Trei rețete delicioase de cozonac pentru sărbătoarea de Paști

Pentru cei cărora le este frică să facă cozonaci, am ales niște rețete care vă vor reuși cu siguranță. Secretul – frământați foarte bine aluatul (cel putin 30 minute cu mâna) din ingrediente bune și toate la temperatura camerei. Prima rețetă de cozonac cu smântână am pescuit-o de pe www.povarenok.md și sunt sigură că o să vă placă.

separator

Cozonac cu smântână

cozonac

Ingrediente:

  • 50 gr stafide (puteți pune mai multe, după gust);
  • 2-3 linguri de masă coniac sau rom;
  • 7 gr drojdii uscate sau 25 gr drojdii proaspete;
  • 150 ml lapte călduț + încă 2 linguri de masă;
  • 3 ouă ;
  • 200 gr smântână;
  • 150 gr zahăr;
  • o lingură de zahăr vanilat;
  • o coajă de lămâie răzuită;
  • 1/4 linguriță de sare;
  • 650-700 gr făină;
  • 50 unt;
  • nuci măcinate și zahăr pentru decorare;
  • ulei vegetal

Spre deosebire de cozonacul tradițional, acest cozonac e făcut cu smântână, aluatul devenind mai fin și mai gustos. Din cantitatea de ingrediente folosită, am obținut 4 cozonăcei de 300-350gr.

Mod de preparare:

Spălați bine stafidele, le puneți într-un bol și le stropiți cu coniac sau rom.

Drojdia o dizolvați în laptele călduț, adaugați apoi 2 ouă și albușul celui de-al treilea ou, smântâna, zahărul, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Amestecați bine.

Apoi, treptat, adaugați făina amestecată cu puțină sare și framântați un aluat puțin lipicios. Îl astupați cu un prosop și-l dați la loc călduț pentru  30 minute. Când se finisează cele 30 minute, puneți la topit untul și apoi îl încorporați în aluat, până obțineți o masă omogenă. Mai lăsați aluatul să se odihnească și să crească încă 1-1.5 ore, până se mărește în volum de două ori.

kulich-na-smetane-1 kulich-na-smetane-2 kulich-na-smetane-3

După ce aluatul a crescut, introduceți în el stafidele și le repartizați în toată masa de aluat.

Sânt foarte comode formele de unică folosință din hârtie, daca nu le aveți, ungeți cu puțin ulei formele ce le aveti la dispoziție și puneți în ele aluatul, care va ocupa jumătate din volumul formei.

Lăsați cozonacii să crească. Când au crescut, îi ungeți cu gălbenușul de ou rămas, amestecați cu două linguri de lapte. Pe cozonaci presurați puțin zahăr și nucile măruțite.

kulich-na-smetane-4 kulich-na-smetane-5 kulich-na-smetane-6
Dați cozonacii la cuptorul încălzit la 200C timp de 25-30 minute, adică când sunt gata. Depinde de marimea cozonacului, ca să nu dați greș, luați o scobitaore și străpungeți cozonacul, dacă iese curată, cozonacul e gata.
kulich-na-smetane

Cozonac pufos cu ciocolată

Pe gurmandino.ro  am găsit o rețetă veche de cozonac moldovenesc, adusă un pic în prezent prin umplutura folosită. În mod obișnuit, se pun nuci, stafide, cacao sau chiar gem. Aceșt cozonac se face cu ciocolată sau rahat.
Din cantitățile de mai jos, veți obține un cozonac rotund cu ciocolată, mai mare, si doi cozonacei “normali” ca formă, unul cu ciocolată și unul cu rahat. În total, 2,5 kg de cozonac. Dupa preferință, puteți pune ca umplutură și alte combinații, inclusiv fructe deshidratate sau coajă confiată de portocală și de lamâie, caz în care cozonacul românesc o “virează” un pic spre fratele său italienesc, panettone-ul.

big_cozonac_cu_ciocolata

Ingrediente:

  • făină pentru cozonac 1 kg
  •  gălbenușuri 8 buc. + 1 buc. pentru uns
  • albușuri 4 buc.
  • zahăr 300 g
  • drojdie 50 g
  • esență de vanilie 2 fiole
  • esență de rom 1 fiolă
  • coaja de la 2 lămâi
  • coaja de la o portocală mare
  • lapte 200 ml
  •  unt (80% grăsime) 275 g
  •  ulei 2 linguri
  • sare 1/2 linguriță

Umplutură:

  • rahat (diferite culori și diferite arome) 170 g
  • cacao 50 g
  • zahăr 75 g
  • lapte 300 ml
  • făină 2 linguri rase (20 g)
  • ciocolată neagră (85% cacao) 50 g

Mod de preparare:

