Votează cel mai frumos brad de Crăciun!

78 de producătoare agricole își sporesc eficiența energetică a afacerilor cu sprijinul Elveției, Japoniei și al PNUD

78 de femei care practică activități economice agricole din 16 raioane sunt ajutate de PNUD să adopte soluții de eficiență energetică și energie regenerabilă în afacerile și gospodăriile lor, cu sprijinul financiar al Elveției și al Japoniei. Suportul, în valoare totală de aproximativ 650.000 de dolari, oferit în formă de echipamente și servicii, vine să completeze efortul de consolidare a capacităților femeilor în domeniul practicilor agricole sustenabile și al eficienței energetice integrate, informează unica.md cu referire la un comunicat de presă al PNUD Moldova.

„În Moldova, femeile sunt coloana vertebrală a economiilor rurale – ele joacă un rol cheie în susținerea productivității agricole, a stabilității economice și a coeziunii comunitare. Interesul lor de a adopta tehnologii care produc energie curată aduce beneficii gospodăriilor lor, dar și inspiră și o comunitate mai largă spre consolidarea rezilienței. Prin această inițiativă, în parteneriat cu Elveția și Japonia, onorăm aceste femei ca lidere care au depășit numeroase obstacole pentru a-și menține și dezvolta afacerile și pentru a se angaja în activități economice generatoare de venituri, în pofida provocărilor multiple cu care se confruntă în ultimii ani”, menționează Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.Suportul oferit constă în instalarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură, a cazanelor pe biomasă, a colectoarelor solare, adoptarea diverselor măsuri de eficiență energetică în cadrul depozitelor și a încăperilor utilizate în procesul de producere, procurarea echipamentelor eficiente energetic, dar și în derularea altor acțiuni care contribuie la creșterea autonomiei energetice a întreprinderilor agricole micro, mici și mijlocii conduse de femei.„Deși femeile au fost implicate dintotdeauna în activități agricole, nu întotdeauna li s-au oferit sprijinul și autonomia pentru a le transforma în afaceri. Vremurile s-au schimbat și acum, mai mult ca niciodată, trebuie să sprijinim producătoarele agricole și să ne asigurăm că au un rol esențial în agricultură și la securitatea alimentară globală. Guvernul japonez este mândru să sprijine și să încurajeze femeile antreprenoare din Japonia și din întreaga lume. Doresc să-mi exprim respectul meu deosebit pentru fermierii din Moldova – pentru reziliența și calitatea produselor dumneavoastră, dar și pentru realizările în adoptarea soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică”, declară Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.Din resursele oferite de Guvernul Japoniei, 32 de femei sunt ajutate să-și sporească reziliența energetică a afacerilor: 22 de producătoare agricole casnice vor primi tehnologii și echipamente eficiente energetic în valoare de până la 5.000 de dolari americani, iar 10 producătoare agricole mici și mijlocii – în valoare de 10.000 de dolari fiecare. Aurelia Balan din satul Cojușna, raionul Strășeni deține, împreună cu soțul, patru sere în care cresc răsaduri, legume, verdețuri și flori. Serile funcționează practic în permanent și necesită aproximativ 25 de tone de cărbuni pe an pentru menținerea temperaturii constante în ele, care costă în jur de 14.000 de dolari, sumă aproximativ egală cu cea achitată anual pentru energia electrică necesară. Cu cei 5.000 de dolari din partea Guvernului Japoniei, Aurelia va instala un sistem fotovoltaic și pompe de aer pentru încălzirea serelor, astfel înlocuind sistemul de încălzire pe bază de cărbune, care este nu doar costisitor, dar și poluant.

