Pentru că este sezonul căpșunilor, îți propunem să le gătești celor dragi o tartă delicioasă. Valeria Țurcan, fondatoarea blogului culinar Valerie’s Food, ne asigură că acest deliciu culinar va fi pe placul tuturor.
Ingrediente:
1 kg. – căpșuni (de mărimi medii)
3 linguri – gem de caise (sau oricare altul)
Pentru aluat:
300 gr. – făină
150 gr. – unt
100 gr. – zahăr pudră
1 linguriță – esență de vanilie
1 ou
Pentru cremă:
500 ml. – lapte
150 gr. – zahăr
50 gr. – făină
4 gălbenușuri
1 linguriță – esență de vanilie
Pentru decor:
Mentă
Mod de preparare:
- Toarnă laptele într-o cratiță și pune cratița la foc mic, trebuie să duci laptele doar până la punctul de fierbere.
- Între timp pune gălbenușurile într-un bol încăpător, toarnă peste ele zahărul și bate bine până devin lucioase și spumoase, apoi adaugă făina și încorporeaz-o cu celelalte ingrediente.
- Ia laptele de pe foc și toarnă 1/3 din cantitate peste crema de ouă. Mixează rapid în compoziție (ca să nu reușească să se gătească ouăle), după ce laptele cu crema de ouă s-a încorporat, toarnă această compoziție înapoi în cratiță (peste 2/3 de lapte rămase) și mixează. Întoarce crema la foc mic continuând să amesteci cu telul. Când crema începe să se îngroașe mai amestec-o la foc încă 2 minute. Stinge focul, toarnă în cremă esența de vanilie și mai amestecă puțin. Apoi toarnă crema într-un bol și acoper-o cu folie alimentară pentru a evita formarea unei pelicule/cruste deasupra. Lasă crema să se răcească la frigider pentru 2-3 ore.
- Între timp ocupă-te de aluat: În bolul unui blender toarnă făina, untul, zahărul pudră, pune capacul și mixează bine. După care scoate capacul, sparge un ou, toarnă puțină esență de vanilie și mai mixează un pic până se prinde aluatul.
- Răstoarnă aluatul pe masa pudrată cu făina și întinde-l în forma unui cerc.
- Aranjează aluatul într-o formă cu fund detașabil de 28 cm., întinde-l uniform pe toată suprafața și pe margini. Îndepărtează excesul de aluat și pune tava la frigider pentru 30 de minute. Apoi înțeapă cu o furculiță baza și marginile, iar peste aluat pune o bucată de foaie de aluminiu și presară deasupra boabe de fasole (aceastea vor împiedica baza aluatului să crească și să nu se micșoreze marginile în timpul coacerii). Pune aluatul la cuptorul preîncălzit la 190 de grade C pentru 10 minute, după care scoate-l din cuptor și îndepărtează foaia de aluminiu împreună cu fasolele. Pune aluatul din nou la cuptor și mai coace-l circa 15-20 minute sau până devine auriu.
- Lasă aluatul să se răcească și începe să asamblezi tarta: taie căpșunile în două, apoi unge baza tartei cu gem de caise. Întinde deasupra crema de vanilie și la sfârșit decorează pe toată suprafața cu căpșuni.
- Pune gemul de caise la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde după care unge fiecare căpșună cu o perie de patiserie pentru a le face mai lucioase. Lasă tarta la frigider pentru 2-3 ore.
- Servește tarta cu plăcere. Poftă bună!