Marmeladă de gutui! O rețetă gustoasă și perfectă pentru cei mici

Este o rețetă perfectă acestui sezon. Își are originea din Spania și se numește Membrillo. Localnicii obișnuiesc să o consume cu branză de oi numită Manchego. Este o rețetă foarte simplă și se păstreasză iarna în cămară, la rece.

separator

Ingredientele necesare:

  • 2.2 kg de gutui coapte
  • 1 baton scorțișoară (sau o păstaie vanilie)
  • 1/2 lămâie
  • 600 gr zahăr (dar dacă mai este nevoie mai puteți adăuga cantitatea necesară în timpul preparării)rețetă unica

Mod de preparare:

  1. Spălați gutuile bine și le curățați de coajă. Le taiați felii și le scoateți cotoarele. În timp ce tăiați gutuile, le puneți în apă, daca stau prea mult la aer se oxidează.
  2. Când ați curățat toate gutuile, le scurgeți de apa în care le-ați păstrat și le puneți într-o oală largă cu fund gros. Adăugați apa cât să le acopere, adaugați scortisoara (sau vanilia) și coaja de lămâie tăiată fâșii. Lăsați la fiert până gutuile sunt moi și intră furculita în ele. (cam 30 minute).
  3. Aruncați batonul de scorțișoară si scurgeți gutuile.
  4. Mixați gutuile fierte până obțineți o pastă fină. Cântăriți pasta obținută.
  5. Puneți pasta înapoi în oală și adăugați zahăr și 3 linguri suc de lămaie. În funcție de cât de dulce doriți să iasă marmelada puteți crește canitatea de zahăr până la cantitatea de pastă.
  6. Amestecați cu o lingură de lemn până se topește zahărul, apoi dați focul la mic și lăsați la fiert aproximativ 1,5 ore. Amestecați din când în când să nu se ardă la fund. În ultimele 15 minute am crescut un pic focul și am amestecat continuu ca să grăbesc „legarea” marmeladei. E gata când marmelada e așa groasă că de abia mai amestecați în ea și se adună toată în jurul lingurii când învârtiți. Plus, capată o culoare portocalie-maronie, cam ca și caramelul.
  7. Ungeți o tavă cu unt și așezați în strat uniform pasta. Pentru a o nivela folosiți dosul unei linguri înmuiate tot timpul în apă rece. Dați la cuptor la 50C pentru o oră, să se deshidrateze și mai bine.
  8. Lăsați să se răcească în tavă și apoi rasturnați pe un platou. Dacp doriți o puteți portiona, acum folosind formele de patiserie. Rezistă mult timp la rece păstrată în hârtie sau o cutie, întreagă sau porționată. Dacă o porționați, așezați bucățile într-o cutie și între fiecare strat puneți hârtie de copt să nu se lipească între ele.

Să aveți poftă!!!

Carne cu gripă aviară în Moldova. Consumatorii sunt îndemnați să returneze marfa

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a fost inițiată procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a cărnii de curcan în asortiment, carnea fiind suspectă la gripa aviară.

Carnea din Ungaria, unde e alertă de gripă aviară, a fost distribuită în 26  de judeţe în România - Stirileprotv.ro

Este vorba despre carnea de curcan de la operatorul din domeniul alimentar SRL „STS Trading”.

Potrivit ANSA, motivul rechemării este focarul de gripă aviară la o fermă de curcani din România.

Produsul a fost plasat în comerţ în perioada 24-27 ianuarie 2023.

Lotul expiră în data de 1 februarie 2023.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate în baza bonului fiscal. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Acțiunea este în desfășurare.

Ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci mai puțin zahăr

Consumul excesiv de zahăr îți poate afecta serios sănătatea. Te îngrași, îți crește pofta de mâncare, ai schimbări bruște de dispoziție și devii dependent de tot mai mult dulce.

Află, mai jos, cum te vei simți după ce vei reduce consumul de zahăr la normă zilnică recomandată sau îl vei exclude total din dietă!