Puneți cele 200 ml de lapte la încălzit. Într-un castronel, dizolvați drojdia în 50 ml de lapte cald (nu fierbinte). Cerneți deasupra 2 linguri rase de făină și amestecați până obtineți o maia ca o cremă densă și omogenă. Acoperiți castronul, cu un prosop curat, și puneți-l într-un loc călduț, pentru că maiaua să crească. Între timp, cerneți restul de făină într-un castron mare sau în vasul robotului de frământat. Separați ouale astfel: 8 galbenușuri într-un castron, un altul separat (pentru uns), 4 albușuri într-un bol, iar restul de 5 albușuri le puneți în frigider, într-o cutie ermetică (pentru a pregăti, eventual, niște bezele). Bateți gălbenușurile cu mixerul, cu zahărul tos și sarea, până obtineți o spumă.

Cozonac-cu-ciocolata6

Rasturnați spuma de gălbenuș peste făină și începeți frământatul, manual sau cu robotul. Când făina și gălbenușurile s-au amestecat, răsturnați și maiaua crescută. Frământați până la omogenizare. Dacă frământați manual, se frământă mereu din exterior spre interior!
Puneți iar la încălzit laptele rămas și dizolvați în el 250 g unt. Când untul s-a topit total, opriți focul și lăsați amestecul să se răcească. La fel ca în prima fază, trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Începeți să puneți din laptele cu unt, puțin câte puțin, peste aluat. Frământați până la inglobarea totală și de abia după aceea mai puneți un pic de lapte. După circa 30 de minute de frământat, puneți și cele 4 albușuri bătute spumă tare. Frămaâtați încă 20-30 de minute, până obțineți un aluat lucios și elastic, care face “bășicuțe” datorită aerului încorporat. Dacă este nevoie, ungeți-vă mâinile cu ulei pentru că aluatul să nu se lipească de mâini. Adăugați coaja rasă de lămâie și portocala, esența de vanilie și esența de rom. Mai frământați un pic pentru omogenizare.
Atenție, dacă frământați cu robotul, acesta frământă mai mult pe orizontală, așa că este recomandat să frământați și manual, cu miscări verticale, măcar 20 de minute. Ungeți aluatul cu untul rămas (25 g) și lăsați-l la crescut, tot într-un loc călduț și tot acoperit. Atenție, trebuie să fie un loc ferit de curenți! După 2 ore – 2 ore și jumătate, aluatul ar trebui să-și fi dublat, cel puțin, volumul.

Cozonac-cu-ciocolata7

Între timp, pregătiți umplutura cu ciocolată. Puneți într-un castron, cele 75 g zahar, 50 g cacao și făina (20 g). Omogenizați și începeți să turnați din lapte, mixând la viteză mică. Când ați înglobat tot laptele, ar trebuie să obtineți un amestec ca o smântână subțire. Puneți amestecul la bain-marie sau într-o oală cu pereți dubli (cu apă între ei), pe foc mic. Amestecați continuu până cand începe să se îngroașe. La final, trebuie să aveți o cremă destul de densă și fără cocoloașe. Puneți ciocolată neagră, ruptă în bucățele, și amestecați pentru ca aceasta să se topească. Lăsați umplutura să se răcească total.

Cozonac-cu-ciocolata11

Impartiti aluatul crescut in doua, pe suprafata de lucru unsa cu un pic de ulei. Puneti jumatate din aluat inapoi in castron, iar jumatatea pastrata impartiti-o iar in doua parti. Intindeti o parte sub forma unui dreptunghi si puneti o treime din crema cu ciocolata. Distribuiti crema uniform, dar nu pana la margini. Lasati de jur imprejur o margine de 1-1,5 cm. Rulati apoi, cu grija, aluatul. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat. Impletiti cele doua suluri rezultate.

Cozonac-cu-ciocolata12Cozonac-cu-ciocolata13

Din jumatatea de aluat ramasa, formati doi cozonacei, unul cu crema de ciocolata, celalalt cu rahat. In cazul cozonacului cu rahat, rahatul se taie cubulete si se da un pic prin faina. Cubuletele se distribuie pe suprafata aluatului intins si se ruleaza. Puneti cozonacii in tavi, in prealabil unse cu unt si pudrate cu faina (cu exceptia celor din silicon).

