Să fim sănătoşi! Să ne alimentăm corect! Să avem un mod de viaţă sănătos! Sunt mesajele ce ne invadează zi de zi. Paradoxal însă, nimeni nu ne oferă alimente calitative şi ecologic pure, iar când citeşti eticheta de pe alimente ţi se creează impresia că este un limbaj special codificat. Pentru a-ţi reuşi decodificarea acestor simboluri, îţi voi propune un mini dicţionar de E-uri.
Desigur cunoşti şi ai citit deseori pe ambalajele produselor din coşul tău: E-110, E-128, E-211 etc. Dar, de câte ori ai reuşit să înţelegi semnificaţia acestora? De ce sunt prezente în alimentaţia noastră şi care e rolul lor?
Pentru început, trebuie să ştii că aceste E-uri sunt acei aditivi alimentari pe care îi consumi zilnic. Aceştia sunt adăugaţi pentru a îmbunătăţi aspectul produsului cât şi pentru a prelungi termenul de valabilitate. Litera „E” ce provine de la cuvântul Europa, înseamnă că aditivul prezent în produs a fost testat minim 6 ani şi atestat la nivel european.
Partea cea mai proastă, este că din cauza acestor aditivi, poţi avea o reacţie adversă la care nu te aşteptai cum ar fi: alergie, edeme ale buzelor, astm, rinite, în cazuri mai grave poţi avea şi un şoc anafilactic. Dar nu pot fi toate rele. Important e să fii atentă atunci când mergi la cumpărături şi să citești printre rânduri cele scrise. Pentru a te descurca mai bine, îți propun un decodificator de E-uri:
Decodificatorul de E-uri
Probabil că te-ai speriat citind această listă toxică. Dar, există și o listă de E-uri benefice pentru tine și familia ta, care te pot ajuta să-ți întărești sistemul imunitar. Din fericire pentru noi, natura a inventat aceste E-uri cu mult înaintea laboratoarelor și le-a ”injectat” în produsele cel mai frecvent utilizate în alimentație.
E-urile bune sunt:
E-306 Este un puternic antioxidant și se găsește în ouă, soia, pește și ficat.
E-300 (acid ascorbic) sau vitamina C naturală, se găsește în fructele și legumele ce conțin această vitamină.
E-322 (lecitina) antioxidant puternic. Poate fi consumat atât de vegani cât și vegetarieni. Îl găsești în soia, cereal, drojdia de bere, fasole verde, linte și porumb.
E-140 (clorofilă) este prezent în toate plantele de culoare verde (mărar, pătrunjel) și alge. Varianta comercială se extrage din urzici și iarbă.
E-440 (pectină) este prezent în mere, gutui și portocale și ajută la reducerea senzației de foame.
Toate aceste E-uri, nu fac altceva decât să-ți fie adevărați aliați ai sănătății tale.
Acum ai aflat ce înseamnă această misterioasă literă ”E” și cele trei cifre ce o urmăresc peste tot, poți citi și descifra corect inscripțiile de pe ambalajul produselor din frigiderul tău.
Text: Rada Baltag