Astăzi am pregătit o rețetă extraordinară ce vine din bucătăria grecească. Aceasta se numește MUSACA, ea se face atât cu legume cât și cu carne. Valeries Food vă prezintă varianta mea puțin mai sănătoasă. De obicei cartofii și vânăta se prăjesc în mult ulei, însă bloggerița i-a copt și au ieșit cu mult mai delicioși. Vă îndemnăm să gătiți această rețetă, care nu este atât de greu de realizat.
Vă dorim un weekend cât mai plăcut și delicios. Poftă bună.
Ingrediente:
700 gr. – cartofi albi (tăiați felii subțiri de circa 2 mm.)
600 gr. – vânătă (tăiată felii subțiri de circa 2 mm.)
2 cepe medii (tăiate felii subțiri de circa 2 mm.)
6 crenguțe – cimbru proaspăt (sau uscat)
2 linguri – parmezan ras
Ulei de măsline
Sare și piper negru
Pentru sosul de carne:
700 gr. – carne tocată de vită
1 ceapă medie (tăiată cubulețe)
2 căței de usturoi (mărunțiți)
700 gr. – conservă de roșii (tăiate cubulețe)
Ulei de măsline
Sare și piper negru
Pentru sosul bechamel:
80 gr. – unt
3 linguri cu vârf – făină albă
750 ml. – lapte de vacă
1 vârf de cuțit nucșoară rasă
Sare și piper negru
3 linguri – parmezan ras
- Încinge cuptorul la 190 de grade C.
- Unge o tavă încăpătoare cu puțin ulei.
- Pune ceapa și cartofii într-un bol, după care asezonează cu sare, piper, 3-4 linguri ulei de măsline și frunzulițe de la câteva crenguțe de cimbru, apoi amestecă tot împreună. După care răspândește toți cartofii și ceapa într-un strat uniform pe toată suprafața tavei. Pune tava pentru 20 de minute la cuptor.
- Între timp ocupă-te de sosul de carne: Pune o tigaie încăpătoare la foc mediu. Toarnă în ea 2 linguri de ulei de măsline după care pune ceapa, călește-o circa 2 minute amestecând din când în când, după care adaugă usturoiul. Adaugă carnea tocată peste ceapă și usturoi, amestecând-o din când în când circa 10 minute până se va evapora apa. Condimentează cu sare și piper negru, după care adaugă conserva de roșii tăiată cubulețe. Amestecă tot împreună, după care lasă sosul de carne să se coacă la foc mediu (fără capac) până ce va obține o consistență mai groasă și puțin uscată.
- După ce au trecut 20 de minute, scoate tava din cuptor. Pune vânăta în același bol (unde au fost și cartofii) și de asemenea condimentează-i cu sare, piper, ulei de măsline și frunzulițe de la câteva crenguțe de cimbru. Amestecă tot împreună după care aranjează vânată deasupra stratului de cartofi și pune tava la cuptor pentru încă 20 de minute.
- Între timp, pregătește sosul Bechamel. Încinge la foc mic o cratiță încăpătoare. Pune untul și lasă-l să se topească, după care adaugă făina și amestecă încontinuu timp de o minută (pentru ca făina să se coacă puțin). Toarnă treptat laptele și amestecă bine cu telul evitând formarea cocoloașelor. Lasă-l la foc 3-4 minute (fără să te oprești din amestecat). După ce sosul a obținut o consistență mai groasă, stinge focul și adaugă nucșoara, sare și piper după gust. După care rade deasupra parmezan și amestecă până acesta se va încorpora.
- Ia un polonic de sos Bechamel și pune-l în sosul de carne, amestecă bine până se va încorpora. Strică 2 ouă (unul câte unul) în sosul Bechamel, amestecând energic cu telul.
- Acum ești gata să termini de asamblat musaca: Scoate legumele din cuptor, toarnă deasupra tot sosul de carne, întinzându-l egal pe toată suprafața, după care toarnă sosul Bechamel, rade parmezan și pune tava la cuptor pentru 25-30 de minute sau până ce se rumenește frumos la suprafață.
- Scoate musaca din cuptor și las-o să stea circa 20-25 de minute înainte să o servești. Poftă bună.