Preselecția proiectului “Slăbește Sănătos”, sezonul XV

Pe site-ul unica.md continuă voting pentru sezonul XV al proiectului „Slăbeşte Sănătos”.

“Slăbește Sănătos” este un proiect marca Unica.md, care are drept scop educarea populației în direcția unui stil sănătos și echilibrat de viață.

De 8 ani, încercăm să demonstrăm că fără diete este posibil să slăbești și să te menții sănătoasă.
[google-adsense]

Condițiile concursului:

  • Se pot înscrie femeile care au o masă corporală între 85 și 90 kilograme;
  • Vârsta acceptată: 20 – 45 de ani;
  • Se pot înscrie persoanele care pe durata proiectului, 3 luni, se vor afla pe teritoriul municipiului Chișinău;
  • Completează formularul de înscriere și atașează o poză, respectând condițiile impuse;
  • Înscrierile în concurs și voting-ul vor dura până pe data de 28 februarie.
  • La începutul lunii martie va avea loc preselecția.

Pentru a vedea care este regulamentul de votare accesează link-ul!

Specialiștii au aprobat un medicament care încetinește evoluția cancerului mamar. „Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”

Un nou tratament revoluționar împotriva cancerului, descris de pacienți drept „o schimbare totală”, este disponibil începând de vineri, 11 aprilie, prin sistemul național de sănătate britanic (NHS).

Cunoscută sub denumirea capivasertib, substanța a demonstrat în timpul studiilor efectuate că încetinește răspândirea celei mai comune forme de cancer de sân incurabil. Administrat împreună cu o terapie hormonală deja disponibilă, acesta a dublat perioada în care tratamentul oprește progresia celulelor canceroase, potrivit Sky News.

„Nu mă mai privesc ca pe o persoană pe moarte”, a declarat Elen Hughes, o pacientă care folosește medicamentul din februarie anul acesta. „Mă văd ca o persoană care trăiește din plin și care va continua să trăiască din plin cât mai mult posibil.”

Mai puține efecte secundare

Elen Hughes, din nordul Țării Galilor, a fost diagnosticată pentru prima dată cu cancer de sân primar în 2008. Opt ani mai târziu, la 46 de ani și mamă a trei copii mici, a aflat că boala a recidivat și s-a extins.

Ea susține că tratamentul cu capivasertib, pe care l-a putut accesa prin sistemul privat, nu doar că i-a prelungit viața, dar i-a și îmbunătățit calitatea acesteia, cu mai puține efecte secundare față de medicamentele anterioare.

De asemenea, a întârziat necesitatea unor tratamente mai agresive, precum chimioterapia.

„Ceea ce oamenii nu înțeleg este că ei văd statistici și zic că (terapia) funcționează opt luni în loc de două, sau cât durează”, spune Elen Hughes.

Decenii de cercetareInstitutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire (NICE) a aprobat utilizarea capivasertib în sistemul public după două decenii de cercetări realizate de echipe britanice.

Nicholas Turner, profesor la Institute of Cancer Research, care a condus studiul, a declarat pentru Sky News că este „o mare poveste de succes a științei britanice”.

Noul medicament este potrivit pentru tumorile pacienților care prezintă mutații sau modificări în genele PIK3CA, AKT1 sau PTEN, prezente la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer de sân avansat.

Turner spune că sute de pacienți ar putea beneficia imediat, iar în timp numărul acestora ar putea crește la mii.

„Avem nevoie de medicamente noi care să ajute terapiile existente să funcționeze mai mult timp, iar aici intervine capivasertib”, susține Turner.

„Dublează perioada în care tratamentul hormonal este eficient, oferindu-le pacienților timp prețios în plus alături de familie.”

Turner a făcut apel la testarea genetică de urgență a pacienților cu forme avansate de cancer mamar, pentru a vedea cine poate beneficia de noua terapie.

Ultimele informații despre accidentul grav din Iaşi: Toate victimele sunt cetăţeni ai Republicii Moldova

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au venit cu precizări în privința accidentuui cumplit din România, unde o maşină înmatriculată în Republica Moldova a fost lovită de un tren.

Potrivit infomarţiilor, toate victimele implicate în accident sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.”

Consulatul General al Republicii Moldova la Iași se află în contact permanent cu autoritățile române, precum și cu rudele victimelor și acordă întreaga asistență consulară necesară, inclusiv în ceea ce privește îngrijirile medicale și procedurile aferente repatrierii.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei persoanei decedate și este alături de cei răniți și familiile acestora.

MAE, prin misiunea sa consulară și Direcția Afaceri Consulare, va continua să urmărească evoluția situației și va reveni cu informații suplimentare, pe măsura disponibilității acestora”, transmite ministerul.

Amintim că impactul violent a dus la intervenția de urgență a echipajelor medicale, pompierilor de descarcerare și poliției.

