Chec de post cu nuci, vişine şi prune uscate

Au mai rămas două săptămâni din post şi vrem să vă împărtășim o reţetă simplă şi rapidă de pregătire a unui chec de post delicios de la Liuba Florica, bloggerița pasionată de gătit.

Acest chec se pregăteşte foarte des în perioada de post, dar poate fi pregătit şi în varianta de frupt, înlocuind unele ingrediente cu altele. Iată cum se prepară varianta de post a acestuia.

separator

chec2

Ingredientele necesare:

  • 150 ml ulei de floarea-soarelui
  • 250 ml infuzie de ceai negru
  • 250 gr zahăr
  • 350-400 g făină (aluatul urmează a fi dens precum cel de “Oladii ruseşti”)
  • 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu (stins cu oţet de masă)
  • 300 g nuci
  • 250 g vişine conservate în propriul suc
  • 150 g prune uscate
  • zahăr pudră (pentru decor)
  • mentă (pentru decor)


chec

Mod de preparare

Pentru început pregătim forma pentru copt, acoperind-o cu hîrtie pergament de copt şi setăm rola la 200º.

Tocăm nucile cu cuţitul, iar prunele le tăiem astfel încît acestea să se simtă în chec. Scurgem vişinile de sucul în care acestea sînt conservate. Pregătim infuzia de ceai negru.

Acum că avem toate pregătite, ne putem apuca de aluat.

Amestecăm infuzia, uleiul şi zahărul în robotul de bucătărie timp de cîteva minute sau pînă cînd zahărul s-a topit. Apoi, adăugăm în cîteva etape făina. Eu o pun mereu la ochi, astfel încît densitatea aluatului să fie ca cea a aluatului pentru “Oladii ruseşti”. După ce am incorporat făina, adăugăm bicarbonatul de sodiu stins cu oţet de masă.

La final, adăugăm fructele şi nucile pe care le amestecăm cu aluatul cu ajutorul spatulei. O facem atent, pentru a păstra vişinile întregi.

Turnăm aluatul în forma de copt şi îl punem la rolă pentru aproximativ 35-45 minute sau pînă cînd acesta se coace şi se rumeneşte frumos.
*Eu verific dacă checul s-a copt cu ajutorul unui beţişor de lemn, pe care îl înfig în centrul checului. Dacă beţişorul iese umed şi cu aluat pe el, apoi checul nu este gata, iar dacă beţişorul iese uscat şi curat, apoi checul este gata.

După ce checul s-a copt, acesta se răcoreşte în forma de copt, după care se transferă pe o farfurie. Se presară cu zahăr pudră şi se decorează cu cîteva frunzuliţe de mentă, după care poate fi servit cu plăcere.

Bon appétit!

Sursa: floricacuisine.wordpress.com

Cum să prepari un pesto de leurdă din trei ingrediente sănătoase!

 E primăvară şi ai nevoie de multe vitamine, iar preparea unui pesto de leurdă este binevenită pentru a-ţi suplini carenţa de nutrienţi. Leurda conţine multă vitamina A, C, seleniu, crom şi substanţe cu efect antioxidant. Nucile sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3 şi cel mai bogat aliment în cupru şi zinc.

separator

pesto_de_leurda5th_47115000

Cum să prepari un pesto de leurdă cu nucă?

Este foarte simplu! Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 legătură de leurdă proaspătă
  • 50 g miez de nucă
  • ulei de măsline
  • puţină sare, după gust.

Mod de preparare

  1. Spală în mai multe ape frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
  2. Pune într-un robot frunzele de leurdă, miezul de nucă, uleiul și mixează până obții o pastă fină, apoi adaugă sarea.

Folosește pesto de leurdă ca sos pentru pește, salate de legume, cartofi piure sau chiar pe pâine. Poftă bună!

sursa

Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina

Lintea este o sursă excelentă de proteine şi o poţi folosi în foarte multe preparate care aduc beneficii pentru sănătate. Îţi recomandăm câteva idei ca să ştii cum se mănâncă lintea.

separator

Chiar dacă nu oișnuieși să comsumi linte şi nu prea ai idee cum să o prepari, să ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi trebuie să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne cand începe postul.

linte

De ce să mănânci linte?

Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Cum să fierbi corect lintea?

Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.

Cum se mănâncă lintea? Combinaţii recomandate

Pateu de linte

pateu linte

Se fierbe lintea, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe).
Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.

Tocăniţă de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.

Supă-cremă de linte

Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).

  • Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
  • Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
  • Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
  • Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
  • Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
supa crema

Sursa: eva.ro

5 rețete de post pentru zilele când nu mai știi ce să pregătești

Cu ajutorul acestor rețete poți găti ușor și gustos în timpul postului.

Pizza de post! Cu ardei gras și măsline

SF226325

Conopidă pe post de carne

c52

Clătite de post! Cu mere și nucă

tn4_pancakes422-1-4-1

Brioșe de post cu cireșe

IMG_6427

Chiftele din cartofi și orez

DSCN2827

Satele Moldovei rămân tot mai pustii! Ce arată datele recensământului
Articolul anterior
Cumplit! A născut acasă, apoi și-a pus bebelușul într-o cutie și l-a abandonat. Imagini video
Articolul următor
Close menu