În zilele de post, varza călită cu cartofi este o opțiune excelentă, fiind o mâncare foarte gustoasa și sațioasă.
Modul de preparare este foarte simplu: căliți puțin varza în tigaie, apoi am pune la cuptor împreună cu cartofii cruzi. Varza se rumenește frumos, iar cartofii gătiți împreună cu varza vor fi super gustoși și aromați.
Dacă nu ții post, poți adăuga și puțină afumatură.
Ingrediente:
1 varză murată (1.8-2kg)
1,2-1,5 kg cartofi
4-5 linguri pastă de tomate
70-100ml ulei
2 frunze de dafin
1/2 linguriță boabe de piper
4-5 cești de apă
Sare adăugați doar dacă varza este foarte puțin sărată.
Taie varza, clătește-o cu apă rece și stoarce-o bine. Pune-o la călit într-o tigaie încăpătoare cu 5-6 linguri de ulei.
Ține varza pe foc aproximativ 20-30 de minute, amestecând din când în când.
În timp ce se călește varza, pregătește cartofii. Taie cuburi adaugă-i în vasul unde se călește varza.
Răstoarnă apoi totul într-o tavă (25/35cm), stropește cu puțin ulei (încă 2-3 linguri) apoi pune tava în cuptorul preîncălzit (180º C pentru cuptorul electric) timp de aproximativ o oră. Timpul de coacere depinde foarte mult și de soiul cartofilor, cel mai bine este să îi verificați înțepându-i cu o furculiță.
După ce scoateți varza călită cu cartofi din cuptor, o mai lăsați să stea puțin înainte de servire pentru că aromele se întrepătrund mai bine.
O poți garnisi cu mămăligă!