Principala cauză a obezităţii NU este mâncatul în exces. Vezi ce spun autorii unui studiu

Mîncatul în exces este considerat ca fiind principala cauză a obezității, dar nu e neapărat așa. Într-o lume invadată de alimente procesate, cu multe calorii, care ne dezechilibrează funcționarea organismului, un dezechilibru amplificat și de lipsa acută de mișcare fizică, obezitatea a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate.

Autorii lucrării „The Carbohydrate-Insulin Model: A Physiological Perspective on the Obesity Pandemic” , publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, indică o serie de sincope fundamentale în modelul echilibrului energetic, suținînd că un model alternativ, modelul „carbohidrați-insulină” explică mult mai bine apariția obezității și creșterea în greutate. Mai mult, acest model ar putea servi și ca bază pentru strategiile de lungă durată de pierdere în greutate, scrie noi.md

Asta pentru că modelul care se bazează pe echilibrarea energiei nu ne ajută să înțelegem cauzele biologice ale creșterii în greutate. În contrast cu acesta, modelul carbohidrați-insulină vine cu o concluzie îndrăzneață: mîncatul în exces nu este principala cauză a obezității. În schimb, mare parte din „vină” este atribuită consumului prea mare de alimente cu un conținut glicemic ridicat, mai ales alimente procesate. Acestea cauzează răspunsuri hormonale care ne schimbă fundamental metabolismul, determinînd depunerea grăsimilor, creșterea în greutate și obezitatea.

Atunci cînd mîncăm carbohidrați intens procesați, corpul crește cantitatea de insulină pe care o secretă și suprimă producerea de glucagon. Această succesiune determină celulele de grăsime să stocheze și mai multe calorii, scăzînd „combustibilul” pe care mușchii și alte țesuturi active îl pot folosi. Creierul percepe că organismul nu primește suficientă energie, deci apare senzația de foame. În plus, metabolismul poate încetini, în încercarea corpului de a conserva energie. Așa că tindem să ne fie foame în continuare și să acumulăm grăsime în exces. Pentru a combate obezitatea, trebuie să ne gîndim, deci, nu doar la cît de mult mîncăm, ci și la ce anume consumăm și la felul în care alimentele ne afectează hormonii și metabolismul. În acest context, noul studiu reprezintă cea mai extinsă detaliere a modelului carbohidrați-insulină, o ipoteză a cărei aplicare practică ar putea schimba felul în care ne raportăm la greutatea noastră pe termen lung.

sirsa: www.noi.md

Alertă alimentară! Peste jumătate din alimentele și băuturile din comerț conțin resturi de pesticide, arată un nou studiu efectuat în Marea Britanie

Resturi de pesticide au fost descoperite în peste jumătate din probele de alimente și băuturi vândute în Marea Britanie.

Cea mai mare cantitate a acestor substanțe chimice periculoase au fost descoperite în căpșune.

Substanțele pot fi periculoase pentru oameni, avertizează specialiștii. Studiul a fost realizat în baza probelor recoltate în anul 2022.

Substanțele chimice au fost găsite în mai mult de jumătate din probele de alimente și băuturi, arată testele, potrivit Sky News.

Căpșunile s-au dovedit a fi cele periculoase în ceea ce privește prezența unor toxine rezistente care pot provoca oamenilor probleme grave de sănătate.

Resturi de pesticide au fost descoperite și în piersici, castraveți, caise și fasole.

Guvernul ar trebui să interzică 25 de pesticide, au spus experții. Acestea au fost descoperite în peste 3.300 de mostre testate de guvernul Regatului Unit în 2022.

sursa

Vitaminele care îți lipsesc dacă nu poți renunța la cafea

Dacă nu poți renunța la cafea, este posibil să îți lipsească anumite vitamine din corp. Consumul excesiv de cafeină poate afecta absorbția acestor nutrienți în organism. Este important să ai o alimentație echilibrată și să iei suplimente alimentare, dacă este nevoie, pentru a compensa eventualele deficiențe nutriționale cauzate de consumul excesiv de cafea.

Dr. Tatiana Meshteryakova, medic nutriționist, spune că prea multe cești cu cafea poate priva organismul de vitaminele de care are nevoie. Dar și dependența de băutură poate trăda o deficiență de vitamine, și anume vitaminele C și B, potrivit doctorulzilei.ro.

Consumul de cafea și deficit de vitamine

Expertul adaugă că organismul uman poate avea deficit de vitamine din cauza influenței obiceiurilor proaste și a altor factori în stilul de viață al unei persoane. În special, nutriționistul leagă dependența de cafea cu lipsa de vitamine din organism și recomandă să nu bei mai mult de două căni de băutură pe zi.

„Dacă bei mai mult de două căni de cafea pe zi, deshidratează organismul. Odată cu lichidul, se îndepărtează o mare cantitate de minerale și vitamine solubile în apă”, avertizează specialistul.

Așadar, potrivit medicului, excesul de cofeină consumată, care acționează ca un diuretic, afectează reducerea nivelului de vitamine C și grupa B. Ea subliniază că organismul uman ar trebui să primească cel puțin un litru și jumătate de apă în fiecare zi.  Cu o cantitate mai mică, viteza proceselor metabolice este redusă, iar absorbția componentelor utile din alimente, cum ar fi vitaminele, mineralele și enzimele, se înrăutățește.

Potrivit medicului, lipsa vitaminelor poate fi explicată prin absorbția lor slabă – acest lucru se poate întâmpla și din cauza tendinței de a mânca în exces. În plus, organismul este lipsit de vitamine sub influența toxinelor din fumul de tutun.

Fumatul duce la o distrugere completă a vitaminei C

Deficitul acestor vitamine duce la: performanțe psihice și fizice reduse letargie, slăbiciune, somnolență rezistență redusă la infecții recuperare mai lentă în diferite boli probleme ale pielii Cu o deficiență de vitamine din grupa B, sunt posibile probleme de somn, deteriorarea stării pielii și a părului și amorțeală a membrelor.

„Fumatul duce la o distrugere completă a vitaminei C și la o scădere a absorbției vitaminei A”, avertizează medicul. În plus, expertul a spus că reducerea capacității de resurse a organismului și pierderea de vitamine pot fi cauzate de o rutină zilnică incorectă și de lipsa somnului.

„Fără modificări ale stilului de viață și identificarea deficiențelor existente prin teste adecvate, suplimentele de vitamine nu vor funcționa”, notează medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

ANSA anunță retragerea din vânzare a unui lot de produse cu un nivel depășit de metale grele

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, s-a depistat un lot de alge marine uscate cu depășirea nivelului admisibil de cadmiu (metal greu).

„În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană”, anunță ANSA.

Potrivit Agenției, operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate.

ANSA precizează că, în cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33;

Viber: 067675544;

Țara în care femeile sunt plătite ca să devină mame. 70.000 de euro pentru fiecare copil născut
Articolul anterior
Bruxelles-ul, asediat în ziua reuniunii miniștrilor Agriculturii
Articolul următor