Micul dejun este considrată cea mai importantă masă a zilei și deseori ne confruntăm cu marea întrebare: ce consumăm la micul dejun și ce riscuri ne asumăm atunci când renunțăm la masa de dimineață, un obicei frecvent întâlnit. Ei bine, ”mănâncă micul dejun singur, împarte prânzul cu prietenii și dăruiește cina dușmanilor tăi” – este o aberație totală”, spune medicul cardiolog, profesorul universitar rus Leo Bokeria.
Potrivit spcialistului, un mic dejun, unul consistent, ar putea face mai mult rău decât bine.
„Micul dejun complet, consistent, este un nonsens absolut, spune medicul. Dimineața, la trezire, organismul tău abia începe să intre în funcțiune, iar dacă te asezi la masă și mânânci o farfurie de carne, făinoase, bei un pahar mare de ceva, apoi te îmbraci și mergi la muncă, simti ca nu mai ești la fel de eficient. Cauza? E pur fiziologică. Există persoane, care, dimineața, în cel mai bun caz, beau o ceașcă mică de cafea. Asta e tot! La prânz – iau ceva ușor, un sendviș, iar seara vin acasă, mănâncă corespunzător, după care se duc în piscină, înoată, se relaxează… Așa că micul dejun – îl poți dărui dușmanilor tăi, la prânz – ia o gustare, iar seara (dar nu seara târziu) – mănâncă normal, după care – sport. Potrivit observațiilor mele, în țările în care oamenii trăiesc mult timp, trăiesc anume în felul acesta „.
Versiunea medicului rus este, de asemenea, confirmată de cele mai recente studii ale cercetătorului David Levitsky de la Universitatea din Cornell. El a descoperit că dacă renunți la micul dejun de câteva ori pe săptămână, poți pierde rapid în greutate. Cercetătorul și-a confirmat teoria printr-un experiment, al cărui scop a fost de a determina cantitatea de alimente consumate pe zi. Jumătate dintre participanții la experiment au luat micul dejun în mod regulat, iar cealăltă jumătate nu a primit micul dejun. Astfel s-a dovedit că participanții din primul grup, deși au dorit să mânânce mai mult la urmatoarea masa, au consumat zilnic un volum de hrană mai mic – până la sfârșitul zilei au ingerat cu 408 calorii mai puțin decât primul grup de participanți. Potrivit omului de știință, o astfel de strategie, în ciuda senzației de foame, nu provoacă dorința de a mânca mai mult în timpul zilei și, în consecință, nu conduce la exces de calorii, iar micul dejun neregulat poate fi considerat un alt sistem de control al greutății.
„Înțeleg că ,,sărind peste micul dejun” este contrar părerii că micul dejun este o componentă importantă pentru controlul greutății, dar noile date nu susțin acest punct de vedere. Bineînțeles, toate acestea se aplică oamenilor sănătoși. Dacă o persoană are diabet sau hipoglicemie, ea trebuie să mănânce micul dejun pentru a menține nivelurile de glucoză „, a spus Levitsky.
Dar, cu declarația chirurgului și cerecetătorului rus nu sunt de acord experții Organizației Mondiale a Sănătății, care, rezumând rezultatele a numeroase studii, asigură că, dacă o persoană care nu a mâncat diminețile, începe să mănânce, atunci kilogramele în plus dispar treptat. Adică micul dejun declanșează procesele metabolice corecte și accelerează metabolismul.