Cozonac-cu-ciocolata14 Cozonac-cu-ciocolata16

Ungeti cozonacii cu galbenus batut. Puneti formele cu aluat din nou in loc caldut si acoperiti-le. Lasati circa o ora sau pana cand aluatul isi dubleaza iar volumul. In poza din dreapta, aveti cozonacul mare, rotund, dupa a doua etapa de crestere.
Cozonac-cu-ciocolata17
Bagati, pe rand, formele in cuptorul incins la 170 grade Celsius. Dupa 15 minute, dati focul la 180 grade. Lasati, in total, 50-55 de minute. La final, daca intepati cozonacii cu un betigas de frigaruie, acesta va iesi curat, iar cozonacii sunt frumos rumeniti deasupra. Scoateti-i din forme doar cand s-au racit complet.
Se taie in felii cu un cutit bine ascutit si se pastreaza inveliti in folie, timp de cateva zile.

Cozonac-cu-ciocolata20 (1)
Iata cum arata si cozonacelul cu rahat, la fel de pufos ca cel cu ciocolata

Cozonac-cu-ciocolata21

Cozonac cu mac

O altă rețetă de cozonac, foarte apreciată este cea cu umplutură de mac. Nici nu este de mirare, având în vedere că macul este un ingredient savuros, ce îi dau un gust desăvârşit. De acestă dată, ne-am găsit inspirația pe e-retete.ro.

cozonac cu mac

Ingrediente:

  • 600 gr faina
  • 125 gr unt
  • 120 ml smantana
  • 50 ml lapte
  • 70 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 zahar vanilat
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura ulei
  • 1 fiola esenta vanilie
  • coaja razuita de la o portocala
  • 25 gr drojdie proaspata

Umplutura de mac:

  • 300 gr mac macinat in masina de cafea
  • 1 cana lapte
  • 3 linguri zahar (puteti pune mai mult, dupa gust)
  • 1 zahar vanilat
  • 1 fiola esenta vanilie

Mod de preparare:

  1. Drodia se dizolva in putin lapte caldut si se lasa sa se umfle vreo 10 minute.
  2. Din toate ingredientele se framanta apoi un aluat. Framantati cu mana 30 minute daca nu aveti masina de paine sau robotel de framantat. Se acopera apoi aluatul cu o folie sau un prosop si se pune la loc caldut si fara curenti la crescut pentru cel putin 1 ora
  3. cozonac-cu-mac-95
  4. Cat creste aluatul preparati umplutura: puneti ingredientele la fiert pana macul e moale(cca 20 minute). La sfarsit adaugati esenta de vanilie.
  5. Cand e crescut bine se imparte aluatul in jumatate. Se intind 2 foi si fiecare se unge cu mac fiert in laptecozonac-cu-mac-97
  6. Apoi se rulează. Cele doua rulouri rezultate se împletesc și se pun într-o tavă (a mea avea diametrul de 26 cm). Se lasă la crescut in tava cca 30 -45 minute.
  7. Se unge cozonacul cu galbenus batut cu putin lapte si se orneaza cu zahar si mac.cozonac-cu-mac-98
  8. Se da la cuptor la 180C pana se rumeneste, cam 50 minute -1 ora.

cozonac-cu-mac-102
Sarbatori Fericite si Pofta mare!!!

Salată de ouă fierte cu ceapă verde și maioneză

Când ai nevoie de ceva rapid, gustos și din ingrediente la îndemână, salata cu ou fiert este mereu o alegere inspirată. Fie că o servești ca aperitiv sau ca o gustare ușoară, combină prospețimea cepei verzi cu cremozitatea ouălor și a dressingului pentru un rezultat simplu, dar plin de savoare. E genul de salată care aduce gustul copilăriei și simplitatea mesei de acasă într-un bol.

Ingrediente (pentru 2-3 porții):
  • 4 ouă fierte tari
  • 2 fire de ceapă verde (sau 1 ceapă roșie mică, tocată fin)
  • 1-2 linguri de maioneză (sau iaurt grecesc pentru o variantă mai ușoară)
  • 1 linguriță de muștar (opțional, pentru un plus de aromă)
  • Sare și piper după gust
  • Mărar sau pătrunjel tocat (opțional)
  • Mod de preparare:
  • Fierbe ouăle tari (aprox. 10 minute), apoi răcește-le și curăță-le.
  • Taie ouăle cubulețe sau sferturi, după preferință.
  • Amestecă într-un bol ouăle, ceapa verde tocată, maioneza și muștarul (dacă folosești).
  • Asezonează cu sare și piper.
  • Presară verdeață deasupra și servește pe frunze de salată, cu pâine prăjită sau ca atare.
  • 3 rețete ușoare din ouă fierte

    Nu știi ce să faci cu toate ouăle de ieri? Vrei să le folosești la micul dejun, ca o gustare după prânz sau pentru niște tartine grozave la cină? Iată câteva idei.

