Trei rețete delicioase de cozonac pentru sărbătoarea de Paști

Pentru cei cărora le este frică să facă cozonaci, am ales niște rețete care vă vor reuși cu siguranță. Secretul – frământați foarte bine aluatul (cel putin 30 minute cu mâna) din ingrediente bune și toate la temperatura camerei. Prima rețetă de cozonac cu smântână am pescuit-o de pe www.povarenok.md și sunt sigură că o să vă placă.

separator

Cozonac cu smântână

cozonac

Ingrediente:

  • 50 gr stafide (puteți pune mai multe, după gust);
  • 2-3 linguri de masă coniac sau rom;
  • 7 gr drojdii uscate sau 25 gr drojdii proaspete;
  • 150 ml lapte călduț + încă 2 linguri de masă;
  • 3 ouă ;
  • 200 gr smântână;
  • 150 gr zahăr;
  • o lingură de zahăr vanilat;
  • o coajă de lămâie răzuită;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 650-700 gr făină;
  • 50 unt;
  • nuci măcinate și zahăr pentru decorare;
  • ulei vegetal

Spre deosebire de cozonacul tradițional, acest cozonac e făcut cu smântână, aluatul devenind mai fin și mai gustos. Din cantitatea de ingrediente folosită, am obținut 4 cozonăcei de 300-350gr.

Mod de preparare:

Spălați bine stafidele, le puneți într-un bol și le stropiți cu coniac sau rom.

Drojdia o dizolvați în laptele călduț, adaugați apoi 2 ouă și albușul celui de-al treilea ou, smântâna, zahărul, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Amestecați bine.

Apoi, treptat, adaugați făina amestecată cu puțină sare și framântați un aluat puțin lipicios. Îl astupați cu un prosop și-l dați la loc călduț pentru  30 minute. Când se finisează cele 30 minute, puneți la topit untul și apoi îl încorporați în aluat, până obțineți o masă omogenă. Mai lăsați aluatul să se odihnească și să crească încă 1-1.5 ore, până se mărește în volum de două ori.

kulich-na-smetane-1 kulich-na-smetane-2 kulich-na-smetane-3

După ce aluatul a crescut, introduceți în el stafidele și le repartizați în toată masa de aluat.

Sânt foarte comode formele de unică folosință din hârtie, daca nu le aveți, ungeți cu puțin ulei formele ce le aveti la dispoziție și puneți în ele aluatul, care va ocupa jumătate din volumul formei.

Lăsați cozonacii să crească. Când au crescut, îi ungeți cu gălbenușul de ou rămas, amestecați cu două linguri de lapte. Pe cozonaci presurați puțin zahăr și nucile măruțite.

kulich-na-smetane-4 kulich-na-smetane-5 kulich-na-smetane-6
Dați cozonacii la cuptorul încălzit la 200C timp de 25-30 minute, adică când sunt gata. Depinde de marimea cozonacului, ca să nu dați greș, luați o scobitaore și străpungeți cozonacul, dacă iese curată, cozonacul e gata.
kulich-na-smetane

Cozonac pufos cu ciocolată

Pe gurmandino.ro  am găsit o rețetă veche de cozonac moldovenesc, adusă un pic în prezent prin umplutura folosită. În mod obișnuit, se pun nuci, stafide, cacao sau chiar gem. Aceșt cozonac se face cu ciocolată sau rahat.
Din cantitățile de mai jos, veți obține un cozonac rotund cu ciocolată, mai mare, si doi cozonacei “normali” ca formă, unul cu ciocolată și unul cu rahat. În total, 2,5 kg de cozonac. Dupa preferință, puteți pune ca umplutură și alte combinații, inclusiv fructe deshidratate sau coajă confiată de portocală și de lamâie, caz în care cozonacul românesc o “virează” un pic spre fratele său italienesc, panettone-ul.

big_cozonac_cu_ciocolata

Ingrediente:

  • făină pentru cozonac 1 kg
  •  gălbenușuri 8 buc. + 1 buc. pentru uns
  • albușuri 4 buc.
  • zahăr 300 g
  • drojdie 50 g
  • esență de vanilie 2 fiole
  • esență de rom 1 fiolă
  • coaja de la 2 lămâi
  • coaja de la o portocală mare
  • lapte 200 ml
  •  unt (80% grăsime) 275 g
  •  ulei 2 linguri
  • sare 1/2 linguriță

