Îţi place să consumi mai mult acru sau dulce? Iată ce îţi comunică organismul

 Ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci o combinaţie de dulce-acru, dulce-sărat sau oricare altă asociere a diferitelor feluri de senzaţii gustative? Ştiai că fiecare dintre gusturile alimentelor poate să stimuleze funcţia unui anumit organ şi să coordoneze cu depunerile de grăsime din organism?

separator

gust

Expertul rus Mihail Tombak, absolvent al Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii de Stat din Rusia şi fost conducător al Centrului de Ştiinţe Medicale din Moscova, cel care a scris o serie de cărţi având ca subiect îngrijirea sănătăţii şi tratamentele naturiste şi care a studiat cu asiduitate terapiile alternative tibetane, chinezeşti şi alte metode orientale, adesea experimentând pe propriul său corp şi devenind astfel una dintre autorităţile mondiale de seamă în domeniile sănătăţii şi longevităţii, a dezvăluit cum stau lucrurile cu referire la cele şase feluri de gust.

Atunci când mâncăm, ne gândim mai mult la plăcerea gustului şi mai puţin la felul în care acesta ne afectează organismul. In natură, există doar şase gusturi ale alimentelor, care ne pot oferi informaţii curioase despre energia continuţă în hrană. Prin felul în care combinăm gusturile, putem aduce organismului sănătate şi energie sau boală şi depuneri de grăsime. Iată care sunt cele şase gusturi şi cum influenţează acestea activitatea corpului:

Dulce

Gustul dulciu energizează organismul, dar stimulează creşterea în greutate. Persoanele al căror regim alimentar include multe produse dulci devin greoaie şi leneşe, pentru că stimulează producerea de mucus şi a grăsimii, reduce capacitatea organismului de a genera căldura. Gustul dulce caracterizează zahărul, mierea, laptele, frişca, produsele din grâu, fructele, legumele, leguminoasele, nucile, seminţele. Fructele citrice au un gust dulce-acru.

Acru

Are proprietăţi răcoritoare, ajută la reţinerea fluidelor în corp, stimulează apetitul, reglează procesul digestiv, îmbunătăţeşte capacitatea intelectuală. Excesul dereglează compoziţia sângelui, provoacă ulceraţii, iritaţii ale pielii şi arsuri la stomac. Prea mult acru în mâncare ne face să fim hiperactivi şi irascibili. Chefirul şi diversele brânzeturi sunt acre.

Sărat

Acest gust are calităţi purificatoare, înlătură depunerile şi mucusul în exces, stimulează apetitul, îmbunătăţeşte digestia, ajută la reţinerea fluidelor în organism. Gustul sărat produce “focul digestiv” în organism, stimulând acţiunea enzimelor. Odată ajunsa în sânge, sarea împreună cu sucurile gastrice din organism, dizolvă celulele bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase.

Pâna la vârsta de un an, organismul nostru conţine doar 1% celule batrane, la vârsta de zece ani – 7 % şi la vârsta de 50 de ani – 40% celule bătrâne. Pentru a îmbunătăţi acest procent, trebuie să mâncăm alimente sărate din surse naturale şi nu alimente preparate în care s-a adăugat sare. Grecii antici obişnuiau să suga cristale de sare după mese şi să scuipe saliva sărata.

Amar

Îmbunătăţeşte apetitul şi digestia, curăţă şi încălzeşte organismul, stimulează înlăturarea fluidelor, ajută la slăbit şi diluează sângele. Excesul de alimente cu gust amar duce la pierderea energiei, stimulează anxietatea şi frica. Seminţele prăjite, coaja de lămâie, castraveţii, dar şi alte legume, au gust amar.

Astringent

Are proprietăţi de uscare, ajută la vindecarea rănilor, îmbunătăţeşte aspectul pielii. Legumele cu frunze verzi, perele, varza, cartofii sunt produse alimentare cu gust astringent.

Iute

Normalizează funcţionarea tractului digestiv şi îmbunătăţeşte apetitul. Alimente ca usturoiul, ardeiul iute, ceapa, ridichea, napii şi condimentele au gust iute.

Persoanele sănătoase trebuie să mănânce alimente care includ toate cele şase gusturi, fără a face abuz de nici unul.

Fiecare tip de gust stimulează funcţia unui anumit organ. De exemplu, dulce – pancreasul; acru – ficatul; sărat- rinichii; amar – inima; astringent – intestinul gros; iute – plămânii.

Daca ştim cum să combinăm inteligent gusturile alimentelor la fiecare masă, putem influenţa procesele care au loc în organism.

Dacă ne este frig mereu, este bine să consumăm alimente cu gust amar şi acru. Aceasta combinaţie face ca organismul să se încălzească şi stimulează pierderea în greutate. Combinaţia de acru şi sărat produce încălzire, dar stimulează şi creşterea în greutate.

Combinaţia dulce-sărat sau combinaţia dulce-acru stimulează creşterea în greutate, se depune grăsime şi creşte masa musculară. Mesele ce combină gusturile amar şi astringent ne fac mai energici, ne cresc mobilitatea, îmbunătăţesc condiţia fizică şi sunt recomandate persoanelor cu circulaţie proastă a sângelui sau tensiune arterială scăzută.

Varietatea produselor alimentare face aproape imposibilă clasificarea în funcţie de gust, deşi putem înţelege la nivel intuitiv toate categoriile. Foarte important să reţinem este însă faptul că trebuie să ne asigurăm aceste gusturi din surse exclusiv naturale.