    Image: 194050715, License: Rights-managed, Restrictions: NOT AVAILABLE FOR EDITORIAL USE IN THE CZECH REPUBLIC AND SLOVAKIA., Model Release: yes, Credit line: Profimedia

    Castraveți umpluți cu ouă și somon
    Aperitivul perfect lângă un pahar de vin. O delicatesă în sine, acest aperitiv poate fi servit simplu sau cu o baghetă proaspătă, de pe un platou din lemn de tec sau salcâm.
    Pentru 5 porții ai nevoie de:
    – 1 castravete mare
    – 2 ouă
    – 30 g somon afumat
    – 3 lingurițe iaurt alb
    – legătură de mărar
    – sare și piper după gust
    Cum se prepară?
    Curăță castravetele. Nu trebuie să îl cureți complet, ici-colo păstrează-i coaja pentru un aspect interesant.
    Taie castravetele în 5 bucăți și scobește interiorul fiecăreia cu o linguriță, dar nu complet.
    Taie în bucăți mici ouăle curățate, la fel și somonul. Păstrează 5 felii de somon pentru ornat.
    Amestecă ouăle și somonul cu iaurtul, sare, piper și mărarul tocat.
    Se pune amestecul în castraveții scobiți. Se ornează cu bucăți de somon, mărar și e gata de servire.

    Baghetă cu ouă și șuncă

    Combinația de șuncă și ouă este grozavă. Vei folosi destule din ouăle fierte rămase după Paște, iar gustarea se pregătește în câteva minute. Adaugă câteva frunze de salată verde, unt și vei avea o gustare hrănitoare, perfectă pentru o excursie de primăvară.

    Ingrediente pentru 2 porții

    • 2 baghete
    • 4 ouă fierte
    • 200 g șuncă de Praga
    • câteva frunze de salată verde
    • unt

    Cum se prepară?

    1. Taie bagheta pe jumătate și întinde unt pe ambele părți.
    2. Curăță ouăle fierte și taie-le în felii.
    3. Apoi pune salata, feliile de ou și șuncă.

    Pastă de ou cu ridichi

    Avem o rețetă pentru o versiune sănătoasă de pastă de ou de pe blogul Romanei Böhmová. Este o excelentă combinație cu pâinea de secară. Nu uita să o servești cu salată verde, nuci și ierburi aromatice.

    Vei avea nevoie de:

    • 2 ouă fierte
    • 120 g cremă de brânză (o poți înlocui cu iaurt alb sau brânză de vaci făcută în casă)
    • 1 linguriță muștar
    • câteva picături de suc de lămâie
    • frunze de arpagic sau alte ierburi aromatice
    • ridichi
    • nuci tocate mărunt pentru ornat (de ex. fistic)
    • sare și piper

    Cum se prepară?

    1. Curăță ouăle fierte și taie-le în cubulețe mici.
    2. Pune ouăle tăiate într-un castron, adaugă crema de brânză, muștarul, sucul de lămâie și sare și piper după gust.
    3. Pasta de ou este gata și se poate întinde pe pâine. Ornează cu arpagicul tocat mărunt, ridichi feliate și nuci.

    3 băuturi pentru a detoxifia corpul la masele bogate de sărbători

    După mesele bogate de sărbători, o detoxifiere ușoară e mereu binevenită! Iată 3 băuturi naturale care ajută digestia, reduc balonarea și susțin eliminarea toxinelor:

    1. Apă cu lămâie, castravete și mentă

    Ingrediente:

    • 1 l apă
    • 1/2 lămâie tăiată felii
    • 4-5 felii de castravete
    • câteva frunze de mentă proaspătă

    Beneficii:

    • Hidratează intens
    • Stimulează ficatul
    • Reduce senzația de balonare

    Lasă băutura la infuzat 1-2 ore la frigider pentru efect maxim.

    2. Suc verde detox (smoothie)

    Ingrediente:

    • 1 măr verde
    • 1/2 castravete
    • o mână de spanac
    • 1/2 lămâie (zeama)
    • 1 linguriță ghimbir ras
    • apă sau apă de cocos, după gust

    Beneficii:

    • Bogat în antioxidanți și fibre
    • Ajută digestia și susține ficatul
    • Energizează natural

    3. Ceai de ghimbir și turmeric

    Ingrediente:

    • 1 cană apă fierbinte
    • 1 linguriță ghimbir proaspăt ras
    • 1/2 linguriță turmeric
    • un strop de piper negru (activează curcumina din turmeric)
    • zeamă de lămâie și puțină miere (opțional)

    Beneficii:

    • Antiinflamator natural
    • Stimulează metabolismul
    • Excelent pentru imunitate și detoxifiere

    O mamă a povestit cum face sex de când a devenit părinte
    Articolul anterior
    Primăria Capitalei îndeamnă chișinăuienii să renunțe la practica de văruire a copacilor și bordurilor! Află motivul
    Articolul următor
    Close menu