Budincă țărănească cu legume și brânză

Sănătoasă, gustoasă, hrănitoare și extrem de apetisantă prin coloritul viu al multelor legume pe care le conține, această budincă este potrivită în orice sezon.

Este preparatul pe care puteți să îl pregătiți de câte ori vă hotărâți să faceți lista pentru piață și atunci inventariați toate legumele mai vechi rămase prin frigider, legume a căror prospețime poate nu vă mai convine pentru a le folosi la salate, la grătar, sau în alte mâncăruri mai pretențioase.

separator

7754910-650-1458047271-3

Ingrediente (pentru 6 – 8 porții)

Legume diferite și colorate:

1 broccoli
1 ardei gras roșu
1 ardei gras galben
2 roșii
1 dovlecel
1 legătură ceapă verde
2 cepe albe
4-5 grăunți de usturoi
50 gr. unt

Crema de brânză:
4 ouă
200 gr. brânză puțin sărată
200 gr. smântână
1 legătură pătrunjel

Altele:
unt pentru uns tava
2 linguri pesmet (pentru tapetat tava)
sare, piper (după gust)

Mod de preparare

-Se curăță și se spală toate legumele, după care acestea se taie după cum urmează: dovlecelul și roșiile – rondele, ardeii – fâșii, ceapa verde și cea albă cuburi mai mari, pătrunjelul – mărunt, iar broccoli se rupe în buchețele mai mici.
-După ce se pregătesc astfel toate legumele, într-un vas teflonat (să nu se lipească) mai mare, se pune untul și ceapa (verde și albă) și se lasă 2-3 minute să se înmoaie puțin.
-Când ceapa s-a înmuiat puțin și începe să sticlească, se adaugă ardeiul gras, se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute să se înmoaie puțin și acesta.
-Când s-a înmuiat puțin și ardeiul, se adaugă broccoli, se amestecă și se lasă pe foc 2-3 minute să se înmoaie și el.
-După ce broccoli s-a înmuiat foarte puțin, se adaugă rondelele de dovlecel, se amestecă ușor și se lasă pe foc 2-3 minute, după care se oprește focul. Se sărează după gust, se omogenizează și se lasă să se răcească. (Atenție la sare! Dacă folosiți brânză sărată, trebuie să puneți mai puțină sare!)
-Cât timp se răcorește amestecul de legume se rade brânza pe răzătoarea mică și se pregătește crema: se bat ouăle și se amestecă cu smântâna, brânza, pătrunjelul tocat, se piperează după gust și se omogenizează.
-Se dă drumul la cuptor și se încălzește la 180°C.
-Se unge cu unt tava de gătit, se tapetează cu tot pesmetul, apoi se pun în tavă alternativ crema de brânză și legumele înnăbușite până când se termină ambele compoziții, cu precizarea că primul și ultimul strat trebuie sa fie de cremă de brânză.
-Deasupra budincii se așează frumos rondelele de roșii (roșiile mele au fost cam măricele așa că le-am tăiat în jumătăți), se presează ușor astfel încât să intre puțin în crema de brânză, după care se introduce tava în cuptorul încins pentru cca. 40 minute, sau până când budinca este coaptă și se desprinde pe margini, iar roșiile sunt ușor ”maronii”.
-Budinca se lasă să se răcească bine, după care se poate tăia în pătrate potrivite.

Vedete pe care n-ai vrea să le vezi în bikini!
Articolul anterior
Mia Beschieri: “Ce să nu porți la Balul de Absolvire!”
Articolul următor