Îţi place să consumi mai mult acru sau dulce? Iată ce îţi comunică organismul

 Ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci o combinaţie de dulce-acru, dulce-sărat sau oricare altă asociere a diferitelor feluri de senzaţii gustative? Ştiai că fiecare dintre gusturile alimentelor poate să stimuleze funcţia unui anumit organ şi să coordoneze cu depunerile de grăsime din organism?

separator

gust

Expertul rus Mihail Tombak, absolvent al Facultăţii de Biologie din cadrul Universităţii de Stat din Rusia şi fost conducător al Centrului de Ştiinţe Medicale din Moscova, cel care a scris o serie de cărţi având ca subiect îngrijirea sănătăţii şi tratamentele naturiste şi care a studiat cu asiduitate terapiile alternative tibetane, chinezeşti şi alte metode orientale, adesea experimentând pe propriul său corp şi devenind astfel una dintre autorităţile mondiale de seamă în domeniile sănătăţii şi longevităţii, a dezvăluit cum stau lucrurile cu referire la cele şase feluri de gust.

Atunci când mâncăm, ne gândim mai mult la plăcerea gustului şi mai puţin la felul în care acesta ne afectează organismul. In natură, există doar şase gusturi ale alimentelor, care ne pot oferi informaţii curioase despre energia continuţă în hrană. Prin felul în care combinăm gusturile, putem aduce organismului sănătate şi energie sau boală şi depuneri de grăsime. Iată care sunt cele şase gusturi şi cum influenţează acestea activitatea corpului:

Dulce

Gustul dulciu energizează organismul, dar stimulează creşterea în greutate. Persoanele al căror regim alimentar include multe produse dulci devin greoaie şi leneşe, pentru că stimulează producerea de mucus şi a grăsimii, reduce capacitatea organismului de a genera căldura. Gustul dulce caracterizează zahărul, mierea, laptele, frişca, produsele din grâu, fructele, legumele, leguminoasele, nucile, seminţele. Fructele citrice au un gust dulce-acru.

Acru

Are proprietăţi răcoritoare, ajută la reţinerea fluidelor în corp, stimulează apetitul, reglează procesul digestiv, îmbunătăţeşte capacitatea intelectuală. Excesul dereglează compoziţia sângelui, provoacă ulceraţii, iritaţii ale pielii şi arsuri la stomac. Prea mult acru în mâncare ne face să fim hiperactivi şi irascibili. Chefirul şi diversele brânzeturi sunt acre.

Sărat

Acest gust are calităţi purificatoare, înlătură depunerile şi mucusul în exces, stimulează apetitul, îmbunătăţeşte digestia, ajută la reţinerea fluidelor în organism. Gustul sărat produce “focul digestiv” în organism, stimulând acţiunea enzimelor. Odată ajunsa în sânge, sarea împreună cu sucurile gastrice din organism, dizolvă celulele bolnave, fără a le afecta pe cele sănătoase.

Pâna la vârsta de un an, organismul nostru conţine doar 1% celule batrane, la vârsta de zece ani – 7 % şi la vârsta de 50 de ani – 40% celule bătrâne. Pentru a îmbunătăţi acest procent, trebuie să mâncăm alimente sărate din surse naturale şi nu alimente preparate în care s-a adăugat sare. Grecii antici obişnuiau să suga cristale de sare după mese şi să scuipe saliva sărata.

Amar

Îmbunătăţeşte apetitul şi digestia, curăţă şi încălzeşte organismul, stimulează înlăturarea fluidelor, ajută la slăbit şi diluează sângele. Excesul de alimente cu gust amar duce la pierderea energiei, stimulează anxietatea şi frica. Seminţele prăjite, coaja de lămâie, castraveţii, dar şi alte legume, au gust amar.

Astringent

Are proprietăţi de uscare, ajută la vindecarea rănilor, îmbunătăţeşte aspectul pielii. Legumele cu frunze verzi, perele, varza, cartofii sunt produse alimentare cu gust astringent.

Iute

Normalizează funcţionarea tractului digestiv şi îmbunătăţeşte apetitul. Alimente ca usturoiul, ardeiul iute, ceapa, ridichea, napii şi condimentele au gust iute.

Persoanele sănătoase trebuie să mănânce alimente care includ toate cele şase gusturi, fără a face abuz de nici unul.

Fiecare tip de gust stimulează funcţia unui anumit organ. De exemplu, dulce – pancreasul; acru – ficatul; sărat- rinichii; amar – inima; astringent – intestinul gros; iute – plămânii.

Daca ştim cum să combinăm inteligent gusturile alimentelor la fiecare masă, putem influenţa procesele care au loc în organism.

Dacă ne este frig mereu, este bine să consumăm alimente cu gust amar şi acru. Aceasta combinaţie face ca organismul să se încălzească şi stimulează pierderea în greutate. Combinaţia de acru şi sărat produce încălzire, dar stimulează şi creşterea în greutate.

Combinaţia dulce-sărat sau combinaţia dulce-acru stimulează creşterea în greutate, se depune grăsime şi creşte masa musculară. Mesele ce combină gusturile amar şi astringent ne fac mai energici, ne cresc mobilitatea, îmbunătăţesc condiţia fizică şi sunt recomandate persoanelor cu circulaţie proastă a sângelui sau tensiune arterială scăzută.

Varietatea produselor alimentare face aproape imposibilă clasificarea în funcţie de gust, deşi putem înţelege la nivel intuitiv toate categoriile. Foarte important să reţinem este însă faptul că trebuie să ne asigurăm aceste gusturi din surse exclusiv naturale.

Sursa: Mikhail Tombak ,,Cum sa traim 150 de ani”

sursa

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Un avocat din Glodeni, reținut în timp ce primea mită de 4.000 de euro de la un client
Articolul anterior
Shakira și Jennifer Lopez au făcut show în finala Super Bowl, liga de fotbal american. Video!
Articolul următor