Ingrediente pentru 4 persoane
- 250 g ton în ulei (din conservă)
- 4 fileuri de anşoa sărate
- 2 ouă
- 1 legătură pătrunjel
- 4 linguri pesmet
- sare şi piper
Pentru sos:
- 2 fileuri de anşoa
- 1 lingură capere desărate
- 2 linguri ulei de măsline
- extravirgin
- 1 linguriţă oţet
Pentru decor:
- ½ lămâie (felii)
- câteva frunze de busuioc
- 1 roşie
Scurge tonul de ulei şi sfărâmă-l cu o furculiţă. Spală fileurile de anşoa sub jet de apă şi taie-le bucăţi. Curăţă pătrunjelul, spală-l şi taie-l mărunt.
1. Pune într-un castron tonul sfărâmat, bucăţile de anşoa şi pătrunjelul. Amestecă bine şi condimentează cu sare şi piper, după gust. Adaugă pesmetul şi cele 2 ouă, amestecând până când totul se omogenizează.
2. Modelează compoziţia cu mâna, dându-i forma de salam şi înveleşte-o într-o pânză curată. Leagă cu aţă de bucătărie şi pune-l într-un vas suficient de mare.
3. Toarnă apă cât să acopere „salamul“, pune vasul pe foc şi lasă la fiert circa 20 de minute din momentul în care a dat în clocot. După ce a fiert, scoate-l cu grijă şi lasă-l la răcit înainte de a-l scoate din pânză.
4. Prepară sosul, amestecând caperele spălate, fileurile de anşoa desărate şi tocate, uleiul de măsline şi oţetul.
5. Taie „salamul“ de ton felii, aranjează-le pe un platou şi serveşte-le cu sos pe deasupra. Decorează cu felii de lămâie, 1 roşie tăiată şi frunze de busuioc.
Reţetă preluată din „Aperitive”
Vino la redacția ziarului Adevărul Moldova din clădirea Kentford, pe Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 202 la etajul 6, de luni până vineri, între orele 13.00 și 16.00 și cumpără-le direct de la noi.
Pentru informaţii suplimentare:
tel. 022 84-31-80
e-mail: Chisinau@adevarul.md