilă aventură.
„Dependența de zahăr, ca atare, este încă în curs de cercetare. Cu toate acestea, substanțele chimice de la nivelul creierului se schimbă în timp ce se consumă o dietă bogată în zahăr rafinat, așa că eliminarea acestuia va duce la o stare de rău în primele etape”, a afirmat ea.
Iată ce se va întâmpla cu organismul tău în zilele, săptămânile, lunile și anii care vor urma după ce vei elimina zaharurile rafinate:
Între o oră și opt ore
În primele câteva ore după ce ai renunțat la zaharurile rafinate, s-ar putea să observi că ești apatic. În această etapă, corpul tău va avea cu siguranță poftă de dulciuri, a declarat ea.
„După aproximativ cinci ore, vei începe să te simți obosit și lipsit de energie. Organismul este obișnuit să se bazeze pe zahărul rafinat ca sursă de energie și, până când nu trece ceva timp și mănânci mese echilibrate cu carbohidrați și grăsimi sănătoase, organismul va fi dependent de zahărul pe care nu îl primește”, a afirmat nutriționistul.
Între 12 și 24 de ore
Între 12 și 24 de ore după ce ai renunțat la dulciuri, este posibil să treci prin ceea ce se numește „etapa de sevraj”. Aceasta aduce cu sine câteva simptome destul de neplăcute, precum dureri de cap, greață, iritabilitate și oboseală. De asemenea, s-ar putea să îți fie mai greu să te concentrezi.
„Mintea ta este atât de concentrată pe alimentele bogate în zahăr, încât s-ar putea să-ți fie greu să te concentrezi asupra sarcinilor și să te simți irascibil”.
Două până la cinci zile
După câteva zile fără zahăr, s-ar putea să rămâi surprins că ai o respirație mai proaspătă.
„Zahărul interacționează cu bacteriile din gură”, a explicat ea. „Presupunând că rămâi hidratat, mirosul respirației ar trebui să se îmbunătățească în două până la cinci zile.”
S-ar putea, de asemenea, să vezi unele îmbunătățiri în ceea ce privește starea de spirit.
„În aceste zile, organismul se adaptează și ar trebui să te confrunți cu mai puține schimbări de dispoziție”, a adăugat nutriționistul sportiv.
O săptămână
După o săptămână, un alt efect pozitiv al renunțării la zaharurile rafinate ar putea fi o piele mai curată.
„Zahărul se leagă de proteine și lipide – într-un proces numit glicație – care poate afecta colagenul și elastina din piele”, a avertizat ea.
„Zahărul în exces provoacă, de asemenea, inflamații și acumularea de grăsime în interiorul pielii, ceea ce se observă în mod obișnuit prin acneea legată de alimentație. După o săptămână cu o dietă mai săracă în zahăr rafinat, ar trebui să se observe o ușoară îmbunătățire la nivelul tenului”.
Între o lună și trei luni
Pe măsură ce trec lunile, s-ar putea să sesizezi unele modificări ale nivelului de energie pe parcursul zilei, precum și ale dispoziției și aspectului.
„Este vorba acum de o perioadă de timp considerabilă. Organismul a început să se adapteze la noul stil de alimentație și sperăm că și dieta ta per total s-a îmbunătățit.
Acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat o memorie mai bună, energie pentru ziua în curs și este posibil să vezi și o anumită pierdere de grăsime în aceste luni”.
Între șase luni și un an
Dacă reușești să reziști între șase luni și un an fără să mănânci zahăr rafinat, este o adevărată performanță.
Până în acest moment ar trebui să vezi o pierdere vizibilă în greutate. Întrucât reducerea consumului de zahăr este „o schimbare uriașă a dietei”, nutriționistul sportiv a spus că, „în funcție de mai mulți factori, în această etapă poate exista o pierdere vizibilă în greutate și o reducere a balonării”.
Iar pe termen lung, vei avea, de asemenea, un risc mai mic de a suferi de diabet de tip 2, a mai spus Jess.
„S-ar putea să constați că nu ai mai răcit la fel de des și că nu te mai dor articulațiile!”.
Cum poți reduce consumul de zahăr rafinat?
Poate fi mai greu decât crezi să nu consumi zahăr. Secretul este să verifici eticheta alimentelor, a sfătuit nutriționistul.
Ea a sugerat să mănânci fructe, legume, hummus sau ouă fierte, mai degrabă decât batoane de cereale și ciocolată cu conținut ridicat de zahăr.
„Asigură-te că începi bine ziua cu un mic dejun cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fulgi cu tărâțe cu fructe de pădure proaspete sau congelate și banane”, a sugerat Hillard.
Pâinea integrală cu unt de arahide și banane este, de asemenea, o alternativă, precum și iaurtul grecesc cu fructe de pădure și granola fără zahăr adăugat.