Studiu: Eliminarea unei lingurițe de sare din dieta zilnică are același efect ca medicamentele pentru hipertensiunea arterială

Eliminarea unei lingurițe de sare din alimentația zilnică vă poate scădea tensiunea arterială maximă la fel de mult ca un medicament pentru hipertensiune arterială, chiar dacă nu aveți tensiune arterială ridicată, potrivit unui nou studiu citat de CNN.

O linguriță de sare reprezintă 2.300 de miligrame – aceasta este limita zilnică maximă pentru persoanele de peste 14 ani recomandată de cele mai recente orientări nutriționale din SUA. Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii recomandă o dietă cu mai puțin de 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

„Acesta este primul studiu care arată că persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot scădea și mai mult tensiunea arterială prin limitarea sodiului”, a declarat co-autorul Norrina Allen, profesor de medicină preventivă la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.

„Și, indiferent de medicație, am constatat că 70% până la 75% dintre oameni au șanse să vadă o reducere a tensiunii arteriale dacă reduc sodiul din dieta lor”, a spus Allen.

Hipertensiunea arterială este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome – singura modalitate de a ști dacă o aveți este de a o testa. Cu toate acestea, hipertensiunea arterială afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume și poate duce la atac de cord, insuficiență cardiacă, leziuni renale și accident vascular cerebral, potrivit unui raport din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproape jumătate dintre americani suferă de hipertensiune arterială, potrivit Asociației Americane a Inimii. Aproximativ o treime dintre aceștia au hipertensiune „rezistentă”, adică o tensiune arterială ridicată care nu a răspuns la tratament, în ciuda utilizării concomitente a trei tipuri de medicamente.

Un studiu din 2021 a constatat că bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani au cu până la 70% mai multe șanse de a avea hipertensiune necontrolată decât femeile de aceeași vârstă.

„Cei mai mulți oameni din ziua de azi mănâncă mult prea multă sare, deoarece este adăugată în aproape tot ceea ce mâncăm”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenție cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver.

Adulții de peste 50 de ani

Studiul, publicat în revista JAMA, a repartizat 213 persoane cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani la o săptămână de dietă bogată sau săracă în sodiu. După ce a mâncat această dietă timp de șapte zile, fiecare persoană a trecut apoi la dieta alternativă.

Aproximativ 25% dintre participanți aveau tensiunea arterială normală, în timp ce alți 25% aveau hipertensiune netratată. Din grupul rămas, 20% aveau tensiunea arterială sub control, în timp ce 31% nu.

În timpul săptămânii cu conținut ridicat de sare, oamenii au mâncat dieta lor normală, împreună cu două pachete de supă, fiecare conținând 1.100 miligrame de sodiu. În timpul săptămânii cu conținut scăzut de sare, oamenii au mâncat alimente cu conținut scăzut de sodiu, cumpărate și date de dieteticieni. Obiectivul era de numai 500 de miligrame de sare pe zi, o reducere spectaculoasă.

O linguriță de sare poate părea o cantitate mică. Cu toate acestea, acea sare adăugată pare să aibă un efect asupra tensiunii arteriale care este surprinzător de mare”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în acest studiu.

Scăderea tensiunii arteriale în timpul dietei sărace în sodiu a fost rapidă și dramatică, potrivit studiului. În comparație cu dieta bogată în sodiu, tensiunea arterială din dieta extrem de săracă în sare a scăzut cu 8 milimetri coloană de mercur.

„În comparație cu dieta lor normală, oamenii și-au redus tensiunea arterială cu aproximativ 6 milimetri coloană de mercur, cam același efect pe care l-ai vedea pentru un medicament de primă linie pentru tensiunea arterială”, a spus Allen.

„În plus, această scădere a avut loc destul de repede și a fost consecventă pentru persoanele cu tensiune arterială normală, cu tensiune arterială ușor ridicată sau pentru cele care luau deja medicamente.”

Reducerea acestei cantități de sare nu a avut efecte secundare semnificative, a spus Allen, cu excepția cazului în care puneți la socoteală adaptarea la o dietă mai blândă.

Când treci de la o dietă bogată în sare la o dietă săracă în sare, totul are un gust fad”, a spus ea.

„Vreau să încurajez oamenii să rămână cu ea, deoarece papilele gustative se adaptează în câteva săptămâni sau cam așa ceva, și chiar vă revin gustul și aroma, iar alimentele obișnuite vor avea un gust foarte sărat.”

„Ajustarea papilelor gustative durează puțin mai mult, dar efectele asupra tensiunii arteriale sunt destul de rapide”, a adăugat ea.

