Lasagna înseamnă de fapt o mâncare în straturi de paste, pe care le putem umple cu orice dorim noi. Iar dacă ai liber la umplut foile de lasagna, poți alege orice ingredient care își place, de exemplu: pieptul de pui la grătar și brânză,, chiar 4 feluri : ricotta, mozzarella, parmesan și cașcaval.
La capitolul carne de pui mergem pe mini fileurile de piept de pui.
Ingrediente:
- 500g mini fileuri de piept de pui
- un pachet foi proaspete pentru lasagna
- 400g ricotta proaspată
- 200g mozzarella dată pe răzătoare
- 200g cașcaval dat pe răzătoare
- 100g parmesan proaspăt răzuit
Ingrediente pentru mix-ul de condimente:
- ¾ cană sare de mare
- 1 cana boia
- ¾ cană fulgi de ceapă
- 6 linguri fulgi de usturoi
- 6 linguri cimbru uscat
- 6 linguri busuioc uscat
- 2 linguri condimente pentru pui
- 2 lingurițe piper negru
- 2 lingurițe piper alb
- 2 lingurițe piper cayenne
Mai întâi ne ocupăm de carnea de pui. Punem fileurile de pui într-un bol mare, le stropim cu puțin ulei de măsline și le condimentăm cu cca 2 linguri de mix de condimente pentru pui. Amestecăm bine bine, apoi încingem grătarul, îl stropim și pe el cu putin ulei și coacem carnea pe ambele părti, până e frumos rumenită.
Ingrediente pentru sos Bechamel:
- 50g unt
- 50g făină
- 500ml lapte
- sare, piper, puțină nucșoară proaspăt măcinată
Pentru sosul Bechamel, topim untul într-o crăticioară, tragem apoi de pe foc, punem făina, amestecăm bine cu telul, ca să nu se facă deloc cocoloașe. Turnăm apoi laptele, tot așa, în fir subțire, ca uleiul la maioneză și amestecăm bine cu telul. Condimentăm cu sare, piper și nucșoară și punem crăticioara din nou pe foc, la foc mediu. Amestecăm tot timpul cu telul și lăsăm sosul să fiarbă până când începe să se îngroașe. Pentru lasagna cu pui vrem un Bechamel potrivit, nici prea gros dar nici foarte lichid. Nu uitați că sosul Bechamel se mai întărește pe măsura ce se răcește.
Odată ce sosul Bechamel și carnea sunt pregatite, nu ne rămâne decât să amestecăm într-un bol mare ricotta, cașcavalul, parmesanul, sare, piper și un pic de nucșoara după gust până avem o cremă de brânză cremoasă și consistentă. Urmează să asamblăm lasagna: pe fundul unui vas termorezistent punem un strat subțire de Bechamel, apoi foi de lasagna, pe care le rupem să se potrivească perfect pe dimensiunea tavii, peste foile de lasagna un alt strat subțire de Bechamel, apoi ½ din cantitatea de cremă de brânză.
Peste crema de brânză punem jumătate din bucățile de carne de pui și le apăsăm bine în crema. Peste carnea de pui punem 1/3 din cantitatea de mozzarella dată pe răzătoare și stropim totul cu Bechamel, apoi urmează alt strat de foi de lasagna. Peste foile de lasagna urmează Bechamel, restul de cremă de brânză, restul de mini fileuri din pipet de pui, o alta treime din cantitatea de mozzarella, încă puțin béchamel. Acoperim cu ultimul strat de foi de lasagna, peste care turnam sosul Bechamel rămas și presărăm deasupra toată mozzarella rămasă. Dăm tava la cuptorul încins la 180°C sau treapta 4, flacără moderată la cuptoarele pe gaz și coacem 25-30 min sau până lasagna e foarte frumos rumenită și cuțitul întra ușor prin toate straturile.
Așa lasagna cu pui la grătar și 4 feluri de brânză este gata.
sursa: teoskitchen.ro