Sursa: Mikhail Tombak ,,Cum sa traim 150 de ani”

sursa

Salamul și cognacul – cele mai calorice alimente, pe masa de Revelion!

Aşteptăm cu nerăbdare petrecerea de Revelion. Dar ce mâncăm ca să nu punctăm în kilograme? Vei rămâne surprinsă să afli care dintre  bucatele de pe masa de sărbători îngrașă cel mai mult.

separator

Christmas Turkey Dinner
Cel mai caloric şi nociv produs de pe masa de sărbători este salamul,  care are peste 400 kcal/100gr. Mai simplu spus, ai mâncat 100 gr. de salam, trebuie să faci o oră de sport ca să arzi aceste calorii.

mezeluri-1

Aperitivul din carne cu cele mai puţine calorii este șnițelul din piept de pui– 164 kcal/100gr.

Din categoria brânzeturi, cel mai caloric este caşcavalul – 283 kcal/100 gr., iar brânza sărată de vaci are 201 kcal/100 gr.

branzeturi

Nelipsită de pe masa de sărbători este şi scrumbia afumată, care ne oferă 211 kcal/100 gr.
47986880 - smoked kipper with tomato and parsley on a wooden board
Dacă te gândeşti să înlocuieşti pâinea albă cu pâinea neagră în speranța că e mai puțin calorică, atunci află că ai de câștigat doar 30 de kcalorii.

Paine albă are  274 kcal/100 gr.

Paine neagră are 242/100 gr.

paine

Şi cum o masă festivă fără salate nu există, iată câte kcal au salatele tradiţionale:
salate
Olivie – 150 kcal/100 gr.

Şuba  – 209 kcal /100 gr.

Salata de crabi cu cartofi – 262 kcal/100 gr.

Mese festive fără carne, la moldoveni nu există. De aceea, în loc de carne de porc (316 kcal/100gr.) consumă carne de găină (175 kcal/100 gr.) sau carne de vită (104 kcal/100 gr.)

Şi dacă e chef, atunci să fie chef! Cea mai calorică băutură este cognacul care are kcal 239/100 gr. urmat de votkă  (231 kcal/100 gr.).
78-silvestr-silvester-saint-sylvestre-silvester-szilveszter-2013-san-silvestro-oudejaarsavond-revelion-1053-1086-1074-1099-1081-1075-1086-1076-silvester

Deci o sută de grame de cognac este mai caloric decât o sută de grame de carne de pui!

Poţi bea vin roşu sec (75 kcal/100 gr.) sau vin spumant demisec (72 kcal/100 gr.)

Specialiştii în nutriţie ne recomandă să renunţăm la dulciuri,  dacă bem alcool. Pentru că ne vom îmbăta mult mai repede, deoarece zahărul transportă mai rapid alcoolul în sânge.

Ce desert alegem?

Desigur fructele, în special, ananasul care ajută la digestie.

100 de grame de:

Prune cu frişcă are 281 kcal

Tortul ”Cuşma lui Guguţă”  – 325 kcal

Ciocolata cu lapte – 395 kcal
fructe
În schimb mandarinele, portocalele, clementinele au  aproximativ 40 kcal/100 gr.

Nu consuma la masa de sărbători  banane, conţin 89 kca/100gr. şi se digeră mult mai greu în comparaţie cu alte fructe.

Îţi urăm poftă bună la mâncarea sănătoasă și puțin calorică!

Ce să mănânci dimineaţa ca să slăbești pe parcursul zilei

Dacă îți dorești să slăbești trebuie să ai mai grijă ce mănânci dimineața. Un mic dejun sănătos te poate ajuta să scapi de burtă, oferindu-ți o stare de bine. Astfel, dacă vrei să fii în formă dimineaţa trebuie să mănânci grăsimi sănătoase, proteine şi foarte puţini carbohidraţi, scrie unica.ro.

1. Nucile, alunele de pădure, migdalele sau caju sunt alegerea perfectă pentru un mic dejun ideal, mai ales dacă nu ai timp să îți gătești ceva, fiind pe fugă. Acesta conţin grăsimi sănătoase, care sunt foarte importante atunci când vrei să slăbeşti.

2. Și avocado este perfect pentru un mic dejun sănătos. Acesta este bogat în grăsimi sănătoase mononesaturate.

3. Ouăle conțin grăsimi bune, vitamine. şi proteine. În plus, se gătesc foarte repede. Poți adăuga câteva legume crude şi ai obţinut micul dejun ideal. Atenție însă, evită ouăle prăjite dimineața deoarece uleiul îngrașă. 

4. Lactatele sunt potrivite la micul dejun. Iaurtul, brânza sau o combinaţie de brânză şi smântână, îţi poate asigurai necesarul de calciu şi proteine pentru întreaga zi.

6. Seminţele sunt sățioase și sănătoase. Poţi să alegi seminţe de chia, de cânepă, de in sau de susan. Toate sunt bogate în grăsimi sănătoase, necesare pentru cei care vor să scape de burtă.

7. Și peștele face parte din categoria grăsimilor sănătoase. Alege un peşte gras, de exemplu macrou sau somon. Sunt bune şi conservele dacă le alegi pe cele în suc propriu sau în ulei de măsline.

8. Legumele te vor ajuta să te saturi cu puține calorii. Dimineața poți mânca roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecei sau morcovi.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Un avocat din Glodeni, reținut în timp ce primea mită de 4.000 de euro de la un client
Articolul anterior
Shakira și Jennifer Lopez au făcut show în finala Super Bowl, liga de fotbal american. Video!
Articolul următor