„Lucrul cu serele e un zbucium permanent. Nevoia ne-a împins să ne apucăm de această activitate, dar e foarte anevoios, necesită investiții foarte mari și cu greu încercăm să ieșim la mal. Tot ce am obținut în viață a fost din munca noastră, făcută cinstit, și nu credeam că cineva poate să ne ajute fără niciun interes. Când am aflat despre această oportunitate, am decis să încercăm și am spus și altor femei despre concurs. Ne bucurăm mult că am fost selectați”, spune Aurelia. Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare finanțează 46 din totalul de 78 de propuneri de proiecte. 30 dintre acestea, cu valoare de până la 6.000 de dolari americani, au fost depuse de femeile care practică activitatea agricolă la nivel de gospodărie casnică, iar 16 propuneri, în sumă de până la 18.000 de dolari fiecare, de către proprietarele de întreprinderi agricole mici și mijlocii. „Sunt încântat că evenimentul de astăzi are în centrul atenției femeile, cu un potențial vital adesea neglijat în condițiile în care peste 50% din populație este reprezentată de femei. Această inițiativă comună a Biroului de Cooperare Elvețiană și PNUD integrează soluții în diverse activități agricole, cum ar fi cultivarea legumelor și a fructelor, creșterea animalelor, livezilor și multe altele. Acest sprijin vizează redresarea socio-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică pentru întreprinderile conduse de femei din zonele rurale. Astăzi, felicităm 46 de femei curajoase, muncitoare, dedicate și creative care fac progrese în acest domeniu”, subliniază Olivier Bürki, director adjunct al Biroului de Cooperare Elvețiană în Republica Moldova.

Nadejda Sonic și soțul ei sunt de curând parteneri de viață și de afacere. Fostă farmacistă, Nadejda se ambiționează să construiască o fermă modernă în satul ei de baștină, Cioara din raionul Hîncești. Deocamdată au 300 de oi de rasă, au experiența necesară și dorință. Suportul de 18.000 de dolari din partea Elveției le va permite procurarea și instalarea panourilor fotovoltaice la noua fermă, care să le asigure energia necesară pentru linia de procesare și producere a cașcavalurilor și pentru mașinile care fac furajele pentru animale. Au planuri multe, mari și sunt recunoscători că pot beneficia de suport pentru a le realiza. „Fără astfel de ajutor este tare complicat, mai ales la început de cale. Noi nu ne temem de lucru, ambii am crescut știind ce înseamnă munca fizică, iar o astfel de afacere implică foarte mult lucru, inclusiv fizic, practic dormim câte patru ore pe noapte. Dar știm ce dorim să obținem – să ne dezvoltăm, să creștem, să avem ceva al nostru și suntem foarte mulțumiți că putem fi ajutați”, spune Nadejda. Beneficiarele au fost selectate de PNUD prin competiție deschisă. Ele practică activități economice agricole la nivel de gospodărie casnică, gestionează gospodării țărănești, întreprinderi individuale, SRL-uri și asociații de întreprinzători din raioanele Telenești, Ungheni, Șoldănești, Hîncești, Sîngerei, Briceni, Orhei, Strășeni, Criuleni, Dubăsari, Florești, Rezina, Cantemir, Căușeni, Cahul, Taraclia. Contribuția proprie obligatorie reprezintă minim 20 la sută din suma solicitată în propunerea de proiect.În perioada martie – aprilie 2024 au fost organizate 10 sesiuni de informare despre măsurile de eficiență energetică, activitățile prietenoase mediului și aplicarea acestora în agricultură pentru aproximativ 350 de persoane din cele 16 raioane-țintă, la care au participat inclusiv actualele beneficiare.

De ce mor moldovenii: Maladiile care dețin ponderile cele mai înalte în cauzele de deces

Numărul decedaților, în anul 20233, a fost de 33,7 mii persoane, fiind în descreștere cu 2,5 mii (sau cu 6,8%) față de anul 2022. Rata mortalității generale a înregistrat o scădere ușoară de la 14,3‰ în anul 2022, la 13,7‰ în anul 2023. Valoarea „supramortalității masculine” în anul 2023 a constituit 116 decese masculine la 100 decese feminine (Tabelul 2), informează unica.md cu referire la Biroul Național de Statistică.

Vezi cifrele:

Bolile aparatului circulator și tumorile au continuat să dețină ponderile cele mai înalte în cauzele de deces, atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. În anul 2023, ponderea deceselor determinate de aceste două cauze a fost de 75,5% din totalul deceselor (70,3% în cazul bărbaților și 81,5% în cazul femeilor) (Figura 1).

Mortalitatea feminină, repartizată pe cauze de deces, diferă de cea masculină după structură, cea mai mare pondere în cadrul acesteia revenind bolilor aparatului circulator. Astfel, numărul bărbaților decedați în urma accidentelor, intoxicațiilor și traumelor este de 3,8 ori mai mare comparativ cu cel observat în cazul femeilor decedate din aceeași cauză, decesele cauzate de bolile aparatului respirator – de 2,1 ori, a tumorilor și bolile aparatului digestiv de 1,4 ori.

