Pentru cei care adoră leurda, îi cunosc beneficiile și în fiecare an abia așteaptă să vină primăvara ca să o poată mânca, am selectat trei rețete cu adevărat gustoase pe care merită să le încercați. Leurda poate înlocui usturoiul cu succes şi este foarte sănătoasă. Pentru început, cei care țin post pot prepara acestă rețetă vegană de humus cu leurdă, cu iz primăvăratic.
Humus cu leurdă
Timp de preparare:
Humus-ul cu leurdă este gata în doar 5 minute!
Ingrediente:
- 1 conservă de năut 800g, scurs și clătit
- 1 cană de leurdă, mărunțită
- sucul de la jumătate de lămâie
- 1 lingură tahini
- 2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare, dupa gust
- opțional: semințe de susan, boia dulce, pătrunjel proaspăt tocat, 1-2 linguri de ceapă roșie mărunțită etc.
Mod de preparare:
Adaugă toate ingredientele în robotul de bucătărie. Lasă-l pe viteză maximă până se formează o pastă cremoasă. Reglează textura humusului adăugând puțină apă, dacă este cazul.
Decorează cu boia dulce sau semințe/verdețuri.
Salată de leurdă cu ou
Iată o salată de leurdă cu ou care îţi va fi pe plac!
Timp de preparare:
Pentru preparare: 30 min
Timp de gătire: 10 min
Gata în: 40 min
Ingrediente:
- ulei
- sucul unei jumătăţi de lămâie
- 9 ouă
- 2 legaturi leurdă
Mod de preparare:
Se pun ouăle la fiert si apoi se curaţa. Un galbenus fiert se paseaza si se freaca cu ulei si suc de lamâie pentru a face maioneza. Leurda se spala si se toaca marunt, dupa care se pune într-un vas alaturi de cele opt oua fierte si tocate marunt si albusul oului folosit pentru maioneza. Se adauga maioneza, se amesteca usor si se da la rece pentru 30 minute.x2
Găluște cu leurdă
Timp de preparare:
Acestă rețetă n-o să-ți ia mai mult de 25 de minute!
Ingrediente:
- 4-5 legături de leurdă
- 400 g cartofi albi
- 150-200 g de făină
- 1 ou
- sare şi piper
- apă
Mod de preparare:
Leurda se spală bine şi se zvântă. Se pune la fiert o oală cu 3-4 litri de apă sărată şi separat se pregăteşte un castron cu apă foarte rece. Când apa clocoteşte, se adaugă leurda şi se ţine cam 30 de secunde. Se scoate imediat cu o spumieră şi se plonjează în castronul cu apă rece. Cartofii se spală şi se fierb cu tot cu coajă până sunt moi. Se lasă să se răcească, apoi se decojesc şi se zdrobesc. Leurda se scurge bine de apă, apoi se toacă mărunt. Toate ingredientele se pun într-un castron şi se frământă cât să se omogenizeze. Cantitatea de făină se ajustează în funcţie de capacitatea ei de a absorbi mai mult sau mai puţin lichid. Oul se poate elimina din compoziţie, caz în care cantitatea de făină se va reduce la jumătate. Aluatul obţinut nu trebuie să fie vârtos, dar nici lipicios. Se răstoarnă aluatul pe planul de lucru înfăinat, se rup bucăţi care se modelează în cilindri cu grosimea cam de 2 cm, apoi se taie bucăţele care, după preferinţă, se pot presa sau nu de dinţii unei furculiţe. Se aduce la fierbere o oală cu apă sărată. Găluştele se pun toate deodată în apa care fierbe şi se amestecă de câteva ori. Se aşteaptă până când apa dă în fiert din nou şi găluştele se ridică cu toate la suprafaţă. Se mai ţin pe foc 1 minut, apoi se scurg. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu brânză rasă deasupra.