„Stir-fry” înseamnă amestecă şi prăjeşte, mai bine zis – căleşte foarte rapid, la temperaturi foarte înalte. Este o mâncare de origine asiatică, pe larg răspândită în Occident datorită versatilităţii şi simplităţii sale. Important e să folosiţi o tavă cât mai mare, cu ulei încins, şi cantităţi mici de legume, tăiate cât mai subţire, dar nu şi mărunt. Folosiţi legumele preferate, inclusiv congelate.
Ingrediente pentru 2 persoane:
- 100 g ciuperci feliate
- Un sfert dintr-o varză verde
- 1 ceapă roşie, curăţată şi tăiată felii
- 2-3 căţei de usturoi feliaţi
- 1 morcov măşcat, curăţat şi tăiat de-a lungul, cât mai subţire
- 1 mănunchi de ceapă verde, tăiat în 3-4 segmente
- Spanac sau frunze de leurdă
- 4-5 linguri ulei obişnuit
- 3 linguri sos de soia
- Seminţe decojite de floarea-soarelui, dovleac, in, susan
Mod de preparare
- Seminţele de floarea-soarelui şi de dovleac se prăjesc uşor timp de 5 minute într-o tavă fără ulei, apoi se amestecă cu celelalte seminţe şi se pun deoparte.
- Jumătate din uleiul pregătit se căleşte într-o tavă mare, apoi se adaugă ciupercile şi ceapa roşie.
- Legumele se călesc la foc mare (ca să nu se aburească) timp de 4-5 minute, apoi se pun într-un vas aparte.
- Se încinge uleiul rămas, se pune usturoiul, varza şi morcovul şi se călesc, ca şi lotul precedent, 4-5 minute, amestecându-le atent.
- Peste legumele din tavă se pun legumele deja călite (ceapa şi ciupercile), precum şi spanacul sau leurda şi ceapa verde.
- Totul se mai amestecă o dată, timp de 1 minut, ca legumele să se înfierbânte uniform, după care se condimentează cu sosul de soia şi se servesc imediat, presărate cu seminţe.