Numărul copiilor decedați cu vârsta sub un an, în 2023, a fost de 240, fiind în scădere cu 3 copii comparativ cu anul 2022. Pe de altă parte, rata mortalității infantile a înregistrat o ușoară creștere de la 9,0 decedați la 1000 născuți-vii, în 2022, la 10,0 în 2023. Totodată, se observă o ”supramortalitate masculină” și în cazul deceselor de până la un an – 11,2 decese la 1000 născuți-vii în cazul băieților, față de 8,7 decese la 1000 născuți-vii în cazul fetelor. Comparativ cu anul 2022, rata mortalității infantile a crescut, în anul 2023, la băieți cu 15,9 decese, iar la fete, cu 3,9 decese la 10 mii născuți-vii.

Cele mai scăzute rate ale mortalității infantile au fost înregistrate în: raioanele Briceni (2,6‰), Șoldănești (3,5‰), mun. Chișinău (5,8‰), raioanele Cimișlia, Telenești (6,3‰) și mun. Bălți (6,6‰). Cele mai mari rate ale mortalității infantile (între 15‰ şi 21 ‰) s-au înregistrat în raioanele: Dondușeni, Sîngerei, Hîncești și Edineț.

Sporul natural a păstrat valori negative, înregistrând în anul 2023 (-9,7) mii persoane, față de (-9,2) mii persoane în 2022. Sub aspect de gen, sporul a marcat: pentru bărbați (-5,9) mii persoane în 2023 față de (-5,4) mii în 2022, iar pentru femei, sporul natural a rămas același ca și anul precedent (-3,8) mii persoane.

Imagini cu sicrie pictate în Paris: doi moldoveni reținuți

În Franța, mai exact în Paris, au fost pictate în ultimele zile tot mai multe imagini cu avioane Mirage în formă de sicriu ori, simplu, cu sicrie. Ele au fost realizate fie pe clădirile unor instituții media, fie în apropierea lor. Doi cetățeni din Republica Moldova au fost reținuți miercuri noapte, bănuiți că le-au mâzgălit pe fațada cotidianului Le Figaro din Paris, scrie rfi.fr.

Cei doi moldoveni sunt bănuiți că au mâzgălit fațada cotidianului Le Figaro din Paris cu 6 imagini care înfățișează sicrie, alături de textul „Opriți moartea” și „Vis,Ucraina”.

Antonov An-225Mriya a fost un avion de transport militar strategic de mare gabarit. Este considerat cel mai mare avion militar din lume. Singurul aparat a fost distrus pe 27 februarie 2022, în urma bombardamentelor de la Kiev. Compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis ziua următoare o declarație în care spune că aeronava a fost distrusă, dar va fi reconstruită pe cheltuiala Rusiei – un cost estimat la 3 miliarde de dolari.

Un șablon identic a putut fi observat, joi dimineață, pe fațada Agenției France Presse din Paris, aflată în vecinătatea sediului Le Figaro.

Cei doi suspecți aveau asupra lor pașapoarte moldovenești. Ei au afirmat că au fost plătiți pentru a realiza aceste imagini, scrie AFP și citează surse apropiate anchetei.

Tot săptămâna aceasta, marți și miercuri, inscripții similare dar realizate cu vopsea neagră, ce reprezentau avioane Mirage sub formă de sicriu, au fost găsite în mai multe arondismente din Paris. Ele purtau inscripția „Mirage pentru Ucraina”.

Un șablon asemănător a fost descoperit și luni, pe imobilul ce găzduiește agenția de presă France Presse.

Amintim că la începutul lunii, trei bărbați au fost reținuți, bănuiți că au depus mai multe sicrie, lângă Turnul Eiffel din Paris. Cei trei nu au fost inculpați, până în acest moment.

Iar săptămâna trecută, a fost deschisă o anchetă oficială pe numele a trei tineri moldoveni acuzați că au realizat mai multe inscripții cu sicrie, alături de textul „soldat francez în Ucraina”, în apropierea unui sediu al administrației centrale, în Paris. Ei sunt anchetați în libertate.

