Pentru cei cărora le este frică să facă cozonaci, am ales niște rețete care vă vor reuși cu siguranță. Secretul – frământați foarte bine aluatul (cel putin 30 minute cu mâna) din ingrediente bune și toate la temperatura camerei. Prima rețetă de cozonac cu smântână am pescuit-o de pe www.povarenok.md și sunt sigură că o să vă placă.
Cozonac cu smântână
Ingrediente:
- 50 gr stafide (puteți pune mai multe, după gust);
- 2-3 linguri de masă coniac sau rom;
- 7 gr drojdii uscate sau 25 gr drojdii proaspete;
- 150 ml lapte călduț + încă 2 linguri de masă;
- 3 ouă ;
- 200 gr smântână;
- 150 gr zahăr;
- o lingură de zahăr vanilat;
- o coajă de lămâie răzuită;
- 1/4 linguriță de sare;
- 650-700 gr făină;
- 50 unt;
- nuci măcinate și zahăr pentru decorare;
- ulei vegetal
Spre deosebire de cozonacul tradițional, acest cozonac e făcut cu smântână, aluatul devenind mai fin și mai gustos. Din cantitatea de ingrediente folosită, am obținut 4 cozonăcei de 300-350gr.
Mod de preparare:
Spălați bine stafidele, le puneți într-un bol și le stropiți cu coniac sau rom.
Drojdia o dizolvați în laptele călduț, adaugați apoi 2 ouă și albușul celui de-al treilea ou, smântâna, zahărul, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Amestecați bine.
Apoi, treptat, adaugați făina amestecată cu puțină sare și framântați un aluat puțin lipicios. Îl astupați cu un prosop și-l dați la loc călduț pentru 30 minute. Când se finisează cele 30 minute, puneți la topit untul și apoi îl încorporați în aluat, până obțineți o masă omogenă. Mai lăsați aluatul să se odihnească și să crească încă 1-1.5 ore, până se mărește în volum de două ori.
După ce aluatul a crescut, introduceți în el stafidele și le repartizați în toată masa de aluat.
Sânt foarte comode formele de unică folosință din hârtie, daca nu le aveți, ungeți cu puțin ulei formele ce le aveti la dispoziție și puneți în ele aluatul, care va ocupa jumătate din volumul formei.
Lăsați cozonacii să crească. Când au crescut, îi ungeți cu gălbenușul de ou rămas, amestecați cu două linguri de lapte. Pe cozonaci presurați puțin zahăr și nucile măruțite.
Cozonac pufos cu ciocolată
Pe gurmandino.ro am găsit o rețetă veche de cozonac moldovenesc, adusă un pic în prezent prin umplutura folosită. În mod obișnuit, se pun nuci, stafide, cacao sau chiar gem. Aceșt cozonac se face cu ciocolată sau rahat.
Din cantitățile de mai jos, veți obține un cozonac rotund cu ciocolată, mai mare, si doi cozonacei “normali” ca formă, unul cu ciocolată și unul cu rahat. În total, 2,5 kg de cozonac. Dupa preferință, puteți pune ca umplutură și alte combinații, inclusiv fructe deshidratate sau coajă confiată de portocală și de lamâie, caz în care cozonacul românesc o “virează” un pic spre fratele său italienesc, panettone-ul.
Ingrediente:
- făină pentru cozonac 1 kg
- gălbenușuri 8 buc. + 1 buc. pentru uns
- albușuri 4 buc.
- zahăr 300 g
- drojdie 50 g
- esență de vanilie 2 fiole
- esență de rom 1 fiolă
- coaja de la 2 lămâi
- coaja de la o portocală mare
- lapte 200 ml
- unt (80% grăsime) 275 g
- ulei 2 linguri
- sare 1/2 linguriță
Umplutură:
- rahat (diferite culori și diferite arome) 170 g
- cacao 50 g
- zahăr 75 g
- lapte 300 ml
- făină 2 linguri rase (20 g)
- ciocolată neagră (85% cacao) 50 g
Mod de preparare:
Puneți cele 200 ml de lapte la încălzit. Într-un castronel, dizolvați drojdia în 50 ml de lapte cald (nu fierbinte). Cerneți deasupra 2 linguri rase de făină și amestecați până obtineți o maia ca o cremă densă și omogenă. Acoperiți castronul, cu un prosop curat, și puneți-l într-un loc călduț, pentru că maiaua să crească. Între timp, cerneți restul de făină într-un castron mare sau în vasul robotului de frământat. Separați ouale astfel: 8 galbenușuri într-un castron, un altul separat (pentru uns), 4 albușuri într-un bol, iar restul de 5 albușuri le puneți în frigider, într-o cutie ermetică (pentru a pregăti, eventual, niște bezele). Bateți gălbenușurile cu mixerul, cu zahărul tos și sarea, până obtineți o spumă.
Rasturnați spuma de gălbenuș peste făină și începeți frământatul, manual sau cu robotul. Când făina și gălbenușurile s-au amestecat, răsturnați și maiaua crescută. Frământați până la omogenizare. Dacă frământați manual, se frământă mereu din exterior spre interior!
