Semințele de pepene galben, beneficii și contraindicații. Cine nu are voie să le consume

Semințele de pepene galben ajung adesea să fie aruncate în coșul de gunoi. Însă, după ce vei afla ce beneficii uriașe îți aduc pentru sănătate, cu siguranță nu vei mai face aceeași greșeală! Aceste semințe, la fel ca fructul din care provin, sunt aur curat pentru sănătate.

Pepenele galben este unul dintre fructele vedetă ale verii. Recomandat pentru sezonul cald datorită conținutului de 90 la sută apă, are puține calorii și este plin de vitamine. Poate fi consumat ca atare, în salate de fructe împreună cu pepene roșu, caise, piersici, sau alte fructe de sezon, ori poate fi chiar transformat într-un fresh răcoritor.

Ce beneficii îți aduc semințele de pepene galben?

Pepenele galben conține vitamina A și vitamina E și este foarte util pentru persoanele care au pielea uscată. Te ajută să te hidratezi în zilele călduroase, datorită conținutului ridicat de apă. De asemenea, atunci când consumi acest fruct elimini mai ușor toxinele din corp, prevenind astfel apariția petelor pe piele.

Semințele de pepene galben sunt și ele deosebit de utile pentru sănătate. Conțin numeroase proteine și aminoacizi esențiali pentru buna funcționare a organismului. Printre substanțele nutritive din semințe se numără și leucina, triptofanul, fenilalanina, arginina, acidul aspartic și acidul glutamic. Cel din urmă îți întărește sistemul imunitar și ajută la buna funcționare a intestinelor.

Semințele au și efect antiinflamator, antimutagenic și antitumoral, conform spynews.ro. Consumul lor este recomandat persoanelor cu boli cardiovasculare, precum și celor care suferă de cancer, deoarece semințele de pepene galben au un efect antioxidant.

Cine nu are voie să le consume?

Deși sunt deosebit de sănătoase, semințele acestea le pot face mult rău anumitor persoane. Dacă suferi de diabet zaharat, de colite, enterite și dispensii, atunci nu ai voie să le consumi, iar pepenele galben îți este și el interzis. De asemenea, consumul în cantități mari ale pepenelui galben nu este recomandat pentru că acest fruct se digeră greu.

Gwyneth Paltrow a împlinit 50 de ani. Secretele alimentare ale vedetei care o ajută să nu-și arate vârsta

Gwyneth Paltrow a sărbătorit recent împlinirea vârstei de 50 de ani, vârstă pe care nu o arată datorită stilului de viață pe care îl are. Mai mult, actorul Brad Pitt a anunțat că rutina lui de îngrijire este atât de complexă datorită lui Gwyneth Paltrow, fosta lui logodnică și prietenă dragă.

Gwyneth Paltrow Shares Rare Picture of Apple & Moses - PureWow

Actrița se bucură pentru felul în care arată la 50 de ani, dar și pentru modul în care are grijă de sănătatea și corpul ei.

Într-un articol recent publicat în Goop, despre împlinirea vârstei de 50 de ani, Gwyneth Paltrow spune că „este important să fii grațioasă când vine vorba de îmbătrânirea corpului și să fii iertătoare. Poate că pielea sau mușchii mei nu mai arată cum arătau odată și asta este în regulă. Trebuie să te recalibrezi”.

Pentru că își apreciază procesul de îmbătrânire, actrița notează că este recunoscătoare pentru alegerile sănătoase pe care le-a făcut de-a lungul anilor.

„Chiar mă simt bine că împlinesc 50 de ani. Mă simt norocoasă că am un corp puternic și sănătos. Simt că multe decizii pe care le-am luat la 20, 30 și 40 de ani joacă un rol important acum”, a scris Gwyneth Paltrow.

Nu este de mirare că vedeta afișează o siluetă de invidiat. Unul dintre obiceiurile alimentare de care se ține de câțiva ani și care a ajutat-o în lupta împotriva inflamațiilor din organism este să mănânce ,,curat”. Un alt aspect legat de procesul de îmbătrânire, care este de mare interes pentru actriță, este preocuparea pentru starea sa de sănătate.