Umplutură:

  • rahat (diferite culori și diferite arome) 170 g
  • cacao 50 g
  • zahăr 75 g
  • lapte 300 ml
  • făină 2 linguri rase (20 g)
  • ciocolată neagră (85% cacao) 50 g

Mod de preparare:

Puneți cele 200 ml de lapte la încălzit. Într-un castronel, dizolvați drojdia în 50 ml de lapte cald (nu fierbinte). Cerneți deasupra 2 linguri rase de făină și amestecați până obtineți o maia ca o cremă densă și omogenă. Acoperiți castronul, cu un prosop curat, și puneți-l într-un loc călduț, pentru că maiaua să crească. Între timp, cerneți restul de făină într-un castron mare sau în vasul robotului de frământat. Separați ouale astfel: 8 galbenușuri într-un castron, un altul separat (pentru uns), 4 albușuri într-un bol, iar restul de 5 albușuri le puneți în frigider, într-o cutie ermetică (pentru a pregăti, eventual, niște bezele). Bateți gălbenușurile cu mixerul, cu zahărul tos și sarea, până obtineți o spumă.

Cozonac-cu-ciocolata6

Rasturnați spuma de gălbenuș peste făină și începeți frământatul, manual sau cu robotul. Când făina și gălbenușurile s-au amestecat, răsturnați și maiaua crescută. Frământați până la omogenizare. Dacă frământați manual, se frământă mereu din exterior spre interior!
Puneți iar la încălzit laptele rămas și dizolvați în el 250 g unt. Când untul s-a topit total, opriți focul și lăsați amestecul să se răcească. La fel ca în prima fază, trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Începeți să puneți din laptele cu unt, puțin câte puțin, peste aluat. Frământați până la inglobarea totală și de abia după aceea mai puneți un pic de lapte. După circa 30 de minute de frământat, puneți și cele 4 albușuri bătute spumă tare. Frămaâtați încă 20-30 de minute, până obțineți un aluat lucios și elastic, care face “bășicuțe” datorită aerului încorporat. Dacă este nevoie, ungeți-vă mâinile cu ulei pentru că aluatul să nu se lipească de mâini. Adăugați coaja rasă de lămâie și portocala, esența de vanilie și esența de rom. Mai frământați un pic pentru omogenizare.
Atenție, dacă frământați cu robotul, acesta frământă mai mult pe orizontală, așa că este recomandat să frământați și manual, cu miscări verticale, măcar 20 de minute. Ungeți aluatul cu untul rămas (25 g) și lăsați-l la crescut, tot într-un loc călduț și tot acoperit. Atenție, trebuie să fie un loc ferit de curenți! După 2 ore – 2 ore și jumătate, aluatul ar trebui să-și fi dublat, cel puțin, volumul.

Cozonac-cu-ciocolata7

Între timp, pregătiți umplutura cu ciocolată. Puneți într-un castron, cele 75 g zahar, 50 g cacao și făina (20 g). Omogenizați și începeți să turnați din lapte, mixând la viteză mică. Când ați înglobat tot laptele, ar trebuie să obtineți un amestec ca o smântână subțire. Puneți amestecul la bain-marie sau într-o oală cu pereți dubli (cu apă între ei), pe foc mic. Amestecați continuu până cand începe să se îngroașe. La final, trebuie să aveți o cremă destul de densă și fără cocoloașe. Puneți ciocolată neagră, ruptă în bucățele, și amestecați pentru ca aceasta să se topească. Lăsați umplutura să se răcească total.

Cozonac-cu-ciocolata11

Impartiti aluatul crescut in doua, pe suprafata de lucru unsa cu un pic de ulei. Puneti jumatate din aluat inapoi in castron, iar jumatatea pastrata impartiti-o iar in doua parti. Intindeti o parte sub forma unui dreptunghi si puneti o treime din crema cu ciocolata. Distribuiti crema uniform, dar nu pana la margini. Lasati de jur imprejur o margine de 1-1,5 cm. Rulati apoi, cu grija, aluatul. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat. Impletiti cele doua suluri rezultate.

Cozonac-cu-ciocolata12Cozonac-cu-ciocolata13

Din jumatatea de aluat ramasa, formati doi cozonacei, unul cu crema de ciocolata, celalalt cu rahat. In cazul cozonacului cu rahat, rahatul se taie cubulete si se da un pic prin faina. Cubuletele se distribuie pe suprafata aluatului intins si se ruleaza. Puneti cozonacii in tavi, in prealabil unse cu unt si pudrate cu faina (cu exceptia celor din silicon).

