Florile de salcâm-bucuriile copilăriei! 4 rețete uimitoare pe care cu siguranță nu le-ai încercat

Simple şi fără condiţionări prefăcute erau bucuriile copilăriei! Cine n-a gustat la viața lui florile de salcâm, măcar în copilărie, a avut multe de pierdut. Pentru că e vremea lor și salcâmii anul acesta sunt doldoră de floare, am ales să nu vă mai prezint sterile clișee culinare ci, câteva rețete cu flori de salcâm de-a dreptul uimitoare.

separator

Briose vegetariene, cu flori de salcam

briose-florisalcam-finalok

Prima rețetă din ciorchinii de flori de salcâm pe care o puteți încerca am descoperit-o pe  mancamsanatos.ro. e vorba despre niște brioșe rapide și aromate, cu ingrediente vegetariene, asociate corect, spre deliciul celor ce le savurează.

INGREDIENTE (pentru 10 bucăți):

  • o cană făină dietetică, din măciniș integral de grâu
  • o cană de flori de salcâm
  • ½ cană apă minerală
  • ¼ ceșcuță de ulei de măsline extravirgin
  • ¼ cană zahăr brut
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
  • coajă unei lămâi
  • 2 linguri suc de lămâie

MOD DE PREPARARE:

Florile de salcâm se desprind de pe ciorchini și se spală foarte bine, apoi se plasează într-un bol și li se adaugă făină, coajă de lămâie și bicarbonatul stins cu sucul de lămâie.briose-florisalcam1ok

În alt bol se asociază apa minerală cu uleiul și zahărul brut, apoi se amestecă puțin, pentru omogenizare.

briose-florisalcam2ok

Conținutul lichid se adaugă peste cel solid și se amestecă bine, obținând un aluat care se plasează în locașurile pentru brioșe, din forma tapetată cu ulei și făină.

briose-florisalcam3ok

Se coc în cuptorul încins în prealabil, apoi, după primele 3 minute se scade temperatura la moderat și se lasă până se pătrund. După răcire se pudrează cu zahăr brut, pentru iubitorii unui dulce mai accentuat, dar sunt suficient de aromate și mai sănătoase, simple.

briose-florisalcam-final1ok

Să aveți poftă!

Rulouri de vinete și omletă cu flori de salcâm

O altă combinație delicioasă, pe care am găsit-o pe whatdeliciousfood.wordpress.com, e asocierea florilor de salcâm cu vinete și omletă.

rul

INGREDIENTE:

  •  1 vânăta lungă
  • 4 ouă
  • 2 cepe
  • flori de salcâm
  • pătrunjel
  • parmezan
  • zeamă de lămâie
  • frunze de roiniță
  • sare, piper

MOD DE PREPARARE:

Vânăta se coace pe grătar, după ce a fost  tăiată fâșii subțiri.

Se amestecă zeama de lămâie cu frunzele mărunțite de roiniță, sare și piper și se toarnă peste vinetele coapte.

Se bat ouăle bine și se amestecă cu ceapa tăiată peștișori, florile de salcâm și parmezan, pătrunjelul, sare și piper.

ul1

Într-o tavă de cuptor, se pune hârtie de copt și se toarnă compoziția pentru omletă.

ul2

După ce s-a copt se taie fâșii egale ca dimensiune cu cele de vinete, peste care se suprapun și se rulează.

ul3

Se fixează cu scobitori.

ui

Poftă bună!

Salată cu flori de salcâm

salata-salcam-final1

Regina salatelor de primăvară, pentru locuitorii de la șes și de vară pentru cei de la munte, este salata din flori de salcâm. Combinația gusturilor încercată de mancamsanatos.ro este desăvârșită.

INGREDIENTE:

  •  5 crengute cu flori de salcam
  • 2 manunchiuri de rosii cherry
  • o legatura mica de patrunjel
  • o legatura de leurda
  • sare, ulei (optional, dupa gust)

MOD DE PREPARARE:

salata-salcam1

Se aleg flori de salcâm mari, bine dezvolate, dulci. Roșiile cherry, de asemenea trebuie să fie bine coapte, iar pătrunjelul proaspăt.

