Poţi reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare prin consumul zilnic de alimente care au grijă de sănătatea inimii tale.

Desigur magie nu există, dar dacă duci un mod de viaţă sănătos şi renunţi la obiceiurile proaste precum fumatul, consumul de alimente cu un conţinut înalt de colesterol, creşti şansa de a avea o viaţă longevivă. Vezi mai jos care sunt alimentele importante pentru inima ta.
- Somon – Omega-3, Omega -6
- Fulgi de ovăs – Omega-3, magneziu, potasiu, calciu, acid folic, fibre
- Migdale, nuci – Omega-3, vitamina E, magneziu, fibre, grăsimi mono şi polinesaturate, fitosteroli
- Spanac – Luteina, complexul de vitamine B, acid folic, magneziu, potasiu, calciu, fibre
Seminţele de in – Omega-3, fibre, fitoestrogeni
- Morcov – Alfa-caroten, fibre
- Broccoli – Beta-caroten, vitamine C si E, potasiu, acid folic, calciu, fibre
- Portocale – Beta-criptoxantină, beta- şi alfa-caroten, luteină şi flavonoide, vitamina C, potasiu, acid folic, fibre
- Roşii – Beta-şi alfa-caroten, licopen, luteina, vitamina C, potasiu, acid folic, fibre
- Afine – Beta-caroten şi luteina, flavonoide, polifenoli, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, potasiu, fibre
- Pepene galben – Alfa-si beta-caroten şi luteina, complexul de vitamine B,C, vitamine, acid folic, potasiu, fibre
- Ceai verde – polifenoli
De ce aceste alimente sunt pe placul inimii tale?
Cercetătorii explică importanţa acestor produse care protejează inima prin faptul că:
- menţin elasticitatea vaselor sanguine, îmbunătăţesc circulaţia sanguină periferică (somon, fulgi de ovăz – alimentele care conţin Omega -3);
- reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge, accidentelor vasculare cerebrale, aritmiilor cardiace (seminţele de in);
reduc colesterolul din sânge (nuci, seminţe, germeni de cereale, ceaiul verde);
- protejează vasele sanguine, ajută la scăderea tensiunii arteriale, reduc colesterolul din sânge (fructe de pădure);
- normalizează tensiunea arterială (ceaiul verde);
- reduc incidenţa infarctului (somon, nuci);
- scad riscul de apariţie a aterosclerozei, inclusiv cresc nivelul colesterolului „bun” (spanacul, pepenele galben – alimentele care conţin complexul de vitamina B)
- protejează de radicalii liberi (alimentele ce conţin vitaminele C şi E).
Consumă măcar un aliment pe zi din cele menţionate, dar dacă îţi faci un regim care să cuprindă: dimineaţa cereale de ovăz cu seminţe de in/ nuci/fructe şi o cană de ceai verde, la prânz peşte/carne/ouă cu o salată din legume şi desertul din fructe, iar seara o salată din legume/legume la cuptor şi nu uita să foloseşti uleiul de măsline când găteşti, astfel vei reduce cu mult riscul bolilor de inimă.
Să ai o inimă sănătoasă, care să ofere şi să primească dragoste!
Text: Snejana Ţugui