Panettone italian, rețetă învăluită în legendă

Anul acesta am decis să experimentez şi, pe lîngă cozonacul tradiţional de Paşti, să coc şi cozonac italian panettone, mai ales că, seamănă foarte mult cu cozonacul nostru ca aspect exterior şi reţetă.

separator

paneton

Provenienţa acestui cozonac italian are la bază o legendă frumoasă. Se spune că, cândva, un nobil milanez s-a îndrăgostit de fiica unui brutar sărac, numele căruia era Toni (Antonio) şi a vrut să o ia de nevastă. Nobilul i-a dat tatălui iubitei sale ingrediente de cea mai înaltă calitate, iar acela a copt din ele o pâine, care a devenit faimoasă datorită gustului său, fiind, apoi, denumită “pan di Tonio” (în traducere “pâinea lui Toni”). Legenda spune că, brutarul a devenit celebru datorită acestei pâini, iar nobilul s-a căsătorit cu fiica acestuia.

Acest cozonac a devenit popular, după care tradiţional, mai întâi în Milan şi apoi în toată Italia.

Umplutura cozonacului panettone poate fi variată, în dependenţă de gusturile fiecăruia. Se pot utiliza nuci, fructe uscate, fructe confiate, ciocolată, condimente, etc. Reţeta de cozonac panettone pe care am pregătit-o se aseamănă mult cu cea clasică.

Ingredientele necesare pentru pregătirea unui cozonac panettone de ~1,5 kg:

Pentru opară

  • 35 g făină
  • 40 ml apă călduţă 35º
  • 3 g drojdie uscată

 Pentru prima etapă de frămîntare

  • 85 g făină
  • 20 ml apă călduţă 35º
  • 3 g drojdie uscată
  • 1 ou mai mare, tº camerei
  • 25 g zahăr extrafin
  • 55 g unt nesărat, tº camerei (tăiat cubuleţe)
Pentru a doua etapă de frămîntare
  • 280 g făină
  • 115 g unt nesărat, tº camerei (tăiat cubuleţe)
  • 1 ou mai mare, tº camerei
  • 2 gălbenuşuri
  • 75 g zahăr extrafin
  • 20 g miere
  • 2 linguriţe esenţă de vanilie
  • ½ linguriţă sare
 Pentru umplutură
  • 75 g fructe confiate
  • 125 g stafide deschise la culoare
  • coaja la ½ lămâie
  • coaja la ½ portocală
  • 2 linguri lichior de portocale
  • 2 linguri apă fierbinte
  • făină pentru presărare
  • 20 g unt nesărat (pentru copt)
  • zahăr pudră (pentru decor)

    1. Este important ca înainte de a ne apuca de aluat să lăsăm toate produsele la tº camerei, pentru ca acestea să nu fie reci. De asemenea, în bucătărie urmează a fi cald, dat fiind că aluatul iubeşte căldura, pentru a creşte bine.

    2. Pentru pregătirea oparei, amestecăm toate ingredientele necesare într-un bol. Acoperim bolul cu peliculă de bucătărie şi o lăsăm să fermenteze aproximativ 30 minute.

    aluat aluat1

    3. Între timp, în alt bol diluăm drojdiile în apa călduţă, după care le lăsăm pentru aproximativ 10 minute, timp în care acestea vor începe să formeze spumă.

    aluat2

    4. Într-un bol mare amestecăm opara fermentată, drojdiile diluate şi restul ingredientelor din compartimentul «Pentru prima etapă de frămîntare». Frămîntăm aluatul cu ajutorul unei lingure de lemn pentru aproximativ 5-6 minute. Aluatul va fi lipicios. Acoperim bolul bine cu peliculă alimentară şi îl lăsăm la cald pentru aproximativ 1.5 – 2 ore, timp în care acesta va creşte în volum cam de 2 ori.

    aluat4

    5. După ce aluatul a crescut, adăugăm în el zahărul, mierea, esenţa de vanilie, oul şi gălbenuşurile. Amestecăm bine totul pînă cînd ingredientele s-au incorporat definitiv. Numai după aceasta adăugăm untul, făina proaspăt cernută şi sarea. Frămîntăm aluatul moale timp de 10-15 minute. Aluatul va deveni elastic şi frumos. Acoperim bolul cu peliculă alimentară şi îl lăsăm la cald încă pentru 1-2 ore.

    aluat5

    6. După ce aluatul a crescut, observăm că volumul iniţial al acestuia s-a mărit cam de 3 ori. Punem aluatul la frigider sau alt loc rece pentru aproximativ 10-14 ore.

    7. După expirarea acestui timp, scoatem aluatul din frigider şi îl lăsăm la temperatura camerei. Între timp pregătim umplutura. Pentru aceasta, înmuiem stafidele în amestecul de apă fierbinte şi lichior de portocale. Le lăsăm pentru aproximativ 30 minute, după care scurgem lichidul şi le uscăm cu un prosop de hîrtie.
    Într-un bol, amestecăm stafidele cu restul ingredientelor necesare pentru umplutură.

    8. Luăm forma de copt cu diametrul de aproximativ 15 cm. Ungem forma pe toată suprafaţa internă cu unt de tº camerei, după care o acoperim cu hîrtie pergament de copt. Hîrtia se pune cu o rezervă de 5 cm în înălţime.
    *eu am folosit o formă cu dimensiunile 15 х 17 сm.

    9. Adunăm aluatul cu grijă pe o suprafaţă de lucru curată şi presărată cu puţină făină. Cu ajutorul degetelor întindem aluatul pînă obţinem un oval de 1-1,5 cm grosime. Repartizăm pe toată suprafaţa acestuia jumătate din umplutură şi îl rulăm, formînd astfel o ruladă. Apoi, întoarcem rulada perpendicular, o apăsăm cu palma şi o îndindem iar sub formă unui oval cu aceeaşi grosime. Repartizăm pe toată suprafaţa acestuia restul umpluturii şi îl rulăm cu grijă pînă formăm o ruladă. Apoi, îndoiem marginile ruladei înăuntru şi o adunăm, astfel încît să formăm din aluat o bilă. Punem aluatul în forma de copt, pe care o acoperim cu un prosop. Lăsăm aluatul la cald pentru aproximativ 3-4 ore, timp în care acesta va creşte în volum cam de 2,5 ori.

    aluat6

    10. Setăm rola la 200º. Înainte de a pune aluatul la copt, facem pe faţa acestuia o tăietură în formă de cruce. În mijlocul acesteia punem o bucăţică de unt.

    11. Coacem cozonacul panettone la temperatura de 200º pentru 15 minute, după care micşorăm temperatura la 180º şi îl coacem încă 15 minute. Apoi, micşorăm temperatura la 160º şi îl mai ţinem 30 – 40 minute sau pînă cînd se rumeneşte frumos.

    paneton2

    12. Cozonacul panettone gata îl scoatem din rolă şi îl răcorim direct în forma de copt aproximativ 30 minute. După aceasta îl scoatem din formă, îl transferăm pe un grătar de bucătărie şi îl răcorim definitiv. Înainte de a-l servi îl presărăm cu zahăr pudră.
    De obicei, cozonacul panettone se serveşte în ziua de Paşti alături de cei dragi.

    paneton1

    Cozonacul panettone se păstrează învelit în prosop sau ţesătură din fibre naturale, pentru a evitarea uscarea acestuia.

    Bon appétit!

    Sursa: floricacuisine.wordpress.com

     

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Anna Sedokova, mamă pentru a treia oară! Artista a născut un băiat
Articolul anterior
Constantin Moscovici face băi de soare în Israel!
Articolul următor