Pentru că blaturile din comerț nu sunt cele mai sănătoase, le poți face acasă atunci când ai poftă de pizza. Iar dacă vrei să-ți iasă ca în localurile din Italia, trebuie să ții cont de câteva sfaturi de la cei mai buni în ale gătitului.
Iată câteva secrete care te vor ajuta, dacă ești și tu o mare iubitoare de pizza făcută în casă.
Măsoară corect cantitatea de făină
Pentru un aluat de pizza foarte bun, trebuie să folosești o făină de calitate și să o măsori corect, cu un cântar de bucătărie. Dacă în rețetă se menționează 300g de făină, nu măsura făina cu o cană de ceai pentru că știi că aceasta are în general 250 – 300g. Folosește cântarul electronic și fii cât mai exactă.
Respectă proporția corectă de apă și făină
În general, pentru un blat de pizza reușit se folosește 60% apă, ceea ce înseamnă că, la 1.000 g de făină, adaugi 600 g de apă, 20 g sare și 50 g drojdie. În ceea ce privește făina, poți folosi făina obișnuită pentru pâine, dar există în comerț și făină specială pentru pizza, care este mult mai fină.
Pentru un blat de pizza reușit, foaia se întinde subțire
Chiar dacă aluatul este elastic și se strânge la loc în timp ce îl întinzi, folosește cu sucitor de lemn să îl faci cât mai subțire. Trebuie să aibă doar câțiva milimetri, și nu un centimetru sau doi grosime.
Griș fin pentru un aluat crocant la exterior
Blatul de pizza va ieși cu adevărat crocant la exterior dacă, în tava de copt presari un griș foarte, foarte fin și apoi pui foaia de aluat. Dacă nu ai griș, poți folosi și un mălai măcinat cât mai mărunt.
Un aluat de pizza pufos în interior se face cu roșii
Cei mai buni bucătari italieni folosesc deasupra blatului un suc gros de roșii proaspete, făcut în ziua în care pregătesc pizza. Acest suc frăgezește aluatul și îl păstrează pufos la interior și crocant la exterior.
Un truc util
Nu uita că pizza se coace la foc potrivit spre mare sau la 200 – 220 de grade în cuptorul electric. Astfel, blatul rămâne elastic și pufos, dar bine copt la exterior.