Medicamentele pentru tensiunea arterială pot avea, totuși, multe efecte secundare, inclusiv tuse, constipație sau diaree, amețeli, lipsă de energie, dureri de cap, dureri musculare, greață, nervozitate, oboseală, creștere sau pierdere în greutate și probleme de erecție. De obicei, acestea se ameliorează în timp, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină.

Depășirea poftei de sare

Renunțarea la sare este un bun început, „dar nu de acolo își iau cei mai mulți oameni sarea”, a spus Freeman.

„Este în alimente la care nu te-ai aștepta să aibă multă sare: câteva felii de pâine ar putea avea 400 sau 500 de miligrame de sare; o murătură are sare cât doza pentru o zi întreagă; iar un castron de supă ar putea avea sare cât pentru mai multe zile”, a spus el.

Dar cumpărăturile atente pot îndeplini această sarcină, a spus Allen. Dieteticienii au cumpărat produsele sărace în sodiu furnizate în cadrul studiului după ce au citit etichetele de la magazinele alimentare locale, a spus Allen.

CNN a analizat meniul cu conținut scăzut de sare și a descoperit că majoritatea mic dejunurilor includeau ovăz cumpărat din magazin, iaurt grecesc și struguri, în timp ce prânzul includea pui la grătar, salată verde asezonată cu ulei și oțet și versiuni cu conținut scăzut de sare de supă de linte, pâine, unt de arahide și chipsuri tortilla. Cinele au inclus orez brun și legume gata de consum, burrito și lasagna.

„Erau versiunile cu conținut scăzut de sare ale lasagna de legume”, a spus Allen. „Erau mere și banane și lucruri pe care toată lumea le putea obține de la magazinul alimentar. Nu erau pregătite special de un bucătar.”

Dieta premiată DASH, care înseamnă Dietary Approaches to Stop Hypertension (Abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii), este o metodă aprobată de experți pentru a reduce consumul de sare. DASH are o premisă simplă: mâncați mai multe legume, fructe și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi; limitați alimentele bogate în grăsimi saturate și limitați aportul de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi, așa cum a făcut acest studiu.

Planul de masă DASH include patru până la șase porții de legume și alte patru până la șase porții de fructe, trei porții de produse din cereale integrale, două până la patru porții de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi și câteva porții de carne slabă și nuci, semințe și leguminoase în fiecare zi.

Indiferent de planul de dietă ales, cei care doresc să reducă sarea este mai bine să își pregătească singuri mâncarea acasă, unde pot citi etichetele și calcula nivelul de sodiu, a spus Freeman.

Mâncatul la restaurant, chiar dacă este sănătos, ar putea fi problematic.

„Luați un fel de mâncare de legume la un restaurant: acea fasole verde poate că a fost preparată cu unt sărat, cu ceapă crocantă sărată sau orice altceva. În scurt timp, ați avut o încărcătură uriașă de sare care nu a fost intenționată”, a spus Freeman. „Cel mai bun mod de a mânca este să mănânci cât mai puțin procesat posibil.”

sursa: www.g4media.ro

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

ANSA retrage din comerț peste 23 tone de banane cu un conținut depășit de pesticide

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii că, în cadrul Programului Național de Monitorizare a conținutului de nitrați și a reziduurilor de pesticide în produsele alimentare de origine vegetală provenite din import pentru anul 2024, s-a depistat un lot de „BANANE”, cu depășirea limitei maxime admisibile al reziduului de pesticid Clorpirifos, țara de origine Ecuador.

Pentru a garanta consumatorilor produse alimentare sigure ANSA a dispus, în mod urgent, retragerea lotului nominalizat din unitățile de comerț.

Informații despre produs:

Denumirea produsului: BANANE

ImportatorS.R.L ”FRUCT EXPERT – PLUS”

Masa netă23 180 kg

Bananele neconforme au fost  comercializate în magazinele S.R.L. MOLDRETAIL GROUP (Linella și Fidesco) în perioada 29.04.2024 – 02.05.2024.

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt rugate să nu le consume și sunt în drept să le returneze unității de comerț de unde au fost procurate (în baza bonului fiscal).

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor alimentare neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să coopereze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse, pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar neconform pentru sănătatea umană.

Operatorii din domeniul alimentar, deținători de produse alimentare neconforme, care nu au luat măsuri de retragere a acestor produse de pe piață, sunt pasibili de răspundere juridică.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 511-511;

Linia Verde: 0 800 800 33; Viber: 067675544

Un scaner performant donat Universității de Medicină din Chișinău de către Guvernul României
Articolul anterior
Germania interzice exportul unui medicament pentru diabet despre care medicii spun că este folosit în exces și în mod greșit în curele de slăbire
Articolul următor