Simple şi fără condiţionări prefăcute erau bucuriile copilăriei! Cine n-a gustat la viața lui florile de salcâm, măcar în copilărie, a avut multe de pierdut. Pentru că e vremea lor și salcâmii anul acesta sunt doldoră de floare, am ales să nu vă mai prezint sterile clișee culinare ci, câteva rețete cu flori de salcâm de-a dreptul uimitoare.
Briose vegetariene, cu flori de salcam
Prima rețetă din ciorchinii de flori de salcâm pe care o puteți încerca am descoperit-o pe mancamsanatos.ro. e vorba despre niște brioșe rapide și aromate, cu ingrediente vegetariene, asociate corect, spre deliciul celor ce le savurează.
INGREDIENTE (pentru 10 bucăți):
- o cană făină dietetică, din măciniș integral de grâu
- o cană de flori de salcâm
- ½ cană apă minerală
- ¼ ceșcuță de ulei de măsline extravirgin
- ¼ cană zahăr brut
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu alimentar
- coajă unei lămâi
- 2 linguri suc de lămâie
MOD DE PREPARARE:
Florile de salcâm se desprind de pe ciorchini și se spală foarte bine, apoi se plasează într-un bol și li se adaugă făină, coajă de lămâie și bicarbonatul stins cu sucul de lămâie.
În alt bol se asociază apa minerală cu uleiul și zahărul brut, apoi se amestecă puțin, pentru omogenizare.
Conținutul lichid se adaugă peste cel solid și se amestecă bine, obținând un aluat care se plasează în locașurile pentru brioșe, din forma tapetată cu ulei și făină.
Se coc în cuptorul încins în prealabil, apoi, după primele 3 minute se scade temperatura la moderat și se lasă până se pătrund. După răcire se pudrează cu zahăr brut, pentru iubitorii unui dulce mai accentuat, dar sunt suficient de aromate și mai sănătoase, simple.
Să aveți poftă!
Rulouri de vinete și omletă cu flori de salcâm
O altă combinație delicioasă, pe care am găsit-o pe whatdeliciousfood.wordpress.com, e asocierea florilor de salcâm cu vinete și omletă.
INGREDIENTE:
- 1 vânăta lungă
- 4 ouă
- 2 cepe
- flori de salcâm
- pătrunjel
- parmezan
- zeamă de lămâie
- frunze de roiniță
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Vânăta se coace pe grătar, după ce a fost tăiată fâșii subțiri.
Se amestecă zeama de lămâie cu frunzele mărunțite de roiniță, sare și piper și se toarnă peste vinetele coapte.
Se bat ouăle bine și se amestecă cu ceapa tăiată peștișori, florile de salcâm și parmezan, pătrunjelul, sare și piper.
Într-o tavă de cuptor, se pune hârtie de copt și se toarnă compoziția pentru omletă.
După ce s-a copt se taie fâșii egale ca dimensiune cu cele de vinete, peste care se suprapun și se rulează.
Se fixează cu scobitori.
Poftă bună!
Salată cu flori de salcâm
Regina salatelor de primăvară, pentru locuitorii de la șes și de vară pentru cei de la munte, este salata din flori de salcâm. Combinația gusturilor încercată de mancamsanatos.ro este desăvârșită.
INGREDIENTE:
- 5 crengute cu flori de salcam
- 2 manunchiuri de rosii cherry
- o legatura mica de patrunjel
- o legatura de leurda
- sare, ulei (optional, dupa gust)
MOD DE PREPARARE:
Se aleg flori de salcâm mari, bine dezvolate, dulci. Roșiile cherry, de asemenea trebuie să fie bine coapte, iar pătrunjelul proaspăt.
Florile de salcâm se scutură de impurități, se trec prin jet puternic de apă în strecurătoare și se lasă la scurs. Roșiile cherry se taie în bucăți mai mari, se amestecă cu florile de salcâm rupte de pe rămurele, apoi se adaugă din abundență pătrunjelul și leurda, tocate. Se poate îmbogăți cu puțin ulei și un praf de sare, dar este specială, fără aceste adausuri. Se consumă proaspătă, la temperatura camerei, se mesteca încet, pentru a savura pe-ndelete aroma fiecărui ingredient.
Pentru devoratorii de carne această salată completează bine meniul.
Mâncați cu poftă!
Gogoși cu flori de salcâm
O altă variantă simplă și rapidă de a prepara florile de salcâm am spicuit-o de pe www.papamond.ro .
INGREDIENTE
- 20-25 flori de salcâm
- faină
- 2 ouă
- 1 cană cu lapte
- 5-6 linguriţe de zahăr
- 1 vârf cuţit sare
- miere
- ulei
1. Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă apa şi să se zvânte. Dacă cumpăraţi florile de salcâm din piaţă, trebuie verificate să nu fie petrecute, pentru că se scutură foarte uşor.
2. Preparăm un aluat asemeni celui de clătite dar mai gros. Amestecăm gălbenuşurile cu laptele şi omogenizăm. Punem zahărul şi amestecăm să se topească. Adăugăm treptat făina şi amestecăm până se formează aluatul. Adăugăm şi sarea. Suplimentar, dacă aveţi această preferinţă, se poate aroma cu coajă rasă de lămâie, cu zahăr vanilat sau cu scorţişoară.
Pentru a face un aluat mai pufos am ales să separ gălbenuşurile de albuşuri. Am bătut albuşurile spumă şi apoi le-am încorporat în aluat.
3. Încingem mai mult ulei într-o tigaie. Trecem florile prin aluat şi ne ajutăm de o lingură pentru a le îmbrăca bine cu aluat. Le ţinem puţin deasupra bolului cu aluat, pentru a se scurge aluatul în exces şi apoi le punem în tigaia încinsă.
Focul trebuie ţinut potrivit pentru a nu risca să le prăjim excesiv. Le întoarcem şi le rumenim pe ambele părţi. Când sunt gata, scoatem gogoşile pe o farfurie pe care am pus în prealabil un şerveţel de hârtie să absoarbă uleiul în exces.
4. După ce le-am rumenit pe toate, înlăturăm şerveţelul şi punem peste ele câteva linguriţe de miere. De asemenea, se pot pudra cu zahăr. Eu consider că sunt mult mai gustoase cu miere.
Poftă mare!