Tradiţia spune că ouăle de Paşti se vopsesc în Joia Mare. Cu toții știm că cele mai multe vopsele din comerț pentru ouă sunt sintetice. În timpul procesului de vopsire, substanțele care oferă pigmentul pătrund într-o oarecare măsură, în funcție de tehnica folosită, și în interiorul oului. De aceea, pentru a evita introducerea în organism a unor substanțe foarte nocive, cel mai indicat este să ne reîntoarcem la vechile tradiții de vopsire a ouălor. Este mult mai simplu decât te-ai fi gândit și vei fi cu siguranță surprinsă de nuanțele obținute.
De regulă, un ingredient natural folosit pentru vopsirea ouălor face ca vopseaua să se „prindă” mai bine. Uneori, această operaţie poate dura şi o noapte întreagă. Cu cât laşi ouăle la vopsit mai mult timp într-un anumit amestec sau culoare, cu atât nuanţa pe care o va căpăta coaja ouălor va fi mai închisă. Iată câteva alternative naturale.
Roșu – cu sfeclă roșie
De câte ori nu ai fost uimită de culoarea extraordinară a sfeclei roșii? Ei bine, poți imprima această culoare foarte simplu pe coaja ouălor, fără nici un efect nociv asupra sănătății tale. Taie în bucăți mici o sfeclă roșie, pune la fiert într-un litru de apă, adaugă două linguri de oțet de mere și lasă la fiert timp de 10 minute.
Ouăle fierte timp de 5 minute, se scot din apă și se adaugă în sucul colorat de sfeclă, în care se țin până capătă culoarea dorită. Trebuie să știi că poate dura chiar și 12 ore ca ouăle să se coloreze complet, de aceea este indicat să le lași în apă peste noapte. Nu lăsa ouăle mai mult de o noapte pentru că se pot închide prea mult la culoare. Poți fierbe ouăle direct în apă cu sfecla, pentru o vopsire mai rapidă, dar ai grijă pentru că se pot crăpa.
Roz – cu ceapă roșie
Pentru această procedură ai nevoie de cojile de la un kilogram de ceapă roșie sau ceapă de apă, asa cum mai este cunoscută. Lasă cojile la înmuiat peste noapte, într-un vas acoperit. După înmuiere, fierbe ouăle împreună cu cojile timp de 15 minute, împreună cu o lingură cu oțet. Lasă apoi ouăle în lichidul colorat până ce ajung la nuanța care îți place.
Violet – cu varză roșie
La fel ca și în cazul vopsirii cu sfeclă, se fierbe o varză roșie mică într-un litru de apă, împreună cu două lingurițe de oțet.
Se strecoară, iar apoi se adaugă ouăle, care se lasă timp de o noapte în apa colorată. Ouăle vor căpăta nuanțe interesante de la roșu violet, până la mov sau albastru.
Poți fierbe ouăle 10 – 15 minute împreună cu varza roșie, dar culoarea obținută nu va fi uniformă pentru că în timpul fierberii ouăle se lovesc de vas sau pe coaja se lipesc bucățele mici de varză
Mov – cu suc de struguri
Dacă ai suc de struguri în cămară, lasă ouăle fierte în suc de struguri. În cazul în care îţi doreşti o nuanţă pastel, adaugă două linguriţe de zeamă de lămâie în apa deja colorată albastru violet.
Galben – cu turmeric
Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet. Ouăle fierte timp de 5 minute, se scot din apă și se adaugă în lichidul obținut.
Maro – cu oțet și cafea
Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o lingură de cafea instant şi o jumătate de linguriţă de oţet. Ouăle fierte timp din timp, se scot din apă și se adaugă în lichidul obținut.
Există câteva reguli de care trebuie să ții cont:
- Ouăle albe sunt cele care se colorează cel mai bine.
- Se adaugă apă peste ouăle aşezate într-o oală, până când acestea sunt acoperite.
- Se adaugă două lingurite de oţet, fiind cel mai indicat.
- Se adaugă vopseaua naturală în funcţie de preferinţe.
- Se lasă apa să fiarbă până dă în clocot, se reduce focul şi se lasă 15 minute. Se strecoară şi se lasă până se răceşte.
Sursa: click.ro