Cozonac-cu-ciocolata14 Cozonac-cu-ciocolata16

Ungeti cozonacii cu galbenus batut. Puneti formele cu aluat din nou in loc caldut si acoperiti-le. Lasati circa o ora sau pana cand aluatul isi dubleaza iar volumul. In poza din dreapta, aveti cozonacul mare, rotund, dupa a doua etapa de crestere.
Cozonac-cu-ciocolata17
Bagati, pe rand, formele in cuptorul incins la 170 grade Celsius. Dupa 15 minute, dati focul la 180 grade. Lasati, in total, 50-55 de minute. La final, daca intepati cozonacii cu un betigas de frigaruie, acesta va iesi curat, iar cozonacii sunt frumos rumeniti deasupra. Scoateti-i din forme doar cand s-au racit complet.
Se taie in felii cu un cutit bine ascutit si se pastreaza inveliti in folie, timp de cateva zile.

Cozonac-cu-ciocolata20 (1)
Iata cum arata si cozonacelul cu rahat, la fel de pufos ca cel cu ciocolata

Cozonac-cu-ciocolata21

Cozonac cu mac

O altă rețetă de cozonac, foarte apreciată este cea cu umplutură de mac. Nici nu este de mirare, având în vedere că macul este un ingredient savuros, ce îi dau un gust desăvârşit. De acestă dată, ne-am găsit inspirația pe e-retete.ro.

cozonac cu mac

Ingrediente:

  • 600 gr faina
  • 125 gr unt
  • 120 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • 70 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • 1 fiola esenta vanilie
  • coaja razuita de la o portocala
  • 25 gr drojdie proaspata

Umplutura de mac:

  • 300 gr mac macinat in masina de cafea
  • 1 cana lapte
  • 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
  • 1 zahar vanilat
  • 1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare:

  1. Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
  2. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
  3. cozonac-cu-mac-95
  4. Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
  5. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in laptecozonac-cu-mac-97
  6. Apoi se rulează. Cele doua rulouri rezultate se împletesc și se pun într-o tavă (a mea avea diametrul de 26 cm). Se lasă la crescut in tava cca 30 -45 minute.
  7. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.cozonac-cu-mac-98
  8. Se da la cuptor la 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.

cozonac-cu-mac-102
Sarbatori Fericite si Pofta mare!!!

Cum să prepari un pesto de leurdă din trei ingrediente sănătoase!

 E primăvară şi ai nevoie de multe vitamine, iar preparea unui pesto de leurdă este binevenită pentru a-ţi suplini carenţa de nutrienţi. Leurda conţine multă vitamina A, C, seleniu, crom şi substanţe cu efect antioxidant. Nucile sunt o sursă bună de acizi graşi Omega 3 şi cel mai bogat aliment în cupru şi zinc.

separator

pesto_de_leurda5th_47115000

Cum să prepari un pesto de leurdă cu nucă?

Este foarte simplu! Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 legătură de leurdă proaspătă
  • 50 g miez de nucă
  • ulei de măsline
  • puţină sare, după gust.

Mod de preparare

  1. Spală în mai multe ape frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
  2. Pune într-un robot frunzele de leurdă, miezul de nucă, uleiul și mixează până obții o pastă fină, apoi adaugă sarea.

Folosește pesto de leurdă ca sos pentru pește, salate de legume, cartofi piure sau chiar pe pâine. Poftă bună!

sursa

Cum să fierbi corect lintea? Iată cu ce alimente o poţi combina

Lintea este o sursă excelentă de proteine şi o poţi folosi în foarte multe preparate care aduc beneficii pentru sănătate. Îţi recomandăm câteva idei ca să ştii cum se mănâncă lintea.

separator

Chiar dacă nu oișnuieși să comsumi linte şi nu prea ai idee cum să o prepari, să ştii că este un aliment sănătos, hrănitor şi trebuie să descoperi mai multe combinaţii în care o poţi consuma. Datorită conţinutul său bogat în proteine, lintea aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi o poţi folosi ca alternativă la preparatele din carne cand începe postul.

linte

De ce să mănânci linte?

