Pateul din ficat de gâscă, interzis în restaurantele din New York

Foie gras, specialitate culinar de lux, produsă din ficat proaspăt de gâscă, nu va mai fi preparat și comercializat în New York din 2022.

separator
Sub presiunea asociaţiilor de apărare a animalelor, consiliul municipal din New York a adoptat un text care interzice comercializarea produsului de lux de la sfârşitul anului 2022. Decizia este o lovitură grea pentru industria restaurantelor, mai ales pe piața locală, pe lângă amatorii de foie gras, informează AFP, citată de Agerpres.

Asociațiile pentru apărarea drepturilor animalelor au anunțat că decizia este o mare victorie: „Nu se va mai comercializa o hrană de lux inumană”. Asociaţiile de apărare a animalelor consideră că acest sistem este „atroce”.

Măsura interzice comercializarea ficatului îngrăşat peste limită a raţelor sau gâştelor pentru restaurante. Astfel, noua normă blochează servirea de foie gras dacă acesta a fost preparat cu ficat îngrăşat prin metoda hrănirii forţate a animalelor cu grăsime.

Există şi foie gras obţinut de la raţe şi gâşte neîndopate, dar producţia nu este suficientă.

Decizia adoptată de consiliul municipal mai trebuie ratificată de primarul democrat de New York, Bill de Blasio. Proprietarii de restaurante sau magazine care comercializează preparatul vor fi amendaţi cu amenzi de la 500 până la 2.000 de dolari dacă vor încălca decizia municipalității metropolei americane.

Interdicţia va intra în vigoare peste trei ani, în 2022, pentru a da timp fermierilor să îşi reconfigureze afacerile pentru alte produse. Încă nu se știe câți producători, câte restaurante şi magazine vor fi afectate de interdicţie. Mai mulți producători de foie gras au anunțat deja că vor contesta decizia în fața justiției.

În afară de amatorii de foie gras – pateu de gâscă, de comercianţii şi restaurantele din oraş, primii afectați vor fi doi mari producători locali, din New York, Hudson Valley Foie Gras şi La Belle Farm. Cele două firme alimentează o mare parte din piaţa newyorkeză de foie gras. Lor li se adaugă și Au Bon Canard, din Caledonia, Minnesota.

Foie gras a fost interzis şi în alte regiuni din Statele Unite, iar rezultatele au fost mixte. Metropola de pe coasta estică a SUA se alătură astfel statului California unde foie gras-ul este deja interzis de la începutul anului. California a interzis foie gras în 2012. Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanţă din ţară, a refuzat, în ianuarie, să audieze un apel al producătorilor de foie gras.

Consiliul municipal din Chicago a aprobat o astfel de interdicţie în 2006, dar a renunţat la ea doi ani mai târziu, după ce primarul din perioada respectivă, Richard Daley, a numit-o ”cea mai prostească ordonanţă” aprobată vreodată în oraş, care ”l-a făcut de râsul naţiunii”. Există şi ţări în lume, precum Danemarca, Regatul unit sau Australia, unde producţia de foie gras este interzisă.

Adevărul neștiut despre ouăle din magazine/P

Știai că ouăle din magazine pot ascunde mai multe secrete decât crezi? Alegerea corectă a ouălor pentru familia ta nu este doar o chestiune  de gust, ci și de sănătate. Unul dintre cei mai importanți factori care diferențiază ouăle este codificarea acestora, care în mod obligatoriu trebuie să fie indicată pe ambalaj.

Ce înseamnă codificarea ouălor?
Codurile ouălor indică condițiile în care au fost crescute găinile:

  • COD1: Găini crescute în aer liber, cu acces la spații exterioare.
  • COD2: Găini crescute în hale, fără acces la aer liber.
  • COD3: Găini crescute în cuști, cu mișcare limitată.

Până recent, în Republica Moldova, se comercializau doar ouă COD2 și COD3, din cauza infrastructurii limitate pentru creșterea găinilor în aer liber și a costurilor mai mari de producție.

Ouăle COD1 Axedum – Premieră pentru Moldova!

