Păstrează corect alimentele pe timp de vară!

Pentru că a venit canicula, ai grijă de alimentele, pe care le consumi, în special, cele uşor alterabile. Păstrează-le, ambalează-le şi consumă-le corect, ca să nu faci o toxiinfecţie.

separator

În primul rând, verifică termenul de valabilitate a produselor şi chiar dacă nu este expirat, fii atentă la miros şi culoarea lor. Cele care se alterează foarte repede sunt lactatele, semipreparatele din carne sau carnea crudă.

Congelează şi decongelează corect alimentele

Desigur, alimentele congelate se păstrează mai mult timp. Dacă te gândeşti să pui produsele în congelator, nu le lăsa mult timp în bucătărie. Când te hotărăşti să le foloseşti, trebuie să alegi metoda de decongelare, în funcţie de produsul congelat şi timpul necesar decongelării.

  • Metoda cea mai bună este decongelarea la rece (frigider), pentru că alimentele îşi păstrează proprietăţile. Scoţi produsul congelat, îl pui într-un vas şi îl laşi pe rafturile de mai jos ale frigiderului  timp de 4 – 10 ore.
  • Decongelarea în apă rece se foloseşte în cazul legumelor şi fructelor sau când te grăbeşti.  Pui produsele cu tot cu ambalaj într-un vas cu apă rece.  Timpul decongelării este de 1 – 4 ore.
  • Decongelarea cu apă sărată se practică, de obicei, pentru peşte. Prepară un amestec din sare şi apă rece, pune în această soluţie peştele, dar ai grijă la cantitatea de sare, atunci când îl prepari.
  • Decongelarea în cuptorul cu microunde este metoda cea mai rapidă şi mai utilizată. Atenţie mare, însă, la timpul decongelării. Din cauza tratării cu aer cald, alimentele pot dezvolta uşor bacterii.
  • Decongelarea, pe timpul verii, la temperatura camerei, nu este recomandată, pentru că bacteriile se dezvoltă uşor.

Prepară alimentele imediat după ce au fost decongelate. Important este să nu recongelezi produsele!

Frigiderul meu…

Temperatura din frigider (4 – 5°C) împiedică dezvoltarea bacteriilor şi a microorganismelor, responsabile de alterarea alimentelor, dar nu le distruge.  De aceea trebuie să respecţi câteva reguli:

  • Nu supraaglomera frigiderul, pentru că diminuezi capacitatea lui de răcire, inclusiv nu lăsa mult timp frigiderul deschis, atunci când scoţi produsele.
  • Mirosul neplăcut din frigider îl poţi scoate cu produse speciale din comerţ sau utilizând următoarele metode alternative: poţi folosi cărbunele medicinal, o bucată de pâine îmbibată în oţet sau pune într-o cană bicarbonat de sodiu şi schimbă-l în fiecare săptămână.

Cât timp şi cum păstrăm produsele în frigider?

Carnea crudă se păstrează la rece (nu mă refer la congelator) timp de 4 zile, peştele numai 2 zile, mâncarea cu maioneză nu mai mult de 24 ore, iar prăjiturile nu mai mult de 12 ore, pentru că, de obicei, în crema lor se foloseşte ou.

Nu spăla fructele şi legumele, când le pui în frigider,  aşază-le în caserola de jos sau în pungi găurite, pentru că în cele obişnuite produsele transpiră şi se alterează mai rapid. Este de preferat să le consumi repede. Conţinutul de vitamine scade, chiar dacă sunt ţinute la rece.

 

Ai grijă de ouă, pentru că nu ştii cât timp au stat la producător, apoi pe rafturi, sparge-le separat, fii atentă la miros şi la gălbenuş, dacă se destramă uşor, aruncă-le imediat.

Pune mâncarea gătită în recipient de plastic acoperit (sau chiar închis ermetic), ca mirosurile să nu se combine. Este recomandat, ca vara să găteşti cât pentru o masă, pentru a evita frigiderul. Ţine cont că procesul de fermentare continuă, chiar dacă mâncarea se află în frigider.

Ţine verdeaţa într-un borcan cu apă.

Conservele şi borcanele odată deschise, se păstrează la frigider şi înainte de folosire verifică culoarea, mirosul, gustul. Îţi poate strica mâncarea preparată, de exmplu, o lingură de sos de roşii alterat.

Vara ai mare grijă în mod deosebit la carne, ouă, lapte şi ciuperci. Cele din urmă pot provoca o toxiinfecţie asemănătoare cu otrăvirea!!!

Text: Snejana Ţugui

 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

Primul oraș din lume care interzice reclamele la produsele din carne. Motivul invocat de autorități

Un oraș din nordul Olandei ar putea deveni primul din lume care interzice reclamele la produsele din carne din cauza impactului asupra mediului, potrivit BBC citat de ziare.com.

Consiliul local din orașul Haarlem și-a dat recent acordul pentru interzicerea reclamelor la carne în spațiile publicitare deținute de primărie, precum autobuze sau stații pentru transportul în comun, motivând că fermele de animale afectează mediul înconjurător.

Consilierii nu au decis dacă măsura va viza și produsele care conțin carne obținută prin metode sustenabile.

”Carnea este foarte dăunătoare pentru mediu. Nu putem să le spunem oamenilor că există o criză a climei și să-i încurajăm să cumpere produse care o provoacă”, a declarat Ziggy Klazes, consiliera locală din partea partidului ecologist GroenLinks, care a redactat moțiunea.

Măsura s-ar putea aplica cel mai devreme din 2024, întrucât, până atunci, vor fi în vigoare actualele contracte de publicitate.

Decizia a fost criticată dur de reprezentanții industriei de procesare a cărnii. Autorităților locale li s-a reproșat și faptul că încalcă libertatea de exprimare.

Partidul de extremă-dreapta BVNL a catalogat decizia ca fiind ”o violare inacceptabilă a libertății antreprenoriale”, estimând că ”va fi fatală pentru crescătorii de porci”. ”Interzicerea publicității din motive politice este aproape dictatorială”, a spus Joey Rademaker, consilier local al BVNL.

Herman Bröring, profesor la Universitatea din Groningen, a subliniat că interdicția afectează libertatea de expresie și a avertizat că va duce la acțiuni în instanță deschise de comercianți.

Orașul Haarlem are 160.000 de locuitori.

Potrivit ONU, animalele de fermă generează peste 14% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, inclusiv metan.

Îngheţată cu cireşe
Articolul anterior
Horia Brenciu: „Am pornit la drum cu două geamantane. Unul cu haine, iar celălat cu speranţe”
Articolul următor