Poate fi un prânz excelent și rapid pentru zilele în care ești la birou, dar poate fi și o cină ușoară care te va sătura și nu va pune accent pe silueta ta.
Ingrediente:
1 conservă ton bucăți (în suc propriu sau ulei de măsline)
1 morcov
1 legătură mărar
1/4 varză albă sau roșie (sau combinate)
o lingără ulei măsline dacă tonul nu îl conține deja
o lingură jumătate oțeț
sare după gust
1/4 ceapă
Mod de preparare:
Se amestecă toate legumele între ele, morcovul poate fi ras sau tăiat rondele, și se adaugă tonul împreună cu condimentele. Pe lângă faptul că este sățios, este și foarte sănătos!
Pentru un mod de viață mai sănătos, excluderea zahărului din preparatele culinare este prioritară. Există o mulțime de alte ingrediente care pot suplini zahărul. Îți oferim în acest scop o rețetă de gem de caise fără zahăr, mai sănătos și la fel de gustos, scrie catine.ro.
Gemurile de fructe au devenit mai preferate decât dulcețurile pentru că pot fi preparate și fără zahăr adăugat. În funcție de fructele alese și anumite rețetă de dulceață mai pot fi preparate fără zahăr. Însă siropul acestora nu este chiar consistent ci este mai fluid.
Există și o varietate de îndulcitori naturali care înlocuiesc zahărul. O parte dintre aceștia nu pot fi adăugați și în rețete de dulceață sau de gem. Varianta cea mai sigură este să optezi pentru fructe foarte dulci și care au un conținut de pectină mai ridicat.
Gem de caise fără zahăr – Ingrediente
2 kg caise mai coapte
2 kg de mere foarte dulci
sucul de la 1 lămâie mare.
Rețeta gemului de caise fără zahăr- Mod de preparare
Dacă te întrebi ce rol au merele și de ce sunt în cantitate atât de mare, află că acestea asigură pectina necesară texturii gemului. Totodată asigură și un gust dulce, care completează gustul acrișor al caiselor. Ai nevoie de o cantitate mai mare de mere pentru că din ele vei prepara un sirop consistent, iar în acest sirop vei adăuga caisele. Chiar dacă se folosesc în cantitate mare, merele nu influențează foarte mult gustul gemului de caise.
Merele au un conținut ridicat de pectină, o fibră solubilă, care se găsește, în mod natural, în pereții celulari ai plantelor și fructelor.
Pectina din fructe este folosită în diferite preparate culinare cu rol de aditiv alimentar, rol de emulgator, stabilizator, dar și agent de îngroșare.
Există mai multe fructe cu conținut mare de pectină, însă merele sunt cele mai bogate în acest carbohidrat. Gutuile sunt și ele fructe cu conținut mare de pectină.
Cum prepari gem de caise fără zahăr
Pentru a prepara gemul și a-i oferi consistența, dar și dulceața necesară, mai întâi te vei ocupa de mere. Dacă ai un storcător performant de mere, le poți transforma cu succes într-un suc cu textura groasă, Dacă nu deții acest storcător, poți trece merele printr-un blender clasic, cu tot cu coajă și sâmburi.
Apoi, peste sucul de mere rezultat adaugă sucul proaspăt de lămâie. Pune sucul de mere într-o crăticioară, pe flacăra aragazului. Lasă-l să fiarbă până când se reduce sub jumătate, iar gustul devine mai dulce. Amestecă constant pentru a nu se arde, pentru că va fi un lichid gros. Îndepărtează spuma care se formează pentru că este inestetică.
Apoi trece siropul de mere prin sită.
Între timp, te ocupi și de caise. Spală bine caisele, șterge-le cu prosoape de hârtie apoi secționează-le în jumătăți. Îndepărtează sâmburii din ele și taie-le în cuburi. Adaugă-le în siropul de mere scăzut și lasă-le să fiarbă la foc de intensitate minimă până când încep să se paseze. Îndepărtează spuma care se formează pe parcursul fierberii.
Pune deliciosul gem de caise fără zahăr fierbinte, în borcanele sterilizate în prealabil. Închide-le ermetic, apoi acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, asigurându-le astfel o conservare sigură.
Sezonul salatelor: Rețeta originală de salată grecească
Vara suntem în sezonul salatelor, atun ci când legumele au cel mai bun gust. Vă prezentăm o rețetă fresh de salată gfrecească. Este rețeta originală. Trebuie să o încerci!
Ingrediente
3 roșii mari coapte (500g) 1 castravete mare (340g) 2 ardei grași verzi (140g) 1 ceapă roșie mică, decojită 70g măsline fără sâmburi 90 de grame de brânză Feta sare după gust piper negru după gust 2 linguri de ulei de măsline extravirgin 1 lingură de oregano uscat
Cum se prepară
Clătiți roșiile, castraveții și ardeii sub un jet de apă. Tăiați roșiile în sferturi, îndepărtați părțile tari și tăiați fiecare sfert în două. Tăiați castravetele în două pe lungime și tăiați fiecare jumătate în bucăți. Îndepărtați semințele și nervurile de la ardei și tăiați-i în bucăți mai mici, scrie temananc.ro.
Tăiați ceapa subțire în inele sau julien. Adăugați toate legumele într-un castron mare împreună cu măslinele. Fărâmițați brânza Feta deasupra și asezonați totul cu sare, piper, ulei de măsline și oregano uscat. Se amestecă totul bine. Gustați și mai adăugați condimente, dacă este nevoie.
Rețetă simplă și sănătoasă de înghețată cu căpșuni
Din cateva ingrediente banale si cu un minim de efort obtii cea mai buna inghetata de capsuni. Spre deosebire de cea pe care o gasesti de cumparat, aceasta nu contine coloranti, deci e mult mai sanatoasa.
INGREDIENTE
350 g capsune, 150 g zahar, un praf sare, esenta de vanilie, 250 ml lapte, 500 ml smantana pentru frișcă
MOD DE PREPARARE:
Curata capsunele si pune-le in blender, impreuna cu zaharul si lasa-le ~10 minute. Adauga restul ingredientelor si mixeaza pana cand amestecul e omogen si ingrosat.
Da inghetata de capsuni la congelator, intr-o caserola etansa. La fiecare 20-30 de minute amesteca energic inghetata, pentru a evita cristalizarea, apoi da-o din nou la congelator.