„Am observat că cu cât îmbătrânesc, cu atât sunt mai interesată să-mi monitorizez sănătatea, fac analize de sânge și colectez informații despre nivelul inflamațiilor, despre glicemie, somn, vitamine etc.”, mai spune actrița.

Secretul tinereții? O alimentație curată

Vedeta menționează că o dietă curată o ajută să se concentreze mai mult asupra sănătății sale.

„Anul trecut am renunțat la alcool și m-am concentrat pe reducerea inflamațiilor. Nu mănânc cereale, nu consum zahăr și mănânc foarte multe legume și proteine. Mult pește și mult ulei de măsline”, notează actrița.

Stilul de viață și stilul alimentar pe care se concentrează Gwyneth Paltrow se aseamănă foarte mult cu practicile locuitorilor din zonele albastre, regiuni cu cel mai mare număr de centenari din lume. În aceste regiuni se consumă foarte multe surse de grăsimi sănătoase, fructe și legume, cereale integrale, iar consumul de carne și zahăr adăugat este redus.

De ziua sa, actrița a participat la o ședință foto în care a pozat nud.

GP's 50th

Gwyneth Paltrow este mamă doi copii.

sursa

A început sezonul ciupercilor! ANSP vine cu recomandări

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2022, au fost înregistrate 11 cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 14 persoane, dintre care 2 copii. De asemenea, pe parcursul anului 2021, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani.

Potrivit ANSP, cauzele principale care au generat apariția intoxicațiilor au fost colectarea independentă din locuri neautorizate, prepararea și consumul ciupercilor conservate în condiții casnice.

În vederea prevenirii cazurilor de intoxicaţii cu ciuperci, îndeosebi a formelor grave, ANSP recomandă respectarea următoarelor reguli:
# consumaţi doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate;
# evitaţi procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto;
# evitaţi recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor;
# ciupercile bătrâne, degradate şi viermănoase nu trebuie să fie culese şi consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecţiile larvelor de insecte;
# nu păstați preparatele care conțin ciuperci mai mult de 24 de ore;
# consumați ciupercile comestibile în stare tânără, suficient de bine preparate termic (minim 30 minute);
# consultaţi o persoană competentă pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile şi necomestibile şi pentru a exclude orice nesiguranţă pe care o aveţi atunci când le culegeţi.

Mergând la cules ciuperci, multe persoane se bazează pe cele mai „sigure” semne care, în opinia lor, îi ajută să identifice uşor o ciupercă otrăvitoare. Iată care sunt aceste teste FALSE de care NU trebuie să țineți cont niciodată:
# FALS: ciupercile atacate de către limacși sau de către insecte nu sunt toxice;
# FALS: schimbarea culorii unei secțiuni executate în corpul de fructificație al ciupercii poate indica toxicitatea ei;
# FALS: la contactul dintre o ciupercă otrăvitoare și un obiect de argint (de obicei un tacâm), aceasta din urmă se înnegrește;
# FALS: dacă se gătesc sau se țin ciupercile în oțet, acestea își pierd toxicitatea;
# FALS: prin aruncarea apei în care s-au ținut ori gătit ciupercile, se micșorează toxicitatea acestora;
# FALS: înnegrirea cepei sau a usturoiului în timpul fierberii ciupercilor indică toxicitatea;
# FALS: colorația vie a unei ciuperci indică toxicitatea ei.

Pentru a informa și sensibiliza populația despre pericolul consumului de ciuperci otrăvitoare și efectele asupra sănătății, despre măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci și despre primul ajutor în caz de intoxicație, ANSA organizează, în premieră, în perioada 3-9 octombrie, Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci.

Pe parcursul săptămânii vor fi realizate activități de informare și comunicare tematică, discuții publice, instruiri, mese rotunde, seminare de instruire.

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

Simona Halep și Toni Iuruc au semnat azi actele de divorț. Ce glumă a făcut Toni Iuruc cu jurnaliștii aflați la biroul notarial
Articolul anterior
Deputații au votat! Copiii până la doi ani vor primi o alocație lunară de o mie de lei din 1 octombrie
Articolul următor