Cum să îți protejezi casa de hoți când ești plecat în vacanță? Sfaturile Poliției

Potrivit oamenilor legii, multe furturi din locuinţe sunt comise spontan, favorizate de oportunităţile create de neatenţie. Un hoţ observă un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă şi acest lucru îl determină să acţioneze.

separator

Astfel, este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă la întoarcerea din concediu, iar măsurile luate de proprietari pentru a induce răufăcătorilor sentimentul că șansele de a sparge locuința sunt minime, iar riscul este maxim, constituie o adevărată barieră psihologică. În primele șase luni ale anului 2019, au fost înregistrate 1533 infracțiuni de furt din locuințe, majoritatea în mediul rural.

În scopul reducerii riscului victimal în cazul comiterii infracţiunilor de furturi din locuințe