Florile de salcâm se scutură de impurități, se trec prin jet puternic de apă în strecurătoare și se lasă la scurs. Roșiile cherry se taie în bucăți mai mari, se amestecă cu florile de salcâm rupte de pe rămurele, apoi se adaugă din abundență pătrunjelul și leurda, tocate.  Se poate îmbogăți cu puțin ulei și un praf de sare, dar este specială, fără aceste adausuri. Se consumă proaspătă, la temperatura camerei, se mesteca încet, pentru a savura pe-ndelete aroma fiecărui ingredient.

Pentru devoratorii de carne această salată completează bine meniul.

Mâncați cu poftă!

 

Gogoși cu flori de salcâm

O altă variantă simplă și rapidă de a prepara florile de salcâm am spicuit-o de pe www.papamond.ro .

gogosi-cu-flori-de-salcam-11

INGREDIENTE

  • 20-25 flori de salcâm
  • faină
  • 2 ouă
  • 1 cană cu lapte
  • 5-6 linguriţe de zahăr
  • 1 vârf cuţit sare
  • miere
  • ulei

1. Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă apa şi să se zvânte. Dacă cumpăraţi florile de salcâm din piaţă, trebuie verificate să nu fie petrecute, pentru că se scutură foarte uşor.

gogosi-cu-flori-de-salcam-1

2. Preparăm un aluat asemeni celui de clătite dar mai gros. Amestecăm gălbenuşurile cu laptele şi omogenizăm. Punem zahărul şi amestecăm să se topească. Adăugăm treptat făina şi amestecăm până se formează aluatul. Adăugăm şi sarea. Suplimentar, dacă aveţi această preferinţă, se poate aroma cu coajă rasă de lămâie, cu zahăr vanilat sau cu scorţişoară.

gogosi-cu-flori-de-salcam-3

Pentru a face un aluat mai pufos am ales să separ gălbenuşurile de albuşuri. Am bătut albuşurile spumă şi apoi le-am încorporat în aluat.

gogosi-cu-flori-de-salcam-4

3. Încingem mai mult ulei într-o tigaie. Trecem florile prin aluat şi ne ajutăm de o lingură pentru a le îmbrăca bine cu aluat. Le ţinem puţin deasupra bolului cu aluat, pentru a se scurge aluatul în exces şi apoi le punem în tigaia încinsă.

gogosi-cu-flori-de-salcam-5

Focul trebuie ţinut potrivit pentru a nu risca să le prăjim excesiv. Le întoarcem şi le rumenim pe ambele părţi. Când sunt gata, scoatem gogoşile pe o farfurie pe care am pus în prealabil un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.

gogosi-cu-flori-de-salcam-7

4. După ce le-am rumenit pe toate, înlăturăm şerveţelul şi punem peste ele câteva linguriţe de miere. De asemenea, se pot pudra cu zahăr. Eu consider că sunt mult mai gustoase cu miere.

gogosi-cu-flori-de-salcam-10

Poftă mare!

 

Ce poţi mânca dimineaţa ca să arzi grăsimi ziua întreagă

Există alimente care, consumate dimineața, te ajută să arzi grăsimi.

Mâncarea nu doar creează calorii, ci sînt unele produse care ajută să le arzi! Mănîncă-le pe acestea de dimineaţă, ca să arzi calorii o zi întreagă!

Ovăz
Este o cereală care nu conţine gluten, care se digeră lent şi care ţine nivelul de zahăr din sînge scăzut ca să poţi arde cît mai multe calorii, Mănîncă de dimineaţă un bol de fulgi de ovăz cu lapte, în care poţi adăuga şi cîteva fructe uscate pentru gust.

Nuci
Nucile sînt bogate în grăsimi omega-3 şi acid alfa-linoleic, foarte sănătoase şi care ajută la arderea caloriilor.

Avocado
Grăsimile mono-saturate conţinute de fructul de avocado încurajează arderea caloriilor pe parcursul unei zile şi în timpul exerciţiilor fizice.

Apă
Studiile au arătat că dacă bei două pahare de apă rece de dimineaţă, îţi poţi grăbi metabolismul cu pînă la 30%. Poţi bea cele două pahare de apă înaintea tuturor meselor, astfel vei mînca şi mai puţin, dar vei arde şi calorii mai repede.

