Rețetă sănătoasă și gustoasă pentru masa de Paște: Tartine de spanac cu ou

Se apropie sărbătorile și, cu siguranță, îți dorești să îî impresionezi pe cei dragi cu delicii sănătoase și deosebite. Rețeta de spanac cu ou este un răsfăț deplin al papilelor gustative pentru cei care vor să fie surprinși cu ceva nou! Pe lângă faptul că sunt gustoase, tartinele arată spectaculos pe masa de sărbătoare. Iată cum se prepară tartinele de spanac cu ou, conform rețetei dezvăluite de nutriționista Galina Tomaș!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ingrediente pentru aluat:

-500 g de făină

-1 plic drojdie de pizza

-250 ml apă

-1 linguriță de sare

-60 ml ulei vegetal

Pentru umplutură:

-250 g brânză de vaci

-350 g spanac fiert

-1 ou mediu

-12 ouă de prepeliță

-2 linguri de parmezan

-un praf de nucșoară

-sare după gust

Mod de pregătire:

Puneți într-un castron făina și drojdia. Adăgați apa în care ați dizolvat o linguriță de sare și uleiul și frământați. Se lucrează câteva minute, până când aluatul este neted și elastic. Înfășurați-l în folie de plastic și lăsați-l să se odihnească 10 -15 minute la temperatura camerei.

Între timp pregătiți umplutura: Într-un bol se pune spanacul stors cu brânza, oul, un praf de sare, un praf de nucșoară rasă și parmezanul și amestecăm cu o lingură de lemn până obținem un amestec cremos. Se ia aluatul înapoi și se împarte în jumătate. Se întinde prima jumătate pe o suprafață de lucru cu făină la aproximativ 2-3 mm grosime. Din aceasta, se fac 12 discuri puțin mai mari decât formele pe care le veți folosi (eu am folosit o cană cu susul în jos pentru a le face) și se pun în interiorul formelor de brioșe unse cu ulei de măsline.

Ar putea fi o imagine cu souffle şi gălbenuş de ou

Umpleți fiecare dintre aceste forme cu 1-2 linguri de umplutură. În centrul umpluturii fiecărui coșuleț se face o gaură cu dosul unei lingurițe sau cu degetul și deschideți un ou de prepeliță în interiorul fiecărui orificiu, având grijă să nu rupeți gălbenușul.

Ar putea fi o imagine cu souffle

Întindeți aluatul rămas și tăiați 12 discuri mai mici (eu am folosit un tăietor de prăjituri pentru acestea) și folosiți-le pentru a acoperi prăjiturile. Apăsați marginile împreună pentru a le sigila și decorați cu vârfurile unei furculițe. Înțepați fiecare tartă pe margini, evitând centrul, pentru a nu deteriora oul de prepeliță. Tartinele se coc la 180°C în cuptorul static preîncălzit timp de aproximativ 35 de minute, până când tartelele sunt ușor aurii la suprafață. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească, apoi se desfac ușor.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Câtă pâine putem mânca zilnic fără să ne îngrașăm

Multe persoane evită să consume pâine de teama că se vor îngrășa, dar nu se prea cunoaște că poți mânca pâine fără să ai kilograme în plus nedorite.

Dr. Mihaela Bilic,  medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, extrem de apreciată pentru sfaturile pe care le oferă pentru o viață sănătoasă, a clarificat cât de dăunătoare este pâinea și cât de multă poți mânca fără să te îngrași, scrie realitatea.net.

„Pâinea n-o consider deloc ca fiind inamicul public numărul unu, cu condiția ca respectiva pâine să fie o felie și să fie în varianta de asta e porția noastră de făinos. Deci dacă avem trei mese în zi, fiecare dintre ele – sau măcar două dintre ele – pot avea o felie de pâine. O felie de pâine are 80 de calorii, deci nu e nimic grav”, a spus Mihaela Bilic.

Nici când vine vorba de dulce, medicul nutriționist nu își refuză plăcerile. După părerea ei, cel mai bun dulce este înghețata, deoarece este săracă în calorii, iar consistența acesteia ne oferă satisfacție din punct de vedere mental.

„Dulcele cel mai bun este înghețata. Și aș vrea să știm că inclusiv înghețata o putem mânca și în sezonul rece, nu doar când este cald – cu atât mai mult acum, când este cald. Are mai puține calorii și este mai satisfăcătoare pentru capul nostru, pentru că e cremoasă. Deci această consistență cremoasă aduce o satisfacție, cu condiția să citim eticheta, să nu aibă mai mult zahăr. Și atunci trebuie făcut un balans bun”, a afirmat dr. Mihaela Bilic.

Cât de des este în regulă să mănânci ouă

Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, fiind un aliment de bază în dietele din întreaga lume. Cu toate acestea, există multe dezbateri cu privire la cât de des ar trebui să le includem în alimentația noastră.

Aflați aspectele nutriționale ale ouălor și recomandări bazate pe ultimele cercetări.

Valoarea Nutrițională a Ouălor
Ouăle sunt bogate în nutrienți esențiali, inclusiv proteine de înaltă calitate, vitaminele A, D, E, K, B2, B6, B12, și minerale precum fierul, zincul și seleniul. De asemenea, conțin colină, importantă pentru funcția cerebrală și sănătatea ficatului. Ouăle sunt, de asemenea, una dintre puținele surse alimentare de vitamina D.

Ouăle și Colesterolul
O preocupare majoră legată de consumul de ouă a fost conținutul lor ridicat de colesterol. Un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, majoritatea fiind în gălbenuș. Cu toate acestea, studiile recente sugerează că colesterolul din alimente are un impact mic asupra nivelului de colesterol din sânge pentru majoritatea oamenilor. Mai mult, consumul de ouă poate îmbunătăți raportul dintre colesterolul HDL („bun”) și LDL („rău”).

