Cum să îți protejezi casa de hoți când ești plecat în vacanță? Sfaturile Poliției

Potrivit oamenilor legii, multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, favorizate de oportunităţile create de neatenţie. Un hoţ observă un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă şi acest lucru îl determină să acţioneze.

separator

Astfel, este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă la întoarcerea din concediu, iar măsurile luate de proprietari pentru a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de a sparge locuința sunt minime, iar riscul este maxim, constituie o adevărată barieră psihologică. În primele șase luni ale anului 2019, au fost înregistrate 1533 infracțiuni de furt din locuințe, majoritatea în mediul rural.

În scopul reducerii riscului victimal în cazul comiterii infracţiunilor de furturi din locuințe în perioada vacanței de vară, Poliţia vă recomandă: 

-montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;

-asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări supli-mentare;

-la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;

-montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

-conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestuia;

-dacă locuiţi la parter sau în casă la sol, dotați-vă ferestrele cu grilaje;

-în absența de la domiciliu, închideți întotdeauna ferestrele și ușile balcoanelor;

-dacă aţi pierdut cheia, schimbaţi imediat sistemul de siguranţă.

Daca aţi observat o persoana suspectă ieşind din casa scărilor având asupra sa bunuri care dau de bănuit, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acesteia şi sunaţi urgent la Poliţie – telefon 112 – apel gratuit.

Pentru liniștea și siguranța familiei dvs, respectați următoarele măsuri de precauție:  

-interziceți accesul în locuinţă şi refuzați să oferiți informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;

-păstraţi relaţii bune cu vecinii: aceştia vă pot supraveghea locuinţa când nu sunteţi la domiciliu;

-instruiţi copiii să păstreze cu grijă cheia şi să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor necunoscute, care pretind că au fost trimise de părinţi sau sunt prietene cu aceştia;

-dacă plecaţi undeva la odihnă pentru mai mult timp, încredințați lucrurile de preţ rudelor sau depozitaţi-le la bancă;

-nu lăsați casa/apartamentul să arate nelocuit.

Dat fiind faptul că lumea virtuală este parte din viaţa noastră: 

-nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori;

-faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi;

-atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Repere pentru derutarea infractorilor: 

-când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;

-montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;

-achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina;

-în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.; Spiritul de echipă ii sperie pe hoți, ei simt imediat când cineva are grijă de proprietate sau este cu ochii în patru.

Cum să procedați dacă aţi devenit victima infracțiunii de furt din locuință? 

Nu intraţi în panică, anunţaţi de urgenţă Poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor. În multe cazuri, victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc, prin aceasta distrugând probele existente.

Puneți la dispoziţia Poliţiei cât mai multe date relevante, precum: persoanele suspecte care s-au aflat în preajma locuinţei sau cele care au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă.

După cercetarea de către Poliţie a locului infracţiunii, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi-le polițiștilor caracteristicile de identificare ale bunurilor furate.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte, iar cele mai dese  furturi  săvârșite este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

Doi soldați în termen au fugit dintr-o unitate militară din Capitală

Doi soldați în termen sunt căutați, după ce noaptea trecută, ar fi părăsit samovolnic Unitatea Militară de pe strada Pietrarilor 3. Forțele Armate ale R.Moldova au solicitat ajutorul poliției pentru găsire acestora, susțin sursele PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, ar fi vorba despre doi soldați în termen de 19 și respectiv 20 de ani. Noaptea trecută, aproximativ în jurul orelor 23:10, cei doi ar fi părăsit samovolnic teritoriul unității militare și nu au mai revenit. 

Peste câteva ore, în jurul orei 02:00, reprezentanții Armatei Naționale au solicitat ajutorul poliție pentru stabilirea locului aflării acestora, cu ulterioara întoarcere la unitatea militară.

Violeta Pleșca, reprezentantul Serviciului de Presă al Ministerulului Apărării, a confirmat informația pentru PulsMedia.MD și a declarat că Ministerul Apărării a dispus o cercetare de serviciu pentru a stabili toate circumstanțele, dar și motivul pentru care cei doi au părăsit unitate militară, iar materialele acumulate vor fi transmise către Procuratura Generală pentru a fi luată o decizie în acest caz.

Mesaj emoționant de Ziua Independenței transmis ucrainenilor de Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj emoționant ucrainenilor cu ocazia Zilei Independenței. În discursul său, el a subliniat cu fermitate că ucrainenii nu vor accepta dictarea unor linii roșii impuse de Kremlin. Liderul de la Kiev a înregistrat un mesaj video din regiunea Sumî, situată lângă râul Psel, la doar câțiva kilometri de granița cu Federația Rusă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Acum 913 zile, în special prin regiunea Sumî, Rusia a intrat în război împotriva noastră. A încălcat nu doar granițele suverane, ci și limitele cruzimii și bunului simț. Luptă la nesfârșit pentru un singur lucru: să ne distrugă. În schimb, astăzi sărbătorim a 33-a Zi a Independenței Ucrainei, iar ceea ce inamicul a adus pe pământul nostru s-a întors acum acasă. Cine a vrut să transforme pământurile noastre într-o zonă tampon să creadă că țara lui nu va deveni o federație tampon”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că inamicul trebuie să știe că, mai devreme sau mai târziu, răspunsul ucrainean va ajunge în fiecare punct al Federației Ruse, ceea ce este o sursă de pericol pentru viața statului și a poporului.

„Pentru ca toți oamenii noștri care ar prefera să nu cunoască niciodată în viața lor numele acestor locuri blestemate: „Savasleika”, „Olenya”, „Engels”. Dar, din păcate, ucrainenii îi cunosc. Și, prin urmare, dușmanul nostru va ști ce este pedeapsa. în ucraineană”, a adăugat el.

Zelenski a subliniat că Rusia nu va dicta liniile sale roșii ucrainenilor, deoarece Ucraina își alege propria cale.

„Ochii șefului lor percep întreaga lume ca pe o zonă gri. Dar nu vom lăsa ca pământurile, unde pe bună dreptate ar trebui să fie steagul albastru-gălben, să devină o zonă gri. Nu va fi un moșul bolnav din Piața Roșie, care amenință constant pe toată lumea cu butonul roșu, care să ne dicteze vreo linie roșie. Cum să trăim, ce cale să alegem și ce decizii să luăm, vor stabili doar Ucraina și ucrainenii. Așa funcționează independența”, a subliniat Zelenski.

Astăzi, Ucraina sărbătorește 33 de ani de la declararea independenței. În plus, astăzi, 24 august, au trecut exact 30 de luni de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

#stilunic–Doina Danielean și Alina Ciobanu:”Zic să o facem altfel, în opinci și strae tradiționale?”

Invitatele de azi la #stilunic ne-au spus că fac parte din categoria prietenilor despre care se crede că fac totul la comandă. De ce? La sigur veți afla în acest episod. Pentru că Doina Danielean și Alina Ciobanu au povestit multe lucruri interesante despre relațialor, dar și momente picante despre cum arată relația lor când se ceartă!

Un bărbat de 34 de ani a căzut de la etajul șapte al unui șantier din Durlești
Articolul anterior
La Bălți, copiii au mers cu bicicletele însoțiți de polițiștii de patrulare
Articolul următor