Din păcate, una dintre victime, o femeie în vârstă de 53 de ani, pasageră pe bancheta din spate, nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată la fața locului.

Șoferul autoturismului, un tânăr de 20 de ani, a fost găsit în stop cardio-respirator. Acesta a fost resuscitat, intubat și transportat de urgență la spital în stare critică.

Cea de-a treia victimă, un bărbat de 57 de ani, a fost preluat de un echipaj medical și transportat la spital, fiind conștient, dar cu multiple traumatisme.

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Iată câteva reţete delicioase de peşte

Pentru cei care țin post, mânie se pot răsfăţa din plin cu o păorţie de peşte. Iată câteva reţete delicioase.

separator

Peşte la cuptor

Ingrediente: 1.5 kg peşte proaspăt, 1 lămâie, 4-5 linguri ulei, 200 ml vin alb, 1-2 cepe, 3-4 căţei de usturoi, 1-2 foi dafin, 1 lingură pastă de roşii, sare, piper, piper boabe.

peste la cuptor

Mod de preparare: Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, se usucă, apoi se crestează la 1-2 cm, se dă cu sare şi piper, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece 15 minute. Se încinge cuptorul.

Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pun bucăţile de peşte, care se ung cu ulei. Se adaugă vinul, sucul de roşii diluat cu puţină apă, câteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin.

Se pune în cuptorul încins şi se lasă 50-60 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă, iar dacă este cazul se mai adaugă câteva linguri de apă. Când se serveşte, se ornează cu verdeaţă.

Sursa

Somon la cuptor cu salvie

Ingrediente: cca 500-600 g de somon file, zeama unei lime, 1 linguriță de salvie uscată, piper, sare.

peste cu salvie

Mod de preparare: Spală peștele bine, după care îl pui în prosoape de bucătărie pentru a se usca. Apoi îl așezi pe o folie alimentară, îl potrivești de pier și sare, îl stropești cu zeamă de lime și presari salvie. Îl împachetezi și îl dai la rece sau îl bagi în frigider pentru o oră. Apoi îl pui într-un vas termorezistent pe care îl introduci în cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius. Îl lași acolo în jur de 10-15 minute, în funcție de grosimea fileului. Din cantitățile de mai sus rezultă 3 porții.

Sursa

Crap umplut cu orez

Ingrediente: 2 kg crap, 2 cepe, jumătate de ceașcă cu orez, jumătate de ceașcă cu stafide, sare, piper, 1 lingură vin alb, 1 lingură untdelemn.

peste cu orez

Mod de preparare: Curăță peștele și sărează-l. Este bine să ai pește mare, în jur de 2 kg sau doi de câte 1 kg. Rumenește în ulei ceapa tăiată mărunt, împreună cu orezul spălat. Adaugă puțină apă până începe orezul să fiarbă. Pune sare, piper (după gust), adaugă stafidele curățate și spălate. Amestecă totul bine împreună cu o lingură de vin alb. Umple crapul cu această compoziție, nu prea mult, ținând cont că orezul se va umfla. Ca sa nu curgă umplutura, legă peștele cu puțină ață mai groasă. Așează peștele într-o cratiță ovală cu puțină apă și sare. Unge bine peștele și-l ții în cuptor la un foc potrivit timp de 55 minute. Pe parcurs, trebuie să-l mai ungi din când în când. Înainte de a se servi, scoate ața cu care a fost legat peștele.

Sursa 

Pește la cuptor în folie de aluminiu

Ingrediente: 1 kg. Pește alb (am folosit cod),  1 ceapă, 1-2 căței usturoi, ierburi aromatice (cimbru, pătrunjel, țelină, mărar), 2 linguri de ulei, 1 lămâie, 1 linguriță paprica, sare, piper.

Peste la cuptor in folie de aluminiu 1

Mod de preparare: Cuptorul se încălzește înainte. Se toacă mărunt ierburile aromate. Se amestecă apoi cu ulei, zeama și coaja de lămâie, sare, piper. Umple burta peștelui cu acest mixt aromatic.

Se pune fiecare bucată de pește în câte un pătrat de folie aluminiu (folia trebuie să fie suficient de mare cât să acopere bucata de pește). Pe folie, sub pește se adaugă puțin ulei, ceapa tăiată mărunt, usturoiul, zeama de lămâie, paprica, sarea și piperul.

Se închide folia de aluminiu și se dă la cuptorul încins cca. 20-30 min. După 15 min se înțeapă folia cu o scobitoare în câteva locuri și se lasă în continuare la cuptor. Se servește cu legume sotate în puțin ulei sau margarină și condimentate după gust.

Sursa

Reţetă regală: Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor

Ingrediente: 1 fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm, 25 g de seminţe proaspete de rodie, 1 fir de ceapă verde tăiată mărunt, 1 lingură coacăze uscate, 2 legături coriandru proaspăt măcinat, 1 legătură zeamă de la 1 lămâie verde (lime) proaspăt stoarsă, 1 linguriță ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust), 1 căţel de usturoi pisat, sare şi piper proaspăt măcinat după gust.

peste regal

Somonul: 4 bucăți file de somon de grosime egală, 1 lămâie verde tăiată în 8 bucăţi pentru ornare, 4 lingurițe ulei, 2 lingurițe coriandru măcinat, 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisaţi, 4 foi de salată verde, sare, piper.

Mod de preparare: Îndepărtează coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercă să tăi miezul în cubuleţe cât mai apropiate ca dimensiuni. Amestecă cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într‑un castron mijlociu. Amestecă bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într‑un bol mic. Adăugă peste compoziţia cu mango şi amestecă încet. Apoi pune sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într‑un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce‑acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică. Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugă 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt. Pentru somon, încălzește dinainte cuptorul la 260° C.

Într‑un bol mic, amestecă bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut, ia câte o linguriţă cu vârf şi unge fiecare dintre cele 4 felii de somon. Scoate tava din cuptor şi pune pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşează somonul pe foaie, partea cu piele în jos.

Coace la 260° C. În funcţie de preferinţe, lăsă somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns.

Scoate sosul de mango din frigider şi lăsă‑l să ajungă la temperatura camerei. Pune câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare dintre cele 4 farfurii. Adăugă sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii.

Servire. Când somonul este copt, lăsă‑l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, nu fierbinte. Pune câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornează fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde.

Sursa

Participanții
Voturi: 9428
Cojocaru Maria
Voturi: 7880
Safonov Alexandra
Voturi: 2739
Burduniuc Olga
Voturi: 1103
Trohin Mariana
Voturi: 1065
Rusu Veronica
Voturi: 580
Popusoi eugenia
Voturi: 549
Gisca Andriana
Voturi: 481
Platon Natalia
Voturi: 315
Iovu Olga
Voturi: 255
Stirbu Cristina
Voturi: 177
Bîzdîga Gabriela
Voturi: 95
Viorica Afomnita
Voturi: 89
Burlacu Alexandra
Voturi: 81
Catan Alina
Voturi: 43
Rotaru Ionela
Voturi: 43
Ghereg Mariana
Voturi: 35
Rusu Veroni s
Voturi: 33
Bordan Ecaterina
Voturi: 32
Sandu tatiana
Voturi: 31
Bulbaș Mihaela
Voturi: 26
Creciun Natalia
Voturi: 24
Bulbas Lidia
Voturi: 19
Rotaru Ionela
Voturi: 18
Savinov Ecaterina
Voturi: 18
Costandoi Xenia
Voturi: 16
Talmazan Ecaterina
Voturi: 16
Rosca Irina
Voturi: 14
Trandafir Cristina
Voturi: 13
Ojog Tatiana
Voturi: 11
Iuzu Nadejda
Voturi: 10
onta mariana
Voturi: 10
Malai Valentina
Voturi: 10
Ştirbu Lilia
Voturi: 9
Crudu Daniela
Voturi: 9
Cristina Furtuna
Voturi: 9
Lupan Victoria
Voturi: 9
Rusu Olga
Voturi: 9
Inculet Tatiana
Voturi: 9
Думиник елена
Voturi: 9
Antonovici Iuliama
Voturi: 9
Silvia bobici
Voturi: 9
Vrabie Mioara
Voturi: 9
Iuzu Nadejda
Voturi: 8
Lenuta ilie
Voturi: 8
Comerzan Ludmila
Voturi: 8
Gheorghies Stela
Voturi: 8
Daniela Jebleac
Voturi: 8
Mioara
Voturi: 8
Damian Ana
Voturi: 8
Maria Ciobanu
Voturi: 8
Resteu Monica
Voturi: 8
Crecicovscaia Svetlana
Voturi: 8
Babici Dorina
Voturi: 8
Curasevici Viorica
Voturi: 8
Liudmila Vicliuc
Voturi: 8
Feraru Alina
Voturi: 7
Purcel Rima
Voturi: 7
Natalia
Voturi: 7
Topada elena
Voturi: 7
Malai Viorica
Voturi: 7
Gutu Anghelina
Voturi: 7
Frecăuțnu Elena
Voturi: 7
Băluţel Stela
Voturi: 7
Cociu Doina
Voturi: 7
Tipa Doina
Voturi: 7
Ana Damian
Voturi: 7
Vranceanu Natalia
Voturi: 2
Nedelcu Larisa
Voturi: 2
Nedelcu Larisa
Voturi: 0
Ghimp Irina
Un nou început cu Unica
Articolul anterior
Participantele “Serviciul de Slăbit Sănătos” 2015
Articolul următor
Alte articole interesante
Close menu