Ghid de preparare corectă a cerealelor

Cerealele cumpărate de la magazin, sau de la piață nu vin cu instrucțiuni de gătire atașate. Așa că, te ajutăm cu câteva sfaturi practice cum trebuie preparate fiecare în parte, în câta apă și cât timp trebuie fierte.

separator
Fulgi de ovăz – îi poți fierbe pentru budinci delicioase. 150 gr. fulgi de ovăz se fierb în 450-500 ml de apă, la foc mic, timp de 10-20 de minute, amestecând frecvent.

Orez alb – se folosesc 200-230 ml de apă pentru 200 gr. de orez alb. Se pune la fiert și după ce dă în clocot se reduce intensitatea focului și se fierbe 15 minute. Se lasă acoperit cu capacul încă 5 minute cu focul oprit, pentru a lăsa aburul să îl gătească.

Orez brun – 200 gr. de orez brun se fierb în 400 ml de apă, la foc mic, acoperit cu un capac, timp de 30 de minute. Oprește focul și lasă oala acoperită timp de 10-15 minute, pentru a lăsa aburul cald să îl gătească în continuare.

Mei decorticat – 200 gr. de mei se fierb în 400 ml de apă. Meiul se clătește în apă rece și se prăjeste fără ulei până când se rumenește. Peste el se adaugă apa fiartă și se lasă la foc mic, acoperit cu un capac încă 20 de minute.

Orz – este folosit în supe, n loc de orez, în pilafuri sau risotto, mâncăruri cu legume sau în salate. Dacă îl fierbi, pune 200 gr.de orz la 750 ml. de apă. Se fierbe la foc mic, acoperit cu un capac  35-40 de minute. Pentru a obține un gust mai intens îl poti prăji câteva minute într-o tigaie fără ulei.

Quinoa – se clatește în apă rece și se prăjește făra ulei într-o tigaie. Se adaugă apă clocotită, se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic 20 de minute.

Hrișca – este bogată in vitaminele E, B1 si B2, în proteine, carbohidrați, fibre, fosfor, magneziu, zincși fier. Nu conține gluten. Semințele de hrișcă se hidratează 1-2 ore înainte să fie fierte. Hrișca poate fi făcută și făină, care se poate incorpora in diverse preparate. Se găsește și sub forma de fulgi. Aceștia nu trebuie neapărat fierți pentru ca se înmoaie foarte repede în lichide fierbinți.

Bulgurul – este derivat din grâu și recunoscut ca cereala integrală. Conține mai multe fibre, proteine, fier și magneziu decât orezul. Are indice glicemic scăzut. Bulgurul se fierbe până este gata. Nu are nevoie de hidratare. Se poate folosi atât ca bază pentru deserturi, cât și combinat cu legume. Înlocuiește cu succes orezul.

Grișul – este un alt derivat din grâu. Se fierbe precum făina de mălai, la 500ml de lapte sau apă puneți 5-6 linguri de griș integral. Nu se hidratează!

Poveste cu tâlc despre dragoste, avere și succes
Articolul anterior
Localul în care e imposibil să nu te îmbeți
Articolul următor
Alte articole interesante