Vopsele ecologice magice pentru ouăle de Paști

Tradiţia spune că ouăle de Paşti se vopsesc în Joia Mare. Cu toții știm că cele mai multe vopsele din comerț pentru ouă sunt sintetice. În timpul procesului de vopsire, substanțele care oferă pigmentul pătrund într-o oarecare măsură, în funcție de tehnica folosită, și în interiorul oului. De aceea, pentru a evita introducerea în organism a unor substanțe foarte nocive, cel mai indicat este să ne reîntoarcem la vechile tradiții de vopsire a ouălor. Este mult mai simplu decât te-ai fi gândit și vei fi cu siguranță surprinsă de nuanțele obținute.

separator

oua de pasti

De regulă, un ingredient natural folosit pentru vopsirea ouălor face ca vopseaua să se „prindă” mai bine. Uneori, această operaţie poate dura şi o noapte întreagă. Cu cât laşi ouăle la vopsit mai mult timp într-un anumit amestec sau culoare, cu atât nuanţa pe care o va căpăta coaja ouălor va fi mai închisă. Iată câteva alternative naturale.

Roșu – cu sfeclă roșie

De câte ori nu ai fost uimită de culoarea extraordinară a sfeclei roșii? Ei bine, poți imprima această culoare foarte simplu pe coaja ouălor, fără nici un efect nociv asupra sănătății tale. Taie în bucăți mici o sfeclă roșie, pune la fiert într-un litru de apă, adaugă două linguri de oțet de mere și lasă la fiert timp de 10 minute.

sfecla rosie

Ouăle fierte timp de 5 minute, se scot din apă și se adaugă în sucul colorat de sfeclă, în care se țin până capătă culoarea dorită. Trebuie să știi că poate dura chiar și 12 ore ca ouăle să se coloreze complet, de aceea este indicat să le lași în apă peste noapte. Nu lăsa ouăle mai mult de o noapte pentru că se pot închide prea mult la culoare. Poți fierbe ouăle direct în apă cu sfecla, pentru o vopsire mai rapidă, dar ai grijă pentru că se pot crăpa.

Roz – cu ceapă roșie

Pentru această procedură ai nevoie de cojile de la un kilogram de ceapă roșie sau ceapă de apă, asa cum mai este cunoscută. Lasă cojile la înmuiat peste noapte, într-un vas acoperit. După înmuiere, fierbe ouăle împreună cu cojile timp de 15 minute, împreună cu o lingură cu oțet. Lasă apoi ouăle în lichidul colorat până ce ajung la nuanța care îți place.

Violet – cu varză roșie

La fel ca și în cazul vopsirii cu sfeclă, se fierbe o varză roșie mică într-un litru de apă, împreună cu două lingurițe de oțet.

oua de pasti4

Se strecoară, iar apoi se adaugă ouăle, care se lasă timp de o noapte în apa colorată. Ouăle vor căpăta nuanțe interesante de la roșu violet, până la mov sau albastru.

ou oua de pasti3

Poți fierbe ouăle 10 – 15 minute împreună cu varza roșie, dar culoarea obținută nu va fi uniformă pentru că în timpul fierberii ouăle se lovesc de vas sau pe coaja se lipesc bucățele mici de varză

Mov – cu suc de struguri

Dacă ai suc de struguri în cămară, lasă ouăle fierte în suc de struguri. În cazul în care îţi doreşti o nuanţă pastel, adaugă două linguriţe de zeamă de lămâie în apa deja colorată albastru violet.

suc

Galben – cu turmeric

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o linguriţă de turmeric şi o jumătate de linguriţă de oţet. Ouăle fierte timp de 5 minute, se scot din apă și se adaugă în lichidul obținut.

turmeric

Maro – cu oțet și cafea

Într-o cană cu apă fiartă, adaugă o lingură de cafea instant şi o jumătate de linguriţă de oţet. Ouăle fierte timp din timp, se scot din apă și se adaugă în lichidul obținut.

cafenii

Există câteva reguli de care trebuie să ții cont:

  • Ouăle albe sunt cele care se colorează cel mai bine.
  • Se adaugă apă peste ouăle aşezate într-o oală, până când acestea sunt acoperite.
  • Se adaugă două lingurite de oţet, fiind cel mai indicat.
  • Se adaugă vopseaua naturală în funcţie de preferinţe.
  • Se lasă apa să fiarbă până dă în clocot, se reduce focul şi se lasă 15 minute. Se strecoară şi se lasă până se răceşte.

Sursa: click.ro

Olade. Trei secrete pentru a le găti

Oladiile sunt un fel de combinatie între clătite și pancakes-uri.

