Au rămas zile numărate până la marea sărbătoare de Paște.
Ce poate fi mai potrivit decât ouăle vopsite, carnea de miel și nelipsitul cozonac. Îți propunem o rețetă ușor de realizat, pentru a obține un cozonac delicios, aromat și pe gustul tuturor.
Ingrediente:
50 gr. drojdie
250 gr. zahăr
550 ml lapte
200 gr. unt
5 gălbenușuri
1 linguriță rasă de sare
arome – coaja rasă de lămâie, portocală, esența de rom, vanilie
umplutură după preferință: rahat, stafide, nuci, mac etc.
Mod de preparare
Într-un castron mare cerne făina de două ori ca să fie mai pufoasă. Încălzește laptele și dizolvă zaharul și vanilia în el.
Pregătește maiaua din drojdie cu puțina făină și câteva linguri din laptele preparat deja (nu trebuie să fie fierbinte), apoi presară peste maia o mână de faină și las-o la loc cald cam 10-15 minute ca să crească până se “crapă făina”.
Gălbenușurile freaca-le cu sare, coaja de lamaie și portocală.
Adaugă maiaua, restul de lapte călduț și gălbenușurile, amestecă cu mâna și începe încet să frămânți, adăugând treptat puțin câte puțin untul topit, care trebuie să fie călduț.
Frământă așa timp de 30 minute, împăturind aluatul.
Acoperă castronul cu un prosop și lasă aluatul la crescut, într-un loc cald și ferit de curent, aproximativ o ora și jumătate. Între timp pregătește tăvile, nu trebuie să fie reci, le acoperi cu hârtie kraft (pentru cuptor).
Ia aluatul crescut și împarte-l în două pentru cei doi cozonaci, mai împarte fiecare jumatate iar în două.
Întinde câte două foi de aluat pe o peliculă fină de ulei, adaugă umplutura și rulează.
Împletește câte două rulade obținute și lasă-le la crescut în tavă vreo 40 minute.
Unge cozonacii cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte și presoară-i cu zahăr, mac sau susan.
Cozonacii îi coci aproximativ 40-50 de minute.
Poftă bună!
Sursă:
http://sabina-madalina.blogspot.com