Puneți iar la încălzit laptele rămas și dizolvați în el 250 g unt. Când untul s-a topit total, opriți focul și lăsați amestecul să se răcească. La fel ca în prima fază, trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Începeți să puneți din laptele cu unt, puțin câte puțin, peste aluat. Frământați până la inglobarea totală și de abia după aceea mai puneți un pic de lapte. După circa 30 de minute de frământat, puneți și cele 4 albușuri bătute spumă tare. Frămaâtați încă 20-30 de minute, până obțineți un aluat lucios și elastic, care face “bășicuțe” datorită aerului încorporat. Dacă este nevoie, ungeți-vă mâinile cu ulei pentru că aluatul să nu se lipească de mâini. Adăugați coaja rasă de lămâie și portocala, esența de vanilie și esența de rom. Mai frământați un pic pentru omogenizare.
Atenție, dacă frământați cu robotul, acesta frământă mai mult pe orizontală, așa că este recomandat să frământați și manual, cu miscări verticale, măcar 20 de minute. Ungeți aluatul cu untul rămas (25 g) și lăsați-l la crescut, tot într-un loc călduț și tot acoperit. Atenție, trebuie să fie un loc ferit de curenți! După 2 ore – 2 ore și jumătate, aluatul ar trebui să-și fi dublat, cel puțin, volumul.
Între timp, pregătiți umplutura cu ciocolată. Puneți într-un castron, cele 75 g zahar, 50 g cacao și făina (20 g). Omogenizați și începeți să turnați din lapte, mixând la viteză mică. Când ați înglobat tot laptele, ar trebuie să obtineți un amestec ca o smântână subțire. Puneți amestecul la bain-marie sau într-o oală cu pereți dubli (cu apă între ei), pe foc mic. Amestecați continuu până cand începe să se îngroașe. La final, trebuie să aveți o cremă destul de densă și fără cocoloașe. Puneți ciocolată neagră, ruptă în bucățele, și amestecați pentru ca aceasta să se topească. Lăsați umplutura să se răcească total.
Impartiti aluatul crescut in doua, pe suprafata de lucru unsa cu un pic de ulei. Puneti jumatate din aluat inapoi in castron, iar jumatatea pastrata impartiti-o iar in doua parti. Intindeti o parte sub forma unui dreptunghi si puneti o treime din crema cu ciocolata. Distribuiti crema uniform, dar nu pana la margini. Lasati de jur imprejur o margine de 1-1,5 cm. Rulati apoi, cu grija, aluatul. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat. Impletiti cele doua suluri rezultate.
Din jumatatea de aluat ramasa, formati doi cozonacei, unul cu crema de ciocolata, celalalt cu rahat. In cazul cozonacului cu rahat, rahatul se taie cubulete si se da un pic prin faina. Cubuletele se distribuie pe suprafata aluatului intins si se ruleaza. Puneti cozonacii in tavi, in prealabil unse cu unt si pudrate cu faina (cu exceptia celor din silicon).
Ungeti cozonacii cu galbenus batut. Puneti formele cu aluat din nou in loc caldut si acoperiti-le. Lasati circa o ora sau pana cand aluatul isi dubleaza iar volumul. In poza din dreapta, aveti cozonacul mare, rotund, dupa a doua etapa de crestere.
Bagati, pe rand, formele in cuptorul incins la 170 grade Celsius. Dupa 15 minute, dati focul la 180 grade. Lasati, in total, 50-55 de minute. La final, daca intepati cozonacii cu un betigas de frigaruie, acesta va iesi curat, iar cozonacii sunt frumos rumeniti deasupra. Scoateti-i din forme doar cand s-au racit complet.
Se taie in felii cu un cutit bine ascutit si se pastreaza inveliti in folie, timp de cateva zile.
Iata cum arata si cozonacelul cu rahat, la fel de pufos ca cel cu ciocolata
Cozonac cu mac
O altă rețetă de cozonac, foarte apreciată este cea cu umplutură de mac. Nici nu este de mirare, având în vedere că macul este un ingredient savuros, ce îi dau un gust desăvârşit. De acestă dată, ne-am găsit inspirația pe e-retete.ro.
Ingrediente:
- 600 gr faina
- 125 gr unt
- 120 ml smantana
- 50 ml lapte
- 70 ml apa
- 100 gr zahar
- 1 zahar vanilat
- 4 galbenusuri
- 1 lingura ulei
- 1 fiola esenta vanilie
- coaja razuita de la o portocala
- 25 gr drojdie proaspata
Umplutura de mac:
- 300 gr mac macinat in masina de cafea
- 1 cana lapte
- 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
- 1 zahar vanilat
- 1 fiola esenta vanilie
Mod de preparare:
- Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
- Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
- Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
- Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in lapte
- Apoi se rulează. Cele doua rulouri rezultate se împletesc și se pun într-o tavă (a mea avea diametrul de 26 cm). Se lasă la crescut in tava cca 30 -45 minute.
- Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.
- Se da la cuptor la 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.
Sarbatori Fericite si Pofta mare!!!