În perioada tinereţii tenul uscat îngrijit bine arată splendid, dar, din păcate acesta este tipul de piele care cedează cel mai rapid în faţa ridurilor. Deoarece lipsa “peliculei grase de protecţie” măreşte acţiunea factorilor externi (raze ultraviolete, poluare, microorganisme). De aceea trebuie să-ţi faci un regim de îngrijire pe care să-l respecţi în fiecare zi.
Maria Bătrânu,
cosmetolog
Tel.: 079470288
Desigur există mii de produse cosmetice recomandate acestui tip de ten, important este să-l găseşti pe cel care se potriveşte cel mai bine pielii tale, să conţină acid hialuronic, ceramide sau uleiuri esenţiale şi să nu conţină alcool.
Caracteristicile tenului uscat
Simţi o senzaţie de strangere a pielii, mai ales după ce te-ai spălat cu apă, la atingere este mai degrabă aspră nu moale şi deseori o vezi deshidratată, atunci ai un ten uscat moştenit sau dobândit, cauzat de nivelul scăzut de sebum. Poate prezintă de asemenea cruste (se descuamează) şi uneori ai mâncărimi (prurit), iar porii sunt aproape invizibili.
Factorii care influenţează apariţia tenului uscat sunt: aparatele care reduc umiditatea din cameră (şeminee, calorifere, aparate de aer condiţionat), băile cu apă fierbinte, timpul (iarna, vântul) scăderea umidităţii în atmosferă, produsele de curăţare care usucă piele, deshidratarea organismului.
Paşii de îngrijire corectă a tenului uscat
1.
Demachierea
Demachiantul cremă este o alegere excelentă, spre deosebire de gelul sau spumă, deoarece curăţă peilea fără să elimine stratul “gras” al pielii. Înlocuieşte apa dură de la robinet cu apa minerală. Redu timpul de baie pentru că îndepărtează sebumul de la suprafaţa pielii şi foloseşte apa caldă nu fierbinte. Nu şterge pielea cu prosob, ci tamponează uşor. Sunt interzise băiile de aburi (în cazul cânt nu poţi refuza o saună cu prietenii, aplică o cremă hidratantă de protecţie).
2.
Exfolierea
Foloseşte un exfoliant blând o dată pe săptămână, pentru a îndepărta pielea moartă, a curăţa porii şi a îmbunătăţi circulaţia. În plus, exfolierea ajută crema hidratantă să penetreze mai uşor pielea.
- Mierea – un produs antiseptic fin pentru orice tip de ten. Are proprietăţi antibacteriene şi antifungice care protejează pielea de infecţii şi reduce apariţia acneei. Conţine antioxidanţi care protejează pielea de razele ultraviolete şi ajută la procesul de regenerare, inclusiv reduce inflamaţia. Este un ideal exfoliant natural care hidratează şi hrăneşte pielea feţei.
Aplică o linguriţă de miere pe faţă şi masează timp de 5 minute, o laşi încă 10 min., apoi te speli pe faţă cu apă caldă.
- Fulgii de ovăz – sunt o alegere destul de bună, ca să nu rănească pielea, poate fi folosit în combinaţie cu mierea.
O lingură de fulgi de ovăs cu o linguriţă de miere le amesteci bine, aplici compoziţia obţinută pe faţă şi masezi uşor timp de 5 min., laşi încă 10 min. Să-şi facă efectul, apoi te speli pe faţă cu apă caldă.
- Sarea de mare – se foloseşte chiar şi în tratarea psoriazisului pentru că este un abraziv blând şi menţine pielea tânără şi sănătoasă. Poţi face un amestec de sare de mare cu glicerină.
Aplică exfoliantul pe faţă şi freacă fin cu mişcări circulare fără a forţa, apoi clăteşte bine cu apă caldă.
3.
Hidratarea
Foloseşte zilnic cremă hidratantă de noapte sau de zi care conţine unt de cacao sau de migdale.
- Aplică cel puţi de două ori pe săptămână o mască hidratantă din:
Banană, castravete, morcov, pepene galben, căpşune, caise, cireşe, lămâie, gutui.
- Infuzii din plante:
Coada şoarecelui, gălbenele, podbal, sunatoare, muşeţel, tei.
Pentru a diminua acţiunea acidă a unor fructe adaugă un gălbenuş de ou care va hrăni pielea. Poţi folosi în prepararea unor măscuţe care sunt apoase amidonul de cartof , tărâţe sau făina de ovăz. În orice mască adaugă uleiul de măsline sau mierea de albine.
Alimentaţia contează…
Frumuseţea pielii vine în primul rând din interior, de aceea alimentează-te corect. Mănâncă multe fructe, legume şi nu renunţa la ceriale. Alimentele bogate în sulf cum ar fi: ouă, usturoiul, ceapa te ajută să menţii pielea netedă. Morcovii, caisele etc. bogate în vitamina C menţin pielea elastică. Brânza, laptele şi legumele verzi conţin vitamina B5 și ofera elasticitate pielii.
Important! Consumă suficiente lichide pe zi pentru a menţine pielea hidratată.
Frumuseţea pielii vine în primul rând din interior, de aceea alimentează-te corect. Mănâncă multe fructe, legume şi nu renunţa la ceriale. Alimentele bogate în sulf cum ar fi: ouă, usturoiul, ceapa menţine pielea catifelată. Morcovii, caisele, ardeii graşi roşii, citricele protejază pielea de soare. Produse bogate în omega- (somonul, nucile, avocado) reduc riscul de apariţie a cancerului de piele, inclusiv este recomandat consumul de ceai verde, pentru că este bogat în antioxidanţi. Brânza, laptele şi legumele verzi conţin vitamina B5 şi oferă elasticitate pielii. Important consumă suficiente lichide pe zi pentru a hidrata pielea.
Cum aplici machiajul pentru tenul uscat
Aruncă din trusa ta produsele cosmetice care nu sunt indicate pentru tenul uscat. Iată câteva sugestiile oferite de specialişti în domeniul make-up:
- Curăţă pilea
- Aplică crema hidratantă şi masează uşor timp de 5 min. înainte de aplicarea fondului de ten.
- Fondul de ten trebuie să fie cu textură cremoasă.
- Aplică pudră pe zonele uscate.
- Foloseşte blush cremă.
Regula e simplă – foloseşte produse cosmetic cu textură cremoasă.
Text: Snejana Ţugui