Ce se întâmplă după 2 zile de renunțare la zahăr

Schimbările de dispoziție vor dispărea, iar sistemul digestiv va digera mai bine hrana.

Ce se întâmplă după 6 zile

Vei fi mai puternică și mai energică, va dispărea senzația accentuată de foame, somnul va fi mai odihnitor.

Ce se întâmplă după 10 zile

Vei slabi 1-2 kg, presiunea arterială va scădea și va începe să scadă nivelul de colesterol în vasele de sânge.

Ce se întâmplă după o lună

Tenul tău va arată mai bine, nu vei mai avea pofte nesănătoase, vei simți mai bine gustul mâncării.

Ce se întâmplă după un an

Te vei simți mai puternică și mai energică. Vei slabi, iar imunitatea ți se va îmbunătăți.

După 5 ani

Vei arată mai tânăra decât anii din calendar și te vei îmbolnăvi mai rar.

Cum putem mânca paste fără să ne îngrășăm. Regula simplă de care să ții cont

Carmen Brumă vine mereu cu sfaturi noi și utile în materie de nutriție. Prezentatoarea emisiunii de sănătate Medicool a dezvăluit cum trebuie mâncate pastele făinoase pentru a nu ne afecta silueta. Știm că pastele se numără printre cele mai populare, ușor de preparat și la îndemână feluri de mâncare și sunt și foarte gustoase în orice combinație. Dar ce facem cu numărul caloriilor pe care le conțin și la modul în care ne pot afecta silueta?

Cum putem mânca paste fără să ne îngrășăm

V-ați întrebat vreodată cum reușesc italienii să mănânce aproape zilnic paste fără să se îngrașe? Ei bine aflați că secretul stă în modul de fierbere.

Experta în nutriție Carmen Brumă a explicat, în mediul online, că pastele făinoase trebuie fierte al dente. Doar gătite exact așa cum le plac italienilor pot fi benefice pentru organism. Explicația este foarte simplă. Cu cât timpul de fierbere al pastelor este mai mare, cu atât se eliberează mai mult amidon. Acesta, în organism, duce la creșterea nivelului zahărului din sânge.

„Ideal să le asociezi cu o sursă bună de grăsime!”

„Știi de ce e bine pentru sănătate și pentru siluetă să mănânci pastele fierte al dente, adică moi la exterior și un pic mai tari în interior? Deoarece, cu cât fierb mai mult alimentele care au amidon, cum au pastele, spre exemplu, cu atât crește indicele lor glicemic, adică nivelul zahărului din sânge. Pentru a scădea și mai tare indicele glicemic, este ideal să le asociezi cu o sursă bună de grăsime, cum ar fi uleiul de măsline și cu niște sos de roșii și condimente”, a specificat Carmen Brumă pe rețelele de socializare, citată de okmagazine.ro.

Care sunt cele mai periculoase grăsimi

Așadar pastele fierte al dente cu ulei de măsline și sos de roșii nu fac rău siluetei. Uleiul de măsline este preferat și recomandat de nutriționiști, pentru că este mai sănătos. La polul opus stau grăsimile hidrogenate de care trebuie să ne ferim pe cât posibil. Pentru a afla ce procent de grăsime hidrogenată are un produs, trebuie doar să consultăm eticheta.

„Cel mai periculos tip de grăsime pe care îl găsești în alimentele din comerț este grăsimea hidrogenată, așa că ai grijă data viitoare când te duci la cumpărături să cauți pe eticheta produsului pe care vrei să-l cumperi conținutul de grăsime hidrogenată sau parțial hidrogenată sau grăsime trans. El nu trebuie să fie mai mare de două grame pe suta de grame de produs, conform legislației”, a adăugat Carmen Brumă.

Cinci reţete pentru bebeluşul tău
Articolul anterior
Ed. 14, ep. 7: Au slăbit împreună minus 91 de kg! Iată cine sunt finalistele proiectului ”Slăbește Sănătos”
Articolul următor