Lintea face parte din familia leguminoaselor, însă spre deosebire de fasole şi năut care necesită un timp mai lung de preparare, fiind esenţială etapa de înmuiere a boabelor, pentru linte nu este necesară această etapă, astfel că te poţi baza pe această leguminoasă pentru a face reţete rapide.

Lintea se poate folosi în salate, supe, tocăniţe şi în preparate cu orez, ea fiind o excelentă sursă de proteine pentru vegetarieni şi vegani.

Pe lângă proteine, lintea mai aduce un aport însemnat de fier, potasiu, fibre solubile şi insolubile, calciu, magneziu şi vitamina B6. De asemenea, o ceaşcă de linte conţine în jur de 230 de calorii, iar saţietatea pe care o oferă este una de lungă durată. Astfel că te poţi baza pe preparatele simple cu linte atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus şi nu îţi place să consumi foarte multă carne.

Cum să fierbi corect lintea?

Lintea o găsim în mai multe dimensiuni şi culori, însă printre cele mai folosite sunt sortimentele de linte portocalie, verde şi maro. Pe lângă acestea, mai există lintea neagră. Pentru faimoasa supă-cremă de linte este foarte potrivită lintea portocalie, deoarece este mai cremoasă, iar dacă preferi salatele de linte sau tocăniţele atunci poţi să foloseşti lintea verde sau maro cu bob mai mare.

Cum se mănâncă lintea? Combinaţii recomandate

Pateu de linte

pateu linte

Se fierbe lintea, se pune în robotul de bucătărie şi se combină cu ulei de măsline extravirgin, puţină ceapă sau usturoi (doar pentru gust), zeamă de lămâie, sare, piper, verdeaţă (în funcţie de preferinţe).
Ca să iasă mai cremos poţi să adaugi o jumătate de avocado bine copt.

Tocăniţă de linte roşie cu curry

Ai nevoie de: o ceapă roşie, 1 cană cu linte roşie, ulei de măsline (opţional, dar îl poţi înlocui cu bulion de casă), un morcov, 1 căţel de usturoi, sare de mare, piper negru, 1 linguriţă de curry, puţină apă şi frunze proaspete de pătrunjel. Pune uleiul sau bulionul într-o cratiţă, după care adaugă ceapa şi restul ingredientelor, lăsându-le la foc mediu, sub capac până ce lintea este fiartă.

Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan

O combinaţie pe care o poţi avea mereu la îndemănă este salata de linte cu fasole verde, ardei şi puţină ceapă. Poţi să fierbi o cantitate mai mare de linte si fasole verde pentru a le avea în frigider, astfel că atunci când ajungi acasă poţi să-ţi prepari foarte rapid o salată săţioasă.

Supă-cremă de linte

Ai nevoie de: 1 cană cu linte roşie, 1 ceapă, 2 căţei de usturoi, 1 ardei roşu, 1 morccov, 1 linguriţă de curry, 1/2 linguriţă de ghimbir proaspăt răzuit, 1 linguriţă de chimen pudră, sare de mare, piper negru, ulei de măsline, zeamă de lămâie, apă, pătrunjel proaspăt (opţional) şi smântână (opţional).

  • Se încinge uleiul în care se pun la călit ceapa, usturoiul, ghimbirul, chimenul şi curry.
  • Apoi se adaugă ardeiul şi morcovul care se amestecă şi se lasă la călit câteva minute.
  • Înainte de a pune apa, lasă la călit şi lintea roşie împreună cu celelalte ingrediente.
  • Se acoperă toate legumele cu apă şi se lasă la fierrt maxim 30 de minute sau până ce lintea este fiartă.
  • Se mixează în blender şi se consumă cu smântână, crutoane şi pătrunjel tocat mărunt.
supa crema

Sursa: eva.ro

5 rețete de post pentru zilele când nu mai știi ce să pregătești

Cu ajutorul acestor rețete poți găti ușor și gustos în timpul postului.

Pizza de post! Cu ardei gras și măsline

SF226325

Conopidă pe post de carne

c52

Clătite de post! Cu mere și nucă

tn4_pancakes422-1-4-1

Brioșe de post cu cireșe

IMG_6427

Chiftele din cartofi și orez

DSCN2827

O mamă a povestit cum face sex de când a devenit părinte
Articolul anterior
Primăria Capitalei îndeamnă chișinăuienii să renunțe la practica de văruire a copacilor și bordurilor! Află motivul
Articolul următor
Close menu