Să mănânci ceva dulce este un deliciu pentru majoritatea dintre noi. Însă, din nefericire, dulciurile în cantități mari dăunează sănătății. Și chiar, dacă stai departe de ciocolată și bomboane, tot consumi prea mult zahăr, pentru că el e ascuns în majoritatea alimentelor pe care le ai în dieta ta zilnică, inclusiv pâine, iaurt, cereale și mezeluri. Totodată, Organizația Mondială a Sănătății recomandă reducerea considerabilă a consumului de zahăr, până la cel mult patru lingurițe pe zi, adică 25 de grame.
Organismul uman nu este făcut să consume cantități excesive de zahăr, deoarece pot apărea tot felul de probleme de sănătate cum sunt: obezitatea, rezistența la insulină, diabet, probleme hepatice, nivelul crescut de colesterol, carii, hipertensiune arterială, boli de inimă, chiar și cancer. Așadar, cum poți să îți dai seama, că meniul tău conține prea mult zahăr?
- Ești mereu obosită și nu ai energie
O stare moderată de oboseală pe parcursul zilei este unul dintre semnele, că consumi alimente prea bogate în zahăr. Mai mult, dacă te simți tot timpul epuizată, este cazul să-ți analizezi dieta, ca să vezi dacă nu cumva mănânci prea mult zahăr.
- Hainele au devenit prea stânse
Rochia sau pantalonii care îți erau puțin largi, acum stau strânse pe tine. E clar, că ai luat câteva kilograme în plus. Primul lucru care trebuie să-l faci, este să-ți revezi obiceiurile alimentare. O dietă bogată în zahăr duce la surplus de greutate, dar mai ales la formarea colăceilor în zona taliei.
- Dispoziție schimbătoare. Ba ești în apele tale, ba ești supărată foc!
Numeroase studii demonstrează că există o legătură stânsă, între consumul mare de zahăr provenit din carbohidrați și riscul de depresie.
- Vrei să consumi cât mai mult dulce!
Dacă nu trece o zi fără să ai poftă de ceva dulce, probabil ai devenit dependentă de zahăr. Acesta este echivalentul unui drog. O dietă bogată în zahăr cauzează un răspuns hormonal. De aceea, când mănânci zahăr, te simți bine, iar când trece efectul acestuia, simți că te prăbușești din punct de vedere emoțional și simți că nu mai ai energie.
- Ai tensiunea arterială înaltă și colesterolul mărit!
Studiile recente au demonstrat că reducerea zahărului din alimentație este mai importantă decât reducerea cantității de sare, când vine vorba de menținerea tensiunii la valori normale-120/80.
- Îți este foame mai tot timpul!
Dacă mănânci multe alimente bogate în zahăr, dar sărace în proteine, fibre și grăsimi, la scurt timp după fiecare masă, vei fi înfometat din nou. Și asta, pentru că zahărul dă peste cap secreția hormonilor responsabili de apetit.
- Ai probleme cu tenul
Unii dintre noi sunt sensibili la variațiile mari și bruște ale insulinei cauzate de consumul mare de zahăr și pot suferi modificări hormonale, care la rândul lor, creează diverse probleme la nivelul pielii: acnee, eczemă, rozacee, piele grasă și cearcăne.
Ai grijă de sănătatea ta! Iar dacă te confrunți cu una dintre aceste probleme, ar fi bine, să îți echilibrezi dieta și să întroduci în meniul zilnic, alimente cu nutrienți valoroși, dar nu zaharuri.