În decembrie 2024, Axedum a lansat pentru prima dată pe piața din Moldova ouă COD1. Aceste ouă provin de la găini  crescute în aer liber și hrănite natural, având numeroase beneficii pentru sănătate.

Beneficiile ouălor COD1:

  • Mai bogate în nutrienți – Datorită accesului găinilor la o alimentație mai variată și la soare, ouăle COD1 conțin un nivel mai ridicat de acizi grași Omega-3, esențiali pentru sănătatea inimii și a creierului.
  • Textura și aroma sunt mai intense, datorită hrănirii naturale a găinilor.
  • Mai multe vitamine și antioxidanți – Comparativ cu ouăle COD2 și COD3, cele COD1 sunt mai bogate în vitamina D, A și  E, precum și în luteină și zeaxantină, care susțin sănătatea ochilor.

Într-o fermă de găini COD1, utilizarea antibioticelor este interzisă, iar dacă sunt necesare, găinile tratate trebuie separate de restul grupului. În plus, densitatea maximă este de o găină la patru metri pătrați, ceea ce asigură un mediu mai natural și mai confortabil pentru păsări. 

Pentru cine sunt recomandate?

  • Pentru copii – Un aport nutritiv esențial pentru creștere și dezvoltare.
  • Pentru sportivi – O sursă de proteine de înaltă calitate, ideală pentru recuperare musculară.
  • Pentru femei însărcinate și mame care alăptează – Nutrienții din ouă susțin dezvoltarea fătului și sănătatea mamei.
  • Pentru vârstnici – Bogate în antioxidanți, ouăle COD1 contribuie la menținerea sănătății cognitive și osoase.
  • Pentru oricine dorește un stil de viață sănătos – Alegerea  ouălor COD1 sprijină atât sănătatea proprie, cât și bunăstarea animalelor.

Axedum este și prima companie din Moldova care a obținut dreptul de a exporta carne de pui refrigerată, congelată și procesată în Uniunea Europeană, o realizare importantă pentru industria locală .

Ouăle Axedum COD1 sunt disponibile în magazinele din întreaga țară și sunt  ușor de recunoscut datorită ambalajului distinctiv.

Alege ouăle de la găini cu acces la aer liber – un pas simplu pentru sănătatea familiei tale și pentru un viitor mai bun!

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate și curățarea organismului

În lupta cu kilogramele în plus, cele mai bune mijloace sunt cele care vă permit să obțineți rezultate cu un sacrificiu minim. Vă sugerăm să luați în calcul sucul de dovleac, este un aliment ideal pentru pierderea în greutate.

Valoarea nutritivă a unei astfel de băuturi este incontestabilă.

Dovleacul are un conținut mare de beta-caroten, se știe că acesta este un antioxidant și vitamina de creștere. În organism, beta-carotenul este ușor transformat în vitamina A sub influența enzimelor.

Dacă adăugați o lingură de ulei de măsline în sucul de dovleac, veți obține un adevărat „cocktail de tinerețe”. Acest lucru se datorează faptului că uleiul vegetal este o sursă excelentă de vitamina E.

În plus, dovleacul conține potasiu, vitaminele B, PP și C, mineralele: fier, calciu, magneziu, cupru. O compoziție atât de impresionantă ajută la menținerea imunității, la eliminarea excesului de lichide din organism, la normalizarea metabolismului și la combaterea anemiei.

Pulpa sucului de dovleac este un depozit de pectină – un tip special de fibre solubile, un enterosorbent care curăță sângele de substanțe toxice, iar vasele de sânge – de plăcile de colesterol.

În același timp, sucul de dovleac nu are un efect iritant asupra tractului gastrointestinal, ca multe alte sucuri din legume. Prin urmare, îl puteți bea chiar dacă suferiți de gastrită și pancreatită.

Proprietățile nutriționale ridicate, compoziția chimică bogată și conținutul scăzut de calorii au făcut din sucul de dovleac o armă eficientă în lupta cu excesul de greutate.

