Falafelul sau chiftelele de năut sunt o mâncare inspirată din bucătăria arăbească. Sunt foarte gustoase, moi în interior și crocante la exterior.

Năutul este o leguminoasă bogată în proteine, foarte hrănitoare, ideală pentru perioadele de post sau pentru alimentația vegetarienilor.
Dacă le doriți mai condimentate, puteți adăuga usturoi zdrobit sau boia de ardei iute. Sunt deosebit de bune și calde și reci.
Ingrediente necesare:
- 250 g de năut
- 2 cepe
- 3 legături de pătrunjel
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de făină
- 2 lingurițe de chimion măcinat
- 1 linguriță de turmeric
Modul de preparare:
Puneți boabele de năut la înmuiat peste noapte. Năutul se va umfla și își va dubla cantitatea. Astfel că a doua zi veți avea 500 g de năut înmuiat.
Puneți năutul înmuiat într-un bol mare. Adăugați ceapa tăiată felii și pătrunjelul verde tocat mărunt. Adăugați condimentele și amestecați cu o lingură până se combină toate ingredientele.
Puneți pe rând compoziția în blender și mixați până obțineți o pastă fină, omogenă. După ce ați pasat toată compoziția, puneți-o din nou în blender și adăugați făina și bicarbonatul de sodiu. Amestecați până se incorporează.
Pentru a forma chifteluțele de năut, luați câte puțin din compoziție și modelați-le cu palmele curate. Le puteți da orice formă doriți: rotunde, ovale etc. Pot fi mai mari sau mai mici.
Puneți chiftelele formate într-o tigaie cu ulei încins. Prăjiți-le pe ambele părți până se rumenesc. Puteți pune mai mult ulei, pentru a se coace uniform.
După ce sunt gata, scoateți chiftelele de năut pe un platou tapetat cu un prosop gros de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
Dacă nu aveți voie de prăjeli, puteți coace chiftelele în cuptor. Așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați-le până se încheagă și se rumenesc.
Chiftelele cu năut pot fi servite ca atare, cu o salată de verdețuri sau legume, sau pot fi incorporate în sandviciuri. Arabii le consumă cu lipii și diverse sosuri.