O nouă modă pune în pericol sănătatea copiilor. Riscurile regimului alimentar vegetarian

Specialiști în nutriție pediatrică vor dezbate efectele dietelor de tip vegetarian la copii, în cadrul unei noi conferințe INOVALIMENT, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu, în parteneriat cu Kilostop Junior, “Influența unei alimentații vegane sau vegetariane la copii, asupra dezvoltării viitorului adult”.

Dietele de tip vegetarian se află într-un trend crescător, chiar și în rândul copiilor. Deși părinții cred că îi hrănesc sănătos, studiile recente arată că o astfel de alimentație nu este suficientă pentru a susține o creștere adecvată.

Evenimentul va avea loc online, pe 23 septembrie, iar înscrierile se pot face pe fundatiadanvoiculescu.ro

Evenimentul face parte din seria conferințelor cu public larg din cadrul programului INOVALIMENT și își propune să dezbată argumentele pro și contra alimentației vegan-vegetariene la copii.

”În fața unui trend crescător al dietelor pe bază de plante, a apărut provocarea oamenilor de știință de a cerceta rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete vegetariene și efectele dietelor vegetariene timpurii asupra dezvoltarii viitorului adult. Vom porni dezbaterea de la două studii recente care identifică un profil cardiovascular sănătos și un risc de dezechilibru nutritional”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific.

Un studiu apărut în 2021, în The American Journal of Clinical Nutrition, a fost realizat de UCL Great Ormond Street Institute of Child Health, UK și Children’s Memorial Health Institute, Varșovia, Polonia. Acesta a evidențiat un profil cardiovascular optim pentru copii cu alimentație vegană, dar și un risc crescut de deficiențe nutriționale și dezvoltarea sistemului osos al copiilor vegano-vegetarieni. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 187 de copii, timp de 6 ani.

Un alt studiu, apărut în 2022, în revista Pediatrics, a fost realizat de cercetătorii de la Spitalul St Michael’s of Unity Health din Toronto, pe un eșantion de 9000 copii, cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 8 ani. Acest studiu nu a identificat diferențe mari între alimentații, ci doar un risc de subponderabilitate, subliniind necesitatea unei consilieri de specialitate, atunci când părinții planifică dietele copiilor vegetarieni. Studiul de cohortă și datele au fost colectate între 2008 și 2019.

”Academia de Nutriție și Dietetică din SUA, de exemplu, afirmă că dietele vegetariene și vegane bine planificate sunt adecvate pentru toate etapele vieții, inclusiv pentru sarcină, copilărie. Și Societatea Germană pentru Medicină Pediatrică și Adolescentului a adoptat, de asemenea, o poziție generală pozitivă, într-o lucrare din 2019 privind dietele vegetariene (inclusiv vegane) pentru copii și adolescenți, afirmând că „nevoile nutriționale ale copiilor și adolescenților în creștere pot fi, în general, satisfăcute printr-un echilibru vegetal. Dietele de tip plant-based sunt recomandate, cu condiția ca, pe toată durata acestora, copiii să fie monitorizați de către un pediatru, iar dieta să includă și suplimente alimentare”, a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific al FDVDR.

sursa: www.stiripesurse.ro

ANSA a dispus retragerea unui lot de ouă din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă pentru consum.

Cauza retragerii lotului de ouă este depistarea prezenței Salmonella.

Potrivit ANSA, ouăle sunt de la un producător din Pârlița, Ungheni. 

Produsele au fost plasate pe piaţă în perioada 22 noiembrie 2022 – 29 noiembrie 2022 și avea ca termen de valabilitate data de 28 decembrie 2022.

ANSA a dispus retragerea din comerț a unui lot de ouăFoto: ANSA

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Alimentul care este o alternativă perfectă pentru carnea de porc sau vită

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu în stomac.

În teorie, orice tip de pește este bun pentru consum. Însă unii sunt mai buni decât alții, mai ales prin prisma grăsimilor bune, conținute – somonul, tonul, păstrăvul, sardinele și macroul sunt cele mai benefice pentru organism.

