Dieta echilibrată pentru o femeie însărcinată

Adoptarea unei diete sănătoase şi echilibrate este esenţială pentru sănătatea unei femei, cu atât mai mult atunci când ea devine pregătită să aducă pe lume un copil. Înseamnă acest lucru că o gravidă trebuie ,,să mânânce pentru doi’’? Află, de asemenea, care sunt alimentele pe care o femeie însărcinată ar fi bine să le excludă în totalitate din meniu. Iată, mai jos, câteva lămuriri referitoare la modul sănătos de alimentaţie al unei gravide.

separator

pregnant woman belly with vegetables and fruits over white background

Regim alimentar de 5 mese pe zi

O gravidă trebuie să respecte regimul alimentar de 5 mese pe zi, care să includă 3 mese principale şi 2 gustări servite la ore fixe. Cereale integrale, fructe şi legume, mai mult peşte, carne de pasăre crescută doar în aer, carne roşie, alimente lactate bogate în calciu şi cu conţinut redus de grăsimi – sunt alimente ce trebuie să-şi găsească loc în dieta unei gravide.

O femeie însărcinată NU trebuie să ,,mănânce pentru doi’’

Nu e surprinzător! În perioada sarcinii ai nevoie de elemente nutritive suplimentare pentru a susține creșterea și dezvoltarea fătului, însă e posibil să le obţii fără a creşte aportul de alimente. Şi asta pentru că, uimitor, corpul unei gravide are capacitatea fiziologică să absoarbă mai eficient şi mai intens nutrienţii din hrană. Organismul unei femei asimilează mai bine vitaminele, mineralele, proteinele şi grăsimile din alimente în perioada cât aceasta este însărcinată şi alăptează, iar acest lucru îi permite gravidei să-şi construiască în organism depozite de nutrienţi folositori pentru dezvoltarea intrauterină a fătului. Iată, aşadar, ai aflat motivul pentru care nu este necesar să sporeşti aportul de calorii, mai mult decât deobicei, dacă eşti însărcinată.

Important este să pui accentul în această perioadă pe calitatea hrănii şi să alegi în meniu alimente nutritive, în funcţie de trimestrul sarcinii.

În primul trimestru (0-12 săptămâni)

Cum să calmezi greţurile de dimineaţă? Deşi sunt mai frecvente în primele luni de sarcină, greţurile la o gravidă, cu părere de rău, nu sunt limitate întotdeauna doar dimineţile. Iată însă cum poţi să minimizezi intensitatea stărilor de greaţă în timpul sarcinii:

  • •mănâncă puțin și des mese și gustări care să conțină amidon, cum ar fi pâinea, cerealele integrale, biscuiții simpli, din ovăz, pesmeţii, pastele, orezul sau cartofii;
  • •consumă mai puţine alimente ce conţin grăsimi şi care sunt mai greu de digerat;
  • •alege rețete rapide și ușoare, care nu au nevoie de multă pregătire;
  • •păstrează la îndemână, lângă pat, un biscuit simplu, un pesmet, şi ronţăie unul înainte să te ridici;
  • •profită de ,,zilele bune’’ şi găteşte bucate pe care sa le poţi apoi uşor congela şi folosi la nevoie;
  • •poţi să foloseşti ghimbir proaspăt la gătit ori să prepari un ceai; ghimbirul este un anti-emetic natural, care poate să calmeze senzaţia de greaţă;
  • •nu uita să faci plimbări în aer liber, să practici exerciţii fizice în timpul sarcinii, care te vor ajuta de asemenea să combaţi greţurile.

La fel de important pentru o gravidă este să aporte în organism acidul folic, în special în primele 12 săptămâni de sarcină. De aceea, în primul trimestru este potrivit să incluzi în meniu alimentele bogate în acid folic, precum legume cu frunze verzi (varză, broccoli, spanac, nap verde, sparanghel, gulie, frunze de salată), mazăre verde şi uscată, fasole, linte, sfeclă, porumb, citrice, seminţe de floarea soarelui, alune, migdale, seminţe de in, avocado, roşii, ţelină, dovlecel, ardei graşi.

alimente_bogate_acid_folic
În al doilea trimestru (13-26 săptămâni)

Multe dintre mămici susțin că această etapă este una dintre cele mai fascinate în timpul sarcinii, întrucât simţurile bebeluşului se dezvoltă mai mult, iar el începe să reacţioneze la mediul său. Este posibil ca în această perioadă să te simţi altfel decât deobicei în legătură cu senzaţiile sporite de gust şi miros, ce se dezvoltă de regulă la o gravidă şi care stârnesc adesea pofte alimentare ori, dimpotrivă, pot să-ţi displacă anumite tipuri de alimente. În acelaşi timp, e puţin probabil ca aceste schimbări să te afecteze dacă ai o dietă echilibrată și variată.

