Probabil vi s-a întâmplat să vă trezit dimineata cu poftă de ouă ochiuri. Mie mi s-a intamplat de multe ori. Sunt delicioase și se potrivesc de minune cu puțin bacon rumenit în tigaie. Pentru a putea diversifica micul dejun la acest capitol, am selectat de pe adme.ru cele mai apetisante rețete cu ouă ochiuri.
Shakshuka
Shakshuka este una dintre reţetele evreieşti cele mai iubite. Este un fel de mâncare bazat pe roşii fierte condimentate, acoperite de ochiuri. Există o varietate de rețete de shakshuka cu tot felul de legume, brânzeturi sau carne, inclusiv vinete, varză, feta sau cârnați. Pentru rețeta de bază prăjiți ochiurile în sos de tomate și adăugați ardei.
Frittata
Frittata este o omletă italiană – o combinație de ouă, legume proaspete, ierburi aromatice și puțină brânză. Spre deosebire de omletă, care se prepară în întregime în tigaie, pe ochiul aragazului, şi este umplută cu cantităţi mici din alte ingrediente şi împăturită înainte de a fi servită, o frittata este mult mai săţioasă, se găteşte la început pe ochiul aragazului şi apoi este desăvârşită în cuptor.
Ouă poșate
Ouăle poșate fac parte din gastronomia franceză. Tehnica de preparare este aparent simplă. Trebuie să pui apă la fiert și, când e aproape de fierbere, faci un mic vârtej în oală cu lingura, apoi torni cu blândețe un ou. Vârtejul va face ca albușul să rămână în jurul gălbenușului, iar forma finală ideală este o sferă care la final are albușul preparat, dar interiorul moale.
Ouă ”Orsini”
E o rețetă neobișnuită care-ți consumă foarte mult timp. Gălbenușul este separat de albuș și rămâne doar ”scorbura” oului care e o cremă pufoasă formată din albuș de ou pregatit perfect la cuptor împreuna cu gălbenușul și aromat cu unt. Ouăle ”Orsini” sunt o gustare populară în bucătăria iataliană și se servesc cucașcaval și legume.
Ouă en cocotte
Fiecare ou se sparge într-un vas de tip ramekin sau alt gen de vas termorezistent care a fost uns în prealabil cu unt, tapisat cu smântână şi presărat cu sare şi piper. Înainte de a sparge ouăle se prepară umplutura care poate fi compusă din carne, becon, legume sau ciuperci. Vasele se aşează apoi într-un alt recipient umplut cu apă până la jumătate şi se pun la cuptor.
Omletă norvegiană
Se deosebește de alte omlete prin faptul că este preparată cu pește sărat și ouă prăjite ușor cu ceapă. E o combinație foarte populară pentru popoarele scandinave, deoarece la ei arareori întâlnești un mic dejun fără pește și ouă.
Tortilia
Tortilia este un deliciu spaniol care are mai multe modalități de preparare. Poate fi savurat ca gustare sau ca fel principal, ca atare sau alături de o salată, cald sau rece. Preparatul este un fel de omletă cu cartofi. Originea ei nu e bine cunoscută, pentru că există mai multe legende. Una dintre ele spune că o femeie săracă trebuia să-și hrănească oaspetele cu ceva, dar avea doar cartofi, ceapă și ouă. Da, rețeta clasică conține doar aceste ingrediente, dar contează felul în care o gătești.
Huevos rancheros
Huevos Rancheros, sau ouă țărănești mexicane este un mic dejun sățios, perfect pentru o dinimeață plină de energie. Se prepară cu ardei roșu, fasole prăjite și sos de roșii picant. E o rețetă de mic-dejun dedicată celor cu stomac mai puternic, deoarece… ciupește ușor la limbă.
Tamagoyaki – omletă japoneză
Banala omletă poate fi făcută ceva mai atrăgător. Această reţetă japoneză e foarte uşor de preparat. Se bate oul cu apa rece, sosul de soia şi zahărul. Se pune puţin ulei în tigaie şi când s-a înfierbântat se adaugă omleta pe toată dimensiunea tigăii (se obţine o foaie subţire, precum o clătită). Rulourile pot fi umplute cu orez, icre roşii sau chiar somon.
Să aveţi poftă!
Foto: adme.ru