De partea sa, Parchetul din Paris a precizat că imagini similare au fost descoperite, în ultimele zile, și în arondismentele 2, 5 și 9 din Paris.

Inscripțiile par a fi inspirate dintr-un desen de presă, realizat de publicația Charlie Hebdo.

La Paris, autoritățile bănuie că Moscova s-a afla în spatele unor acte de destabilizare, referindu-se la cele câteva sicrie care au fost depuse la picioarele Turnului Eiffel și pe care scria “soldați francezi din Ucraina”.

Trei bărbați bănuiți că sunt implicați în poveste – un bulgar, unul născut în Germania și un altul născut în Ucraina- au fost prezentați unui judecător francez, pe 3 iunie. Centrul american de Alertă asupra Amenințărilor (MTAC) arată spre două grupări rusești acuzate că „împrăștie teama în spațiul public pentru a descuraja spectatorii să participe la Jocurile Olimpice”. Organismul american se așteaptă ca astfel de acțiuni să se intensifice pe măsură ce se apropie ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Amintim că, recent, președintele Emmanuel Macron promitea Ucrainei avioane Mirage precum și formarea, în Franța, a circa 4.500 de soldați ucraineni. Kremlinul a catalogat spirjinul francez acordat Ucrainei drept „o provocare”.

Participanții
Voturi: 3138
Lucendi - Mariana Racoviță
Voturi: 3105
Arta Creionului - Nelly
Voturi: 1247
Balerina - Cristina Chiciuc
Voturi: 394
Pui de brad - Irina Petrașcu
Voturi: 148
Puzzlekids
Voturi: 88
Sky Blue Stories - Ecaterina Savițchi
Voturi: 88
Lavend Tree - Cristina Draguș
Voturi: 70
Cele mai bune rame - Elena Pugăcescu
Voturi: 63
Turnul Babel - Cătălin Scripnic
Voturi: 53
SteamBrad - Maria Butnari
Voturi: 44
Lerui Ler - Cristina Gîrbu
Voturi: 32
Oglinda copilăriei - Andrei Petricov
Voturi: 28
Globul de zăpadă - Sergiu Casapu
Voturi: 25
Comoara vieții - Cristina Josanu
Voturi: 25
Bate vîntul pe-nserat și-mi aduce dor de sat - Cri
Voturi: 23
Moștenirea - Valentin Bostan
Voturi: 18
Turnul Eiffel - Irina Ciobanu
Voturi: 16
Infinit - Ecaterina Vorona
Voturi: 16
Bradul Conifer - Ilie Lupu
Voturi: 15
Inimă de Crăciun - ONG Suflet Generos
Voturi: 14
Ritmul Zăpezii - Oleg Grecu
Voturi: 14
Echilibru - Ecaterina Melnic
Voturi: 14
Cheile lui Santa - Victor Brițchi
Voturi: 13
Snowflake - Mihai Pădureț
Voturi: 13
Înger păzitor - Luminița Gorcinschi
Voturi: 13
Alien - Sofia Maria Namgaldze
Voturi: 10
Revenire - Daniela Chirică
Voturi: 10
Inspirație - Tatiana Novac
Voturi: 10
Obîrșia timpului - Chirica Daniela
Voturi: 9
Scandic - Victoria Andrieș
Voturi: 9
Moldova - Vasile Donciu
Voturi: 9
Magia Culorilor - Ion Cerbu
Voturi: 9
Gingăluță - Ioana Ciobanu
Voturi: 9
Focarul Credinței - Artiom Vizitiu
Voturi: 9
Flacăra Eternă - Valentin Prisăcari
Voturi: 9
Evoluția oarbă - Pavel Donciu
Voturi: 9
Brăduțul minunilor - Valeriu Mihai Janu
Voturi: 8
În așteptarea feeriei de Crăciun - Asociația Învi
Voturi: 8
Scrînciobul - Mihaela si Marcela
Voturi: 8
Stăpînii Anului - Anastasia Veveriță
Voturi: 8
Piramidă - Andrei Brînză
CASTING! „Sărbătoarea fetelor deștepte și cochete”
Articolul anterior
START voting Miss Unica Sport 2018! Votează favorita!
Articolul următor
Alte articole interesante