Suc de dovleac pentru pierderea în greutate

Este recomandabil să folosiți în paralel și alte fructe și legume. Se potrivește cun morcovi, mere sau sfecla roșie. Sucurile sănătoase de varză, țelină și spanac în forma lor pură au un gust pe care nu totți îl preferă. Prin urmare, pentru a crește beneficiile și gustul, acestea pot fi adăugate în sucul de dovleac. Rezultatul este un adevărat meniu de detoxifiere cu conținut scăzut de calorii.

Cui este dăunător?

Practic nu are contraindicații. Este potrivit chiar și pentru mamele care alăptează, pentru care pierderea în greutate după naștere devine adesea o problemă, iar meniul permis este foarte limitat. Dovleacul nu este un potențial alergen și nu provoacă probleme cu burtica la bebeluși. Astfel, sucul poate fi consumat în timpul alăptării ca un aliment sănătos.

Stafidele – excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice

Stafidele au un efect foarte benefic asupra organismului, sunt excelente bactericide, imunostimulante, sedative și diuretice. De aceea, în unele cazuri se poate recomanda folosirea stafidelor în locul anumitor medicamente. Proprietățile stafidelor diferă semnificativ de proprietățile strugurilor – acest lucru a fost observat de medici încă din vremuri străvechi.

Este de remarcat faptul că conținutul de zahăr, și anume glucoză și fructoză, în stafide este de 8 ori mai mare decât în ​​struguri. Prin urmare, în loc de bomboane și alte dulciuri, este mai bine să mănânci stafide.

Proprietăți benefice ale stafidelor

Una dintre proprietățile benefice ale stafidelor este capacitatea lor de a elimina retenția de lichide din organism. Această proprietate este direct legată de prezența potasiului în ele. De asemenea, ajută în cazul intoxicațiilor, atunci când este necesară eliminarea toxinelor din sânge.

Antioxidanții pe care îi conține, suprimă creșterea bacteriilor, care sunt una dintre cauzele cariilor.

Pe lângă cele enumerate, decoctul de stafide vine în ajutorul bronșitei, pneumoniei și hipertensiunii.

Stafidele cu semințe sunt bune pentru dizenterie. Iar soiul de stafide fără semințe se descurcă de minune cu bolile de rinichi și vezică urinară.

Niacina sau acidul nicotinic este o componentă a enzimelor implicate în respirația celulară și metabolismul proteic care reglează activitatea nervoasă. Acesta este tocmai motivul pentru care stafidele întăresc sistemul nervos și acționează ca un sedativ.

Stafidele închise la culoare sunt considerate mai sănătoase decât soiurile albe. Chiar și cariile dentare și bolile gingiilor sunt posibile de tratat. Antioxidanții prezenți în ele, în special acidul oleanolic, inhibă creșterea bacteriilor care cauzează boli dentare.

Potasiul din stafide reglează echilibrul acido-bazic din sânge. Activează activitatea musculară a inimii și îmbunătățește transmiterea impulsurilor nervoase. Stafidele au un efect benefic și asupra funcționarii rinichilor și a pielii.

Stafide în loc de pastile

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, diabet zaharat și distonie vegetativ-vasculară ar trebui să includă stafide în alimentația lor.

Rețeta de stafide cu suc de ceapă

Un decoct de stafide cu suc de ceapă este bun pentru tuse, scurgeri nazale și dureri în gât.

Se pune 100 g de stafide cu un pahar de apă clocotită și se lasă 10 minute. Se strecoară, se amestecă cu o lingură de suc de ceapă și se bea 1/2 cană de 3 ori pe zi.

Sau puneți 100 g de stafide tocate, adăugați un pahar de apă și fierbeți timp de 10 minute la foc mic. Apoi se strecoară compozițua. Bea acest decoct de mai multe ori pe zi, Dacă adăugați 1 lingură de suc proaspăt de ceapă la acest decoct, veți obține un amestec excelent pentru prevenirea hipertensiunii.

Un tânăr susține că ar fi picat examenul la șoferie din cauza automobilului uzat. Ce răspuns i-a dat Agenția Servicii Publice
Articolul anterior
Momente de coșmar. O șoferiță s-a răsturnat pe viaduct noaptea trecută
Articolul următor