Vara, pielea ta are nevoie de îngrijire mai atentă, în special dacă obișnuiești să te expui la soare. Iar dacă te mai confrunți și cu problema acneei, grija trebuie să fie și mai mare.

Poate vindeca soarele acneea?
Nu este adevărat. Din contra, continuarea expunerii la soare poate avea consecințe nefaste dacă te mai alegi și cu arsuri solare. Unde mai pui că expunerea exagerată contribuie pe termen lung la îmbătrânirea accentuată a pielii.
Nu acoperiți acneea, tratați-o!
Un bronz uniform și intens poate masca parțial leziunile de acnee, fiind doar o soluție de compromis. Cel mai bine este să o tratăm cu produsele potrivite:
- Agenți care curăță porii dilatați și obstruați, cum sunt acidul salicilic sau acidul glicolic;
- Agenți antibacterieni pentru leziunile inflamatorii: papule sau pustule;
- Diverse combinații de substanțe active pentru cei care prezintă ambele tipuri de leziuni.
Expunerea la soare vs tratamentele antiacneice
Unele medicamente folosite în tratamentul acneei (atât pastile, cât și creme) pot determina fotosensibilitate, nefiind recomandată expunerea fără protecție în aceste cazuri. Fotosensibilitatea poate aparea și în cazul folosirii produselor de tip OTC (a căror eliberare nu necesită o rețetă medicală) care pot conține, în concentrații mai mici, substanțe fotosensibilizante, de exemplu, tretinoinul sau acidul salicilic.
Ponturi pentru persoanele cu acnee
- Nu mergeți niciodată seara la culcare fără a curăța fața cu un produs delicat, dar care să înlăture excesul de sebum, praful și urmele de produse cosmetice;
- O dată pe săptămână este recomandată o curățare profundă, cu ajutorul unei măști faciale adaptate tipului de ten;
- Unul sau câteva tratamente faciale care să includă curățarea profundă a tenului, inclusiv extracția comedoanelor, pot face minuni, iar întreținerea rezultatelor obținute devine o sarcină mai ușoară;
- Alegeți pentru față numai fotoprotectoarele special formulate pentru tenul mixt/gras, cu baze non-uleioase, non-comedogene. Astfel, vă protejați de ultraviolete, asigurându-vă, totodată, că acneea nu se agravează;
- Evitați expunerea prelungita la soare în intervalul 10:00-16:00;
- Combate aspectul mai „uleios” al tenului din lunile de vară cu ajutorul unui produs special de curățare, folosit de două ori pe zi.
- Dacă în timpul iernii ați folosit o cremă hidratantă, acum e necesară reevaluarea acesteia și renunțarea sau înlocuirea ei cu un produs cu textură mai lejeră.
După ameliorarea sau dispariția leziunilor de acnee, este bine să nu renunți brusc la tratament, ci să reduci treptat dozele și frecvența aplicării produselor antiacnee.