Multitudinea de produse cosmetice ne dezarmează, când ajungem în faţa vitrinelor. Cutii viu colorate, mesaje care te provoacă de pe rafturi ”Ia-mă şi te fac tânără ca la 20 de ani ”. De-ar fi cum se scrie, femeile nu ar mai lupta cu disperare împotriva îmbătrânirii precoce. Dar poate problema se ascunde nu în acel conţinut din borcănaş, ci în modul de utilizare a cremelor?
Medic dermatolog – cosmetolog
069073030, 433435
Cât de mult eşti tentată să citeşti conţinutul unui produs, cât de des ţi-ai făcut timp să mergi la cosmetolog, ca să-ţi aleagă medicul produsul ce ţi se potriveşte cel mai bine?
O cremă, oricât de scumpă ar fi, nu te va salva, dacă nu va fi aplicată corect.
Îţi dau câteva sfaturi ce îţi vor menţine frumuseţea şi tinereţea tenului.
1. În primul rând, la alegerea produselor cosmetice, este foarte important să ţii cont de tipul pielii tale.
2. Lupta cu ridurile ar trebui să înceapă nu atunci când ele îţi dau de ştire. E bine să-ţi îngrijeşti pielea de la 16 ani.
Cremele hidratante sunt nelipsite în trusa oricărei domnişoare sau doamne care are grijă de ten. Ele ne umezesc pielea. Nu este o noutate că lipsa apei duce la apariţia primelor riduri în jurul ochilor. De aceea, cremele hidratante sunt prima salvare. Vă reamintesc că acestea sunt recomandate în perioada caldă a anului. Iarna pledăm pentru creme grase. Dacă însă pielea e uscată, seara putem folosi o cremă hidratantă. Pielea suferă şi din cauza reşourilor electrice care usucă aerul din încăperi. De asemenea sunt indicate serurile – soluţii cu o concentraţie mare a produsului. Se utilizează în combinaţie cu cremele. Le găsiţi în farmacii în fiole sau gel. Le folosim în funcţie de vârstă. Sunt foarte bune pentru hidratare, fiind recomandate pentru fiecare zi. Crema fără ser poate fi folosită, iar serul fără cremă nu are niciun efect.
3. Nu aplicăm crema de faţă în zona ochilor, care este foarte fină. Crema de faţă este prea activă şi odată folosită pentru ochi, duce la îmbătrânirea pielii în jurul ochilor.
Crema de faţă se aplică până la orbită, osul facial. Crema de ochi, de la orbită pe pleoape.
4. Nu aplicăm crema pe faţă înainte de a demachia şi curăţa bine tenul.
Este important şi lăptişorul pentru demachiere. Acesta înlătură nu doar machiajul, se foloseşte şi pentru curăţarea tenului de impurităţi. E greşit să gândeşti că, dacă nu te machiezi, nu trebuie să-ţi cureţi tenul. Lăptişorul şterge impurităţile, grăsimile amestecate cu praf, celulele moarte. Avem nevoie de lăptişor, la fel ca şi de soluţia tonică de două ori pe zi, dimineaţa ca să curăţăm grăsimea şi celulele moarte şi seara pentru înlăturarea impurităţilor.
5. La fel ca şi crema, loţiunea tonică se alege în funcţie de ten. Pentru pielea grasă, aceasta va conţine mai puţine uleiuri, substanţe iritante. Pentru pielea uscată va fi una fără alcool, ce conţine compuşi pentru calmare. Nu este bine să folosim săpunul pentru demachiere. Este agresiv, chiar şi pentru pielea grasă, distruge PH-ul. Spuma sau gelul constituie varianta optimă.
6. Este indicat să folosim exfoliante, pentru pielea uscată – o dată în săptămână sau la zece zile cu particule lejere, sub formă de praf, iar pentru pielea grasă – peste o zi. Nu vă recomand să folosiţi un scrab pe bază de particule de sâmbure, pentru că este agresiv, atacând şi mai mult pielea cu probleme.
Dacă nu foloseşti exfoliant, lăptişor sau loţiune tonică, crema va fi ca o peliculă pe pielea feţei, şi nu veţi avea niciun rezultat.
Text: Olga Chirica