Musaca grecească

Astăzi am pregătit o rețetă extraordinară ce vine din bucătăria grecească. Aceasta se numește MUSACA, ea se face atât cu legume cât și cu carne. Valeries Food vă prezintă varianta mea puțin mai sănătoasă. De obicei cartofii și vânăta se prăjesc în mult ulei, însă bloggerița i-a copt și au ieșit cu mult mai delicioși. Vă îndemnăm să gătiți această rețetă, care nu este atât de greu de realizat.

separator

Vă dorim un weekend cât mai plăcut și delicios. Poftă bună.

img_5928site

Ingrediente:

700 gr. – cartofi albi (tăiați felii subțiri de circa 2 mm.)

600 gr. – vânătă (tăiată felii subțiri de circa 2 mm.)

2 cepe medii (tăiate felii subțiri de circa 2 mm.)

6 crenguțe – cimbru proaspăt (sau uscat)

2 linguri – parmezan ras

Ulei de măsline

Sare și piper negru

Pentru sosul de carne:

700 gr. – carne tocată de vită

1 ceapă medie (tăiată cubulețe)

2 căței de usturoi (mărunțiți)

700 gr. – conservă de roșii (tăiate cubulețe)

Ulei de măsline

Sare și piper negru

Pentru sosul bechamel:

80 gr. – unt

3 linguri cu vârf – făină albă

750 ml. – lapte de vacă

1 vârf de cuțit nucșoară rasă

Sare și piper negru

3 linguri – parmezan ras

anigif-3

  1. Încinge cuptorul la 190 de grade C.
  2. Unge o tavă încăpătoare cu puțin ulei.
  3. Pune ceapa și cartofii într-un bol, după care asezonează cu sare, piper, 3-4 linguri ulei de măsline și frunzulițe de la câteva crenguțe de cimbru, apoi amestecă tot împreună. După care răspândește toți cartofii și ceapa într-un strat uniform pe toată suprafața tavei. Pune tava pentru 20 de minute la cuptor.
  4. Între timp ocupă-te de sosul de carne: Pune o tigaie încăpătoare la foc mediu. Toarnă în ea 2 linguri de ulei de măsline după care pune ceapa, călește-o circa 2 minute amestecând din când în când, după care adaugă usturoiul. Adaugă carnea tocată peste ceapă și usturoi, amestecând-o din când în când circa 10 minute până se va evapora apa. Condimentează cu sare și piper negru, după care adaugă conserva de roșii tăiată cubulețe. Amestecă tot împreună, după care lasă sosul de carne să se coacă la foc mediu (fără capac) până ce va obține o consistență mai groasă și puțin uscată.
  5. După ce au trecut 20 de minute, scoate tava din cuptor. Pune vânăta în același bol (unde au fost și cartofii) și de asemenea condimentează-i cu sare, piper, ulei de măsline și frunzulițe de la câteva crenguțe de cimbru. Amestecă tot împreună după care aranjează vânată deasupra stratului de cartofi și pune tava la cuptor pentru încă 20 de minute.
  6. Între timp, pregătește sosul Bechamel. Încinge la foc mic o cratiță încăpătoare. Pune untul și lasă-l să se topească, după care adaugă făina și amestecă încontinuu timp de o minută (pentru ca făina să se coacă puțin). Toarnă treptat laptele și amestecă bine cu telul evitând formarea cocoloașelor. Lasă-l la foc 3-4 minute (fără să te oprești din amestecat). După ce sosul a obținut o consistență mai groasă, stinge focul și adaugă nucșoara, sare și piper după gust. După care rade deasupra parmezan și amestecă până acesta se va încorpora.
  7. Ia un polonic de sos Bechamel și pune-l în sosul de carne, amestecă bine până se va încorpora. Strică 2 ouă (unul câte unul) în sosul Bechamel, amestecând energic cu telul.
  8. Acum ești gata să termini de asamblat musaca: Scoate legumele din cuptor, toarnă deasupra tot sosul de carne, întinzându-l egal pe toată suprafața, după care toarnă sosul Bechamel, rade parmezan și pune tava la cuptor pentru 25-30 de minute sau până ce se rumenește frumos la suprafață.
  9. Scoate musaca din cuptor și las-o să stea circa 20-25 de minute înainte să o servești. Poftă bună.

img_5882site

sursa: valeriesfood.md

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Grădina Botanică din Chișinău, în imagini spectaculoase de iarnă! Vezi cum arată
Articolul anterior
În timpul menstruației nu ai voie să-ți speli părul. Mituri ciudate despre acest proces
Articolul următor