Cât de Des poți Mânca Ouă?
Răspunsul variază în funcție de persoană, de dieta generală și de starea de sănătate. Pentru cei mai mulți oameni sănătoși, consumul zilnic de ouă face parte dintr-o dietă echilibrată. Studiile indică faptul că mâncatul a până la un ou pe zi este asociat cu un risc redus de boli de inimă la indivizii sănătoși.

Persoanele cu diabet sau cu un risc crescut de boli cardiovasculare ar trebui să fie mai precaute. Unele cercetări sugerează că consumul de ouă în cantități mari poate fi asociat cu un risc ușor crescut de boli de inimă în aceste grupuri. Prin urmare, este recomandabil să discutați cu un medic sau cu un nutriționist despre cât de des ar trebui să mâncați ouă în aceste cazuri.

Sfaturi pentru Consumul de Ouă
Varietatea este Cheia: Încorporați ouăle într-o dietă variată și echilibrată, care include și alte surse de proteine, precum legume, nuci și semințe.


Modul de Preparare Contează:

Gătitul ouălor fără adaos excesiv de grăsimi saturate (cum ar fi untul sau slănina) este o alegere mai sănătoasă. Ouăle fierte, poșate sau preparate „ochi” sunt opțiuni excelente.
Luați în Considerare Stilul de Viață: Activitatea fizică regulată și evitarea fumatului sunt de asemenea importante pentru menținerea sănătății inimii și a sistemului vascular.

În concluzie, ouăle sunt o parte nutritivă și sănătoasă a dietei pentru majoritatea oamenilor. Mâncându-le în mod moderat, alături de o dietă echilibrată și un stil de viață activ, puteți beneficia de nutrienții pe care îi oferă fără a vă îngrijora prea mult despre riscurile pentru sănătate.

sursa

Ce conține apa îmbuteliată procrată din supermarket. Dezvăluirile făcute de specialiști

Într-o descoperire revoluționară, cercetătorii au arătat că apa îmbuteliată disponibilă în magazine poate conține de 10 până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât se estima anterior. Aceste nanoplastice, de dimensiuni atât de mici încât nu pot fi observate la microscop, reprezintă un risc potențial major pentru sănătatea umană, scrie ziarulnational.md.

Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de CNN, dezvăluie că un litru de apă poate conține în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri diferite, dintre care 90% sunt identificate ca nanoplastice, iar restul ca microplastice. Nanoplasticele, de 1.000 de ori mai mici decât lățimea medie a unui fir de păr uman, pot traversa țesuturile digestive sau pulmonare și pot distribui substanțe chimice sintetice potențial dăunătoare în tot corpul și în celule.

Sherri „Sam” Mason, director de sustenabilitate la Penn State Behrend, care nu a fost implicată în studiu, descrie cercetarea ca fiind „excepțional de impresionantă” și „inovatoare”. Aceasta subliniază sfatul experților de a consuma apă de la robinet, din recipiente de sticlă sau din oțel inoxidabil, pentru a reduce expunerea la plastice. Acest sfat se extinde și la alte alimente și băuturi ambalate în plastic.

Până acum, era cunoscut faptul că nanoplasticele există, dar nu existau metode de analiză pentru ele. Cu toate acestea, noua tehnologie prezentată în studiu deschide calea pentru cercetări ulterioare care să înțeleagă mai bine potențialele riscuri pentru sănătatea umană.

Nanoplasticele sunt considerate cel mai îngrijorător tip de poluare cu plastic pentru sănătatea umană. Aceste particule minuscule pot invada celulele individuale și țesuturile din organele majore, potențial perturbând procesele celulare și depunând chimicale care perturbă sistemul endocrin, cum ar fi bisfenolii, ftalații, retardanții de flacără, substanțele per- și polifluoroalchilice (PFAS) și metalele grele.

Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate a răspuns studiului afirmând că noua metodă trebuie revizuită complet de comunitatea științifică și că sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvolta metode standardizate de măsurare și cuantificare a nanoplasticelor în mediul nostru. Ei susțin că în prezent există o lipsă de metode standardizate și un consens științific asupra imoactului potențial al sănătății parrticulelor nano și microplastice.

Noua metodă de identificare a nanoplasticelor în apa îmbuteliată se bazează pe o versiune modificată a spectroscopiei Raman, o tehnică bazată pe laser care poate analiza compoziția chimică a celulelor măsurând cum vibrează moleculele în răspuns la lumină. Această abordare inovatoare permite identificarea clară și capturarea imaginilor nanoparticulelor în microsecunde, deschizând calea pentru cercetări mai aprofundate asupra impactului acestora asupra sănătății umane.

Pentru a reduce expunerea la plastice, experții sugerează evitarea consumului de alimente și băuturi din recipiente de plastic, purtarea hainelor din țesături naturale și achiziționarea de produse de consum din materiale naturale. Acest pas simplu poate ajuta la diminuarea riscului pe care nanoplasticele îl prezintă pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător.

Studiul a prezentat o nouă tehnologie care poate identifica, număra și analiza structura chimică a nanoparticulelor din apa îmbuteliată. Această descoperire deschide calea pentru cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine riscurile potențiale pentru sănătatea umană.

Cercetarea subliniază necesitatea unei evaluări aprofundate a impactului nanoparticulelor de plastic asupra sănătății umane și a mediului. De asemenea, subliniază importanța reducerii consumului de plastic și a căutării de alternative sustenabile.

MAEIE condamnă decapitarea de către militarii ruși a unui prizonier ucrainean: ,,Un act barbar, care a șocat toată lumea”
Articolul anterior
Ierusalim: Au fost impuse restricții pentru ceremonia Luminii din Biserica Sfântului Mormânt
Articolul următor