Buna Vestire în zi de vineri. Avem sau nu dezlegare la pește?

Mâine, pe 7 aprilie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Buna Vestire. Acestă sărbătoare sfântă mai este numită și Blagoveştenia, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil că-l va naşte pe Hristos. Este prima sărbătoare din calendarul ortodox, închinată Maicii Domnului.  Dezlegarea la peşte în acestă zi este amintită din vechime. Apare întrebarea: dacă zilele de vineri din Postul mare sunt considerate zile de post aspru, avem sau nu dezlegare la pește în acest an? Părintele Maxim Melinti ne-a dat un răspuns duhovnicesc:

separator
În Postul Mare, ca regulă, de Buna Vestire se mănâncă pește. Doar atunci, când sărbătoarea cade în Săptămâna Patimilor, cum a fost anul trecut, pește nu se permite. Este sarbatoare mare și are loc încurajarea creștinilor care postesc.

Tradiţia creştină spune că de Buna Vestire se mănâncă peşte, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul a ales să-l mănânce. „După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, potrivit Adevărul.ro.

Și pentru că avem dezlegare la pește, vă propun două rețete delicioase cu care merită să vă stăpâniți pofta până la Florii.

Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume

Dorada reprezintă un peşte răpitor de apă sărată. Are carne albă, nu prea grasă, cu o textură inconfundabilă și gust cu totul aparte. Este un peşte arătos, ceea ce este important dacă vreţi să pregătiţi o masă pentru nişte invitaţi speciali. Anume dorada este unul din peştii nepretenţioşi la asocieri din cele mai diverse, cu condimente mai comune sau cu ingrediente mai neobişnuite. Poate fi pregătit la aburi, pe grătar sau copt în cuptor. Este bine să se aleagă metoda prin care rămîne suculent, căci prin prelucrare termică excesivă, se usucă şi îşi pierde savoarea.

dorada

Pe floricacuisine.wordpress.com am găsit varianata cu lămâie, rozmarin şi legume, împachetat în folie de aluminiu şi copt în cuptor, care este una delicioasă. Vedeţi mai jos cum puteți obține gustoșenia din imagine.

Ingredientele necesare:

  • 2 peşti dorada
  • 1 lămâie
  • 3 crenguţe de rozmarin proaspăt
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • cîteva roşii cherry
  • oregano, cimbru şi busuioc uscat (cîte 1 linguriţă de fiecare)
  • sare, piper negru proaspăt măcinat (după gust)
  • 1 praf de zahăr
  • ulei de măsline

Pentru început setăm rola la 200º.

Mod de preparare:

Curăţăm peştele şi legumele. Ceapa şi morcovul le tăiem rondele, roşiile cherry le înjumătăţim.

Căţeii de usturoi îi tăiem în jumătate şi îi călim pentru cîteva secunde în ulei de măsline. În acest timp uleiul se aromatizează, iar usturoiul capătă o nuanţă aurie.

Într-o tavă de copt se aşează folia de aluminiu, suficientă pentru a putea ulterior acoperi peştele. Dorada se asezonează pe ambele părţi cu sare şi piper negru proaspăt măcinat după gust, după care se presară cu ierburi aromatice. Partea interioară se umple cu usturoiul călit şi crenguţele de rozmarin.

Dorada astfel pregătită se aşează deasupra legumelor tăiate. Apoi, perpendicular coloanei vertebrale se fac 3 tăieturi adînci în care se aşează cîte o felie de lămâie.

La final, totul se stropeşte cu uleiul de măsline aromatizat. Împachetăm peştele în folia de aluminiu şi îl punem la cuptor pentru aproximativ 15 minute. După expirarea timpului, scoatem tava şi înlăturăm partea de deasupra a foliei de aluminiu.
*aceasta va permite rumenirea peştelui şi căpătarea unui aspect plăcut.

1 dorasda

Presărăm peştele cu un praf de zahăr şi îl punem înapoi la cuptor pentru încă aproximativ 10-15 minute.

Dorada cu lămâie, rozmarin şi legume este gata şi se serveşte imediat alături de un pahar de vin alb.

Ciorbă de pește

Dacă dorești să te laude toată familia pentru talentul tău de gospodină, pe culinare.ro am găsit o rețetă de ciorbă de pește cu care îi vei încânta pe toți.

ciorba-de-peste

Ingrediente:

  • 1 pește crap sau știucă
  • 4 roșii
  • 2 ardei
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 păstărnac
  • 2 cartofi
  • oțet și sare

Mod de preparare:

Curățăm legumele și le spălăm, apoi le tocăm mărunt și le punem la fiert, într-o oală mai mare. Când au fiert, adăugăm peștele porționat în bucăți mai mari, turnăm 2 linguri de oțet și lăsăm în continuare pe foc. Când e gata, se preasară pătrunjelul, punem sare, după gust și se servește.

Bon appétit!

 

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Tany Vander și iubitul ei au sădit primul copac împreună!
Articolul anterior
4 moldoveni au încins o horă la Hollywood!
Articolul următor