Este potrivit să-ţi plănuieşti din acest moment să incluzi în meniul tău două porții de pește pe săptămână, dintre care una din specie de peşte uleios – sardea, scrumbie, hering, somon, macrou sau păstrăv.

Constipaţia este o altă problemă întâlnită frecvent în perioada gravidităţii, motiv pentru care, vei avea nevoie să introduci în dietă cereale integrale, pâine din făină integrală (şi nu albă), paste din grâu dur, ovăz, orz, fructe, legume, fasole, mazăre, năut, linte, nuci, semințe. Atenţie şi la aportul de lichide, care ar trebui să constituie 1½ -2 litri pe zi de apă, ceaiuri din plante, sucuri diluate.

Pe măsură ce sarcina progresează, rezervele de substanţe nutritive, precum cele de fier, pot să se diminueze. De aceea, este bine să incluzi în meniu alimente bogate în fier – carne roşie (macră) cu conţinut scăzut în grăsimi, carne de pui (în special carnea de pe coapse), pește, fasole, mazăre, linte, legume cu frunze verzi, cereale integrale. Organismul uman nu are capacitatea să absoarbă fierul din alimentele vegetale la fel de bine precum acest lucru se întâmplă în cazul alimentelor de origine animală. Însă, poţi spori absorbţia fierului din alimente dacă la aceeaşi masă asociezi şi surse naturale de vitamina C (ardei gras, roşii, dovleac, gutuie, prune, mere, citrice). De exemplu, o portocală sau un gogoşar roşu cu cerealele de la micul dejun ori un ardei roşu sau lămâie la produse din carne. Este potrivit, de asemenea, să bei ceaiul negru sau ceaiul verde între mese ori la 1-2 ore după ce ai luat masa.

fish_dish_herbs_lemon_white_background_78321_3840x2160
În al treilea trimestru (27-40 săptămâni)

Indigestia şi pirozisul, adică arsurile la stomac, sunt semne frecvente în aceasta perioadă. Din fericire, în majoritatea cazurilor acestea au un caracter temporar. Pentru a calma pirozisul este potrivit să iei mese frecvente şi mici, să eviţi culcatul în poziţie orizontală şi aplecatul în faţă după luarea mesei. În plus, trebuie să ştii că alimentele grase şi condimentele pot agrava simptomele.

Necesităţile energetice ale organismului pot fi uşor crescute în ultimul trimestru al sarcinii, atunci când e posibil să ai nevoie de un adaos zilnic de 150-200 de calorii. Însă, atenţie! Acestea sunt echivalentul a doar două felii de pâine integrală de 25 de grame, 30-50g de paste crude sau a unei ceşti de chefir sărac în grăsimi, nu mai mult.

gravida24

Calciul este un alt nutrient de care ai nevoie în timpul sarcinii, mai ales în ultimele zece săptămâni, atunci când acesta este utilizat pentru a întări oasele fătului. Chiar şi aşa, nu este indicat să faci abuz în alimentaţie de cantităţi mari de alimente ce conţin calciu, întrucât corpul tău este adaptat şi absoarbe cu o rată mai bună calciul din alimentele pe care le consumi. Sursele de calciu sunt alimentele lactate (iaurtul, chişleagul), legumele cu frunze verzi, speciile de pește cu oase moi (sardea, hering, scrumbie, somon), migdalele nesărate, caisele uscate, seminţele de susan, portocalele. Vitamina D, necesară pentru a asimila calciul în organism, o găseşti în ouă și specii de pește gras.

Exclude din meniu pe perioada sarcinii!

  • •ouă crude, fierte moi, alte alimente pe bază de ou crud (maioneză);
  • •crustacee crude și carne slab preparată termic;
  • •brânzeturi nepasteurizate, caşcaval din comerţ;
  • •lapte nepreparat termic;
  • •pate şi alte produse din ficat, conserve de ton;
  • preparatele fabricate din carne crudă (salamul, şunca din carne crudă, peștele afumat).

De asemenea, este potrivit să restricţionezi consumul de cafea şi ceai, întrucât medicii nu recomandă să bei mai mult de 2 ceşti de cafea sau 3 ceşti de ceai pe zi, iar consumul de alcool este bine să-l eviţi pe perioada sarcinii și alăptării.

Pe lângă adoptarea unei diete echilibrate, nu uita să faci multe plimbări în aer liber şi să practici exerciţii fizice în perioada gravidităţii, pentru o stare bună de sănătate, a ta şi a bebeluşului tău!

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Proteine bune pentru salate mai sățioase! Din ce alimente le iei
Articolul anterior
În Moldova s-a deschis Centrul Internațional de Alergologie Moleculară!
Articolul următor