Aţi auzit de Proja? E o prăjitură fină, sarată, cu un gust divin, asemănătoare cu alivanca. Se deosebeşte de alivancă doar un pic, are mai multă făină de grâu în ea, iar asta face să difere şi rezultatul gustului. I-am descoperit reţeta pe: gusturisiculori.wordpress.com, aşa că m-am gândit să nu fiu egoistă şi s-o împart cu toţi. Atuul acestui fel de mâncare este că se face foarte simplu, e nevoie doar de timp pentru coacere. Poate fi servită ca aperitiv sau poate să acompanieze o mâncare de bază, de exemplu un borş într-o zi de iarnă.
Ingrediente:
- 220gr făină de porumb
- 180gr făină de grâu
- 1 linguriţă rasă de praf de copt
- 1 linguriţă rasă de sare
- 600g de iaurt ( dacă folosiţi chisleac puteţi pune 450-500g)
- 100g de smântînă
- 50ml ulei de floarea soarelui
- câteva fire de ceapă verde ( sau alte plante aromatice)
- 3 ouă
- 250gr brânză de oi (am pus feta)
- o bucăţică mică de unt sau 2 linguri de ulei pentru a unge tava
Metoda de preparare:
- Amestecăm ingredientele uscate.
- Amestecăm ingredientele umede şi le adăugăm pe cele uscate.
- Tăiem mărunt cozile de ceapă. Brânza o mărunţim cu mâna sau furculiţa, sau o dăm prin răzătoare. Adăugăm la aluat verdeaţa tăiată şi brânza. Amestecăm încă o dată.
- Ungem tava cu ulei sau unt şi turnăm aluatul. Punem tava în cuptorul încălzit la 180C şi coacem prăjitura 50 de minute.
- Când e gata servim proja caldă. E bună şi rece, dar caldă e mai deosebită.
POFTĂ BUNĂ!