Seminţe de in
Şi acestea conţin grăsimi omega-3 ce stimulează arderea caloriilor şi chiar încetinesc depunerea grăsimilor.

Ouă
Cercetătorii au descoperit că ouăle nu ajută doar la creşterea muşchilor atunci cînd faci exerciţii fizice, ci ajută şi la pierderea în greutate, în timp, scrie www.hotnews.md.

Principala cauză a obezităţii NU este mâncatul în exces. Vezi ce spun autorii unui studiu

Mîncatul în exces este considerat ca fiind principala cauză a obezității, dar nu e neapărat așa. Într-o lume invadată de alimente procesate, cu multe calorii, care ne dezechilibrează funcționarea organismului, un dezechilibru amplificat și de lipsa acută de mișcare fizică, obezitatea a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate.

Autorii lucrării „The Carbohydrate-Insulin Model: A Physiological Perspective on the Obesity Pandemic” , publicată în The American Journal of Clinical Nutrition, indică o serie de sincope fundamentale în modelul echilibrului energetic, suținînd că un model alternativ, modelul „carbohidrați-insulină” explică mult mai bine apariția obezității și creșterea în greutate. Mai mult, acest model ar putea servi și ca bază pentru strategiile de lungă durată de pierdere în greutate, scrie noi.md

Asta pentru că modelul care se bazează pe echilibrarea energiei nu ne ajută să înțelegem cauzele biologice ale creșterii în greutate. În contrast cu acesta, modelul carbohidrați-insulină vine cu o concluzie îndrăzneață: mîncatul în exces nu este principala cauză a obezității. În schimb, mare parte din „vină” este atribuită consumului prea mare de alimente cu un conținut glicemic ridicat, mai ales alimente procesate. Acestea cauzează răspunsuri hormonale care ne schimbă fundamental metabolismul, determinînd depunerea grăsimilor, creșterea în greutate și obezitatea.

Atunci cînd mîncăm carbohidrați intens procesați, corpul crește cantitatea de insulină pe care o secretă și suprimă producerea de glucagon. Această succesiune determină celulele de grăsime să stocheze și mai multe calorii, scăzînd „combustibilul” pe care mușchii și alte țesuturi active îl pot folosi. Creierul percepe că organismul nu primește suficientă energie, deci apare senzația de foame. În plus, metabolismul poate încetini, în încercarea corpului de a conserva energie. Așa că tindem să ne fie foame în continuare și să acumulăm grăsime în exces. Pentru a combate obezitatea, trebuie să ne gîndim, deci, nu doar la cît de mult mîncăm, ci și la ce anume consumăm și la felul în care alimentele ne afectează hormonii și metabolismul. În acest context, noul studiu reprezintă cea mai extinsă detaliere a modelului carbohidrați-insulină, o ipoteză a cărei aplicare practică ar putea schimba felul în care ne raportăm la greutatea noastră pe termen lung.

sirsa: www.noi.md

Dieta cu care poți slăbi până la 25 de kilograme. Nu exclude niciun aliment și are o singură regulă

Dieta Rina, numită și dieta de 90 de zile, este un plan de alimentaţie care vă ajută să slăbiţi între 18 şi 25 kg în trei luni, ceea ce înseamnă o scădere de 1,5-1,8 kilograme pe săptămână.

Chiar dacă este greu de crezut, aveţi voie să mâncaţi orice, atât timp cât respectați o regulă importantă: NU combinați grupele de alimente, în aceeși zi.

Regulile dietei

–          Alimentele sunt împărţite în patru grupe de bază, în funcţie de substanţele nutritive pe care le furnizează organismului. Astfel, aveţi patru tipuri de zile de dietă din punct de vedere al combinării alimentelor, care se repetă pe parcursul celor trei luni

–          Zilele sunt denumite astfel (proteine, amidonuri, carbohidraţi şi fructe) nu pentru că o zi întreagă trebuie să mâncaţi doar acele alimente, ci datorită principalului ingredient din cadrul meselor

–          Un alt aspect important al acestui regim este şi faptul că în trei din cele 90 de zile, şi anume în zilele 29, 58 şi 87, după ziua de fructe, trebuie să se consume doar apă. În caz că vi se face foame şi credeţi că nu o să vă abţineţi de la ronţăit, puteţi să vă preparaţi o supă uşoară de legume sau să beţi suc de fructe sau de legume proaspete.