Peștele conține vitamina D, un element nutritiv atât de deficitar multora dintre noi. Vitamina D susține sănătatea oaselor, scade riscul de diabet de tip 2, scade tensiune arterială. O porție de pește (aproximativ 113 g) acoperă 100% din necesarul zilnic de vitamina D.

Studiile recente au arătat că peștele, consumat regulat, scade riscul de astm cu până la 24% la copii. Totuși, este bine de știut că cercetătorii nu au avut aceleași rezultate la adulți.

Acizii grași sunt esențiali creșterii și dezvoltării normale a organismului. Acizii grași Omega 3, în special acidul docosahexaenoic (DHA), sunt importanți mai ales pentru dezvoltarea creierului și a vederii. Astfel, carnea de pește este recomandată mai ales gravidelor și femeilor care alăptează.

Beneficiile peștelui pentru creier sunt extinse și atunci când vine vorba de depresie, una dintre cele mai răspândite tulburări psihice.

În ceea ce privește efectele cărnii de pește asupra depresiei studiile spun că oamenii care consumă pește regulat au un risc mai mic de a avea depresie. Mai mult, unele studii au arătat că acizii grași conținuți în pește cresc efectele medicației antidepresive.

În plus, există dovezi că peștele are efecte benefici și asupra pacienților cu sindrom bipolar. În acest caz carnea de pește atenuează simptomele.

Bolile imune apar atunci când sistemul imunitar crede că țesuturile sănătoase din organism reprezintă „atacatorul”.

Studiile preliminare au arătat că acizii grași Omega 3 și vitamina D din carnea de pește are un rol în reducere bolilor autoimune, în special diabetul de tip 1 la copii și adulți.

Pentru a te bucura de toate beneficiile înmagazinate în carnea de pește alege să mănânci această carne slabă de 1-2 ori pe săptămână. Somon, macrou sau ton, alegerea este doar a ta.

sursa: www.tvm.md

Cea mai toxică legumă pentru organism! Poate genera reacții alergice severe

Specialiștii trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că țelina poate deveni periculoasă pentru organism dacă nu este consumată în anumite condiții.

Beneficiile consumului de țelină

Țelina conține vitamina A, B, C, K, PP, dar și minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu. Consumul acesteia aduce numeroase beneficii organismului. Țelina contribuie la scăderea tensiunii arteriale și este eficientă în detoxifierea organismului. Conform cercetătorilor din Japonia, Rusia și China, țelina poate regla și disfuncțiile hormonale și preveni anumite boli precum psoriazisul și dermatozele alergice.

Cu toate acestea, țelina trebuie consumată cu precauție. Semințele ei nu pot fi cosumate imediat după ce au fost recoltate, fiind necesară o atentă prelucrare a acestora. Mai mult decât atât, dacă ați utilizat uleiul de țelină atunci este indicat să evitați expunerea la soare pentru că acesta conține betacaroten, ingredient care duce la creșterea fotosensibilității.

În cazuri rare, consumul de țelină poate produce reacții alergice. În plus, dacă ea este reîncălzită, atunci când se află în supe sau ciorbe, poate deveni toxică din cauza eliberării de nitrați. Notăm că, atunci când există în organism în cantități mari, nitrații pot crește riscul de apariție a anumitor boli precum hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severă.

Consumul de țelină nu est recomandat în următoarele cazuri:

  • femeile însărcinate sau care alăptează, pentru că țelina are efecte hormonale
  • persoanelor care suferă de afecțiuni renale
  • persoanelor alergice la plantele care fac parte din familia Apiaceae: fenicul, morcov, pătrunjel, mărar și leuștean. În cazul acestor persoane, reacțiile alergice pot fi severe, putând provoca chiar și șoc anafilactic
  • consumul de țelină în mod excesiv poate duce la dereglări digestive

sursa: www.redactia.ro

O fetiță, care s-a rătăcit noaptea pe străzile Capitalei, a fost găsită de carabinieri. Era singură pe o bancă
Articolul anterior
O tânără și-a dat seama că iubitul o înșală după ce i-a căzut o unghie falsă de la picior. Cum a fost posibil
Articolul următor