Ingrediente:

  • ouă – 2 buc.
  • chefir – 300 ml.
  • zahăr – 1 lingură.
  • ulei de floarea soarelui – 1 lingura.
  • sare – 1/4 linguriță.
  • sifon – 0,5 linguriță.
  • făină – 220 gr. (+ 2-3 linguri)

Iată cele 3 secrete

  1. Încălzește chefirul.
  2. Ordinea ingredientelor (în special sifon).
  3. Puteți lăsa să stea 5-10 minute pentru ca sifonul să aibă timp să reacționeze.

Mod de preparare

  • Combinați chefirul, ouăle, zahărul și sarea.
  • Pune tigaia la foc mediu.
    Este necesar să-l încălziți astfel încât degetul coborât să fie fierbinte, dar tolerabil (se amestecă în mod constant și asigurați-vă că ouăle nu se coagulează)
  • Adăugați făina, bateți până se omogenizează. Cantitatea de făină depinde de grosimea chefirului.
  • Dacă este lichid, aveți nevoie de 3 linguri în plus. Aluatul trebuie să curgă foarte încet din lingură
  • Adăugați sifon, amestecați, apoi turnați ulei.
  • Nu mai puteți amesteca și mai amestecați aluatul.
  • Turnați ulei într-o tigaie încălzită și puneți 1 lingură.
  • Se prăjește până se rumenește.

Gogoșari în oțet – o rețetă delicioasă care se gătește rapid

Vă prezentăm o rețetă de gogoșari gustosi ce se gatesc destul de repede. Acesti gogosari sunt foarte populari la mesele noastre de sarbatoare. E o reteta de pe gatesceu.ro verificata si experimentata in timp, nu am dat gres niciodata, sunt crocanti si au un gust dulce-acrisor. E un aperitiv apreciat de toti.

Se spala gogosarii, se scoate semintele si cotorul si se taie felii in 4-5 bucati.

Preparam marinada: punem intr-un vas mai adinc la fiert apa, uleiul, otetul, zaharul, piperul negru boabe, frunza de dafin, amestecam totul si saram dupa gust.

Cand incepe sa fiarba punem si usturoiul feliat.

Si o parte din gogosarii taiati.

Dupa ce incepe sa fiarba mai lasati la foc mediu pentru inca 6-8 minute la fiert toate ingredientele, amestecand uneori. Apoi luam un borcan, din timp spalat si sterilizat, punem la fundul borcanului o frunza de telina si cu o lingura luam cate 2-3 bucati de gogosar si umplem borcanul, punem si un pic din marinada.

Punem capacul la borcan, le intoarcem cu capacul in jos si le astupam cu ceva cald, asa procedam si cu partea de gogosari ramasa.

Dupa ce au stat borcanele o zi sub o plapuma calda, le depozitam in camera pentru conservatii. Sunt gata marinati cam peste o luna.
Pofta Buna!

Rețetă de cartofi prăjiți fără ulei. Delicioși și nu fac rău organismului

Rețeta de e cartofi prăjiți în albuș de ou este ideală pentru cei care țin dietă, pentru copii, dar și pentru cei care vor să evite uleiul. Pentru a face această mîncare avem nevoie de doar 5-7 cartofi medii și două albușuri de ou. Nu uita de sare, piper și boia dulce.

Primul pas este să curătăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii subțiri. Într-un bol punem albușurile de ou și condimentele, după gust, iar apoi amestecăm. Cartofii tăiați se trec apoi prin compoziția obținută.

Într-o tavă în care punem hârtie de copt vom așeza cartofii, lâsând preparatul la cuptor timp de 15 minute, la 200-220 de grade. Asta este tot. Poftă bună!

Greșelile pe care le facem când gătim cartofii prăjiți

Mare atenție la cartofii pe care îi alegi. Când mergi la cumpărături, verifică fiecare cartof să nu fie moale sau să nu prezinte lovituri. Dacă vrei să faci cartofi prăjiți este indicat să-i alegi pe cei albi. Cartofii nu trebuie aruncați direct în tigaie! Înainte, ei trebuie puși într-o oală cu apă rece timp de o oră pentru a îndepărta amidonul, care poate fi periculos.

Alege o tigaie subțire, cu acoperire non-aderentă sau o tigaie din oțel sau fontă cu fundul gros. Dacă faci cartofi prăjiți în ulei, încinge tigaia și apoi pune cartofii. Condimentele trebuie adăugate la sfârșit. Dacă pui sare peste cartofi în timp ce sunt pe foc, sarea va scoate apa din cartofi, iar aceștia nu vor mai face crustă.

Cartofii sunt o sursă bună de vitamine și minerale, în special vitamina C, vitamina B6, potasiu și magneziu. Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol. Ei reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Aceștia conțin multe fibre. Acestea normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

sursa

Ce rochii să porți în această primăvară!
Articolul anterior
Incendiu în raionul Glodeni! Un copil de un an şi mama acestuia au decedat
Articolul următor