– nu vă înfometaţi, ci mâncaţi patru până la cinci mese pe zi;

– nu este indicat să omiteţi nimic din meniu, deoarece fiecare aliment îşi are rolul său, şi dacă nu le consumaţi pot apărea carenţe;

– în zilele de proteine, între masa de prânz şi cină trebuie să treacă patru ore, în zilele de carbohidraţi trei ore, iar în cele de vitamine două ore;

– după cele 90 de zile de dietă puteţi mânca normal, dar pentru încă 90 de zile la micul dejun trebuie să consumaţi doar fructe. Dacă în acest interval de după dietă mai slăbiţi încă 3 kilograme, înseamnă că schimbarea a avut loc în organism.

–          În această dietă este foarte important să respectaţi un anumit program de masă, astfel încât organismul să poată funcţiona şi să se refacă la capacitatea sa maximă. Acest program constă în trei perioade zilnice.

–          Perioada de purificare este între ora 4:00 până la ora 12:00. În acest interval trebuie să mâncaţi fructe şi legume proaspete din două în două ore.

–          Perioada de ingestie ţine de la ora 12:00, când are loc prânzul, până la ora 20:00. Înainte de această ultimă oră trebuie să luaţi cina. Nu contează atât de mult cantitatea de alimente ingerată, cât aspectele legate de combinarea acestora şi de intervalul dintre mese.

–          Ultima perioadă este cea de digestie, între orele 20:00 şi 4:00, în care nu trebuie să consumaţi nimic.

Dieta Rina

 Exemple de meniu

În fiecare zi a dietei veţi consuma mere, pere, piersici, pepene, banane, fructe uscate sau legume proaspete la micul dejun. Dacă vă săturaţi de fructe în stare solidă, le puteţi înlocui cu un pahar cu suc proaspăt preparat din fructele sau din legumele preferate, neîndulcit.

Ziua 1: Proteine

Prânz: Carne fiartă sau friptă: trei felii (200 g). O puteţi înlocui cu trei ouă fierte sau cu diferite feluri de brânzeturi. Alături de carne sau de lactate aveţi voie o felie de pâine şi o salată oricât de mare doriţi, condimentată cu sare, piper sau verdeţuri, dar fără ulei. La două ore după prânz trebuie să consumaţi 200 ml de supă fără tăiţei sau orice fel de paste făinoase.

Cină: Trebuie să consumaţi jumătate din ceea ce aţi mâncat la prânz, dar fără supă şi pâine.

Lactatele se pot consuma doar în această zi.

Ziua 2: Amidon

Prânz: După micul dejun cu fructe, consumaţi la prânz orice fel de legume (fasole, mazăre, linte, morcovi, cartofi şi altele) fierte la abur sau înăbuşite, condimentate cu sos de roşii, cu ketchup sau cu verdeţuri. Alăturaţi legumelor şi o felie de pâine şi o salată mare.

Cină: Consumaţi aceleaşi legume ca şi la prânz, dar în cantităţi mai mici.

Ziua 3: Carbohidraţi

Prânz: Paste fierte cu condimente şi sos simplu de roşii sau aluat de pizza cu ketchup, bulion sau roşii, fără caşcaval sau carne.

Cină: O felie mică de tort/prăjitură, câteva felii de cozonac ori trei cupe cu îngheţată. Puteți consuma, în plus, o felie de ciocolată de menaj.

Ziua 4: Fructe

Prânz: Aceasta este ziua în care trebuie să consumaţi orice fel de fructe şi în orice cantitate, la micul dejun, prânz şi cină.

După cele patru zile de regim repetaţi totul respectând ordinea indicată. Alternaţi zilele după cum este precizat mai sus, nu săriţi peste nicio masă, nu le schimbaţi ordinea şi nu uitaţi de ziua cu apă.

sursa: doctorulzilei.ro

În ce ținute au apărut vedetele pe covorul roșu de la Festivalul de film de la Cannes 2017
Articolul anterior
Un moldovean de 23 de ani și-a ucis mama cu un cuțit apoi s-a sinucis
Articolul următor