Nu ştii ce tip de ten ai, cum şi cu ce să ţi-l îngrijeşti? Noi îţi venim în ajutor pentru a descoperi împreună în ce categorie se încadrează tenul tău, care sunt metodele de întreţinere a lui şi ce produse cosmetice nu ar trebui să lipsească din trusa ta de machiaj.

Tenul uscat
Este tipul de ten care se caracterizează printr-o piele subţire, sensibilă, cu tendinţa de cojire. Dacă te numeri printre cei cu tenul uscat încercă să foloseşti produse cu efect hidratant şi emolient. Curăţirea acestui tip de ten se face folosind laptele demachiant sau o cremă grasă, apoi ştergând pielea cu infuzie de tei, nalbă sau muşeţel. Încearcă să eviţi săpunurile, apa caldă sau apa calcaroasă, pentru că aceste modalităţi de curăţare îţi vor usca tenul şi mai tare.
Metode simple de îngrijire a tenului uscat:
Spălăturile cu apă de ovăz sau cu apă de tărâţe de grâu sunt un remediu bun pentru curăţarea tenului uscat.Pentru aceasta, pune o lingură de făină de ovăz sau de tărâţe de grâu într-un litru de apă rece şi spală bine tenul. După care lasă-l să se zvânteze şi apoi aplică o cremă hidratantă;
- Şterge zilnic tenul uscat cu un tampon îmbibat în lapte dulce;
- Şterge tenul seara cu un tampon îmbibat în gel de Aloe Vera şi lasă să acţioneze peste noapte fără să îl îndepărtezi;
Pentru calmarea tenului iritat dar şi pentru vitaminizare şi hidratare, şterge pielea cu suc proaspăt de struguri albi, acrişori. Lasă să se zvânte, apoi spală cu apă călduţă în care mai adăugă puţin bicarbonat de sodiu;
- Tamponează pielea, după demachiere, cu o loţiune preparată din 2 linguriţe de tinctură de gălbenele şi 100 ml de apă de trandafiri;
- Pentru tenul uscat, sunt indicate băile de aburi făcute cu infuzie de muşeţel sau salvie.
Tenul normal
Acest tip de ten se caracterizează prin pielea suplă, moale, catifelată, cu pori foarte puţin vizibili şi fără exces de sebum.
Tenul normal
se spală cu apa rece sau călduţă, fiindcă apa caldă sau fierbinte îl deshidratează. Pentru acest tip de ten este preferabil, să foloseşti apă de ploaie, apă minerală sau chiar distilată.
Metode simple de îngrijire a tenului normal:
- Pentru curăţare foloseşte, de două ori pe săptămână, săpun cu pH neutru, iar în rest loţiuni naturale, cum ar fi, spre exemplu, sucul proaspăt de struguri albi, acrişori.
Fulgii de ovaz înmuiaţi în apă distilată pot constitui un agent excelent de curăţare pentru tenul normal. Aplică fulgii pe faţă, gât şi decolteu, lasă-i circa 30 de minute, apoi clăteşte pielea cu apă rece.
- După curăţare, şterge pielea cu un tampon de vată îmbibat în infuzie de flori de tei, muşeţel sau nalbă şi aplică o cremă adecvată tipului de ten.
- Dacă ai te
nul normal
,
ziua foloseşte o cremă hidratantă, iar seara, după demachiere, aplică numai în jurul ochilor şi gurii o cremă grasă.
Tenul gras
Este tenul cu pori dilataţi, cu exces de sebum, pe care apar frecvent puncte negre şi coşuri. Curăţă pielea cu săpun medicinal şi cu apă cât se poate de fierbinte, ca să se dizolve grăsimea.
Metode simple de îngrijire a tenului gras:
- Amestecă două linguri de tărâţe de grâu, o lingură de mălai şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi umezeşte pasta obţinută cu apă fiartă şi răcită. Freacă uşor pielea cu această pastă, după care clăteşte;
Prepară o pastă omogenă din făină de migdale şi apă minerală şi aplică pe ten, gât şi decolteu. Lasă să se usuce, apoi freacă uşor cu mâna, pentru a o îndepărta. Clăteşte după aceea pielea cu apă caldă. Această pastă se recomandă în special tenurilor cu pori dilataţi, predispuse la apariţia punctelor negre şi acnee;
- După curăţare, periodic, poţi pune comprese cu infuzie sau decoct din plante medicinale. Aceste comprese le poţi lăsa pe piele circa 10 minute.
- Şterge tenul cu suc proaspăt de struguri. Stoarce câteva boabe de struguri, îmbibă un tampon de vată în acesta şi şterge faţa, gâtul şi decolteul. Lasă să se usuce, apoi spală cu apă caldă, în care ai adăugat puţin bicarbonat de sodiu.
Tenul mixt
Acesta este tipul de ten cel mai des întâlnit, prezentând atât zone grase, cât şi uscate. Pe obraji şi gât se găseşte, de obicei, o piele uscată, deshidratată, iar în rest, pe frunte, pe nas, pe lângă nas şi pe bărbie, o piele cu exces de sebum.
De aceea, întreţinerea acestui tip de ten se va face separat, pe zone distincte. În cele cu piele uscată se vor aplica tratamente adecvate acestui tip de ten, iar în cele cu piele grasă şi exces de sebum tratamente pentru tenul gras, enumerate mai sus.
Metodă foarte interesantă, destinată tenurilor mature, este următoarea: fă băi de aburi în care adaugă 10 picături de ulei de muşeţel, 2 picături de ulei de lavandă şi 2 linguriţe de ulei de măsline. Efectele sunt remarcabile după prima aplicare.
Pielea de pe corp se îngrijeşte la fel ca şi tenul. Ce face bine tenului, face bine şi pielii întregului corp. Când faci baie în cadă, adaugă în apă un săculeţ sau un ciorap cu tărâţe de grâu. Vei avea o piele catifelată şi plină de prospeţime.
Fii mereu frumoasă şi ai grijă de tenul tău!
Text: Cristina Mihalachi