Pe valeriesfood.md am descoperit o rețetă ce reprezintă o bogăție de culoare și substanțe hrănitoare într-o singură farfurie: năut cu legume în sos de roșii. Este ideală pentru cei care postesc, dar și pentru cei care adoră leguminoasele.
INGREDIENTE:
- 600 gr. – năut fiert
- 500 ml. – apă fiartă de la năut sau apă plată
- 1 borcan de roșii decojite în sucul lor (700 gr.)
- 200 gr. – fasole verde (tăiată bucăți medii)
- 2 cepe medii (tăiate cubulețe)
- 2 gogoșari sau ardei roșii (tăiați cubulețe)
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță – zahăr
- 1 linguriță – oregano uscat
- 1 cm. – ardei chilli (tăiat mărunt)
- Un vârf de cuțit – nucșoară pulbere
- 1-2 lingurițe – sare
- Piper negru
- Ulei de măsline sau de floarea soarelui
MOD DE PREPARARE:
- Toarnă ulei într-un ceaun încălzit la foc mediu. Apoi pune deasupra ceapa și călește-o 2-3 minute, după care adaugă ardei tăiat cubulețe, condimentează cu sare și piper negru și călește totul încă 2-3 minute, amestecând din când în când.
- După care adaugă roșiile împreună cu sucul lor și zdrobește-le cu lingura, de asemenea pune deasupra năutul și apa în care a fiert năutul sau pur și simplu apă plată. Apoi pune cățeii de usturoi în presa specială și strivește-i deasupra.
- Mai adaugă ardei chilli, puțin zahăr, oregano uscat, nucșoară pulbere și amestecă totul împreună.
- Din momentul în care sosul a început a clocoti, fierbe totul la foc mediu spre mare circa 15 minute sau până lichidul se va evapora de două ori.
- După ce a trecut timpul, adaugă fasolele verzi și amestecă. Lasă-le să fiarbă doar 3-4 minute, ca să rămână de culoarea verde aprinsă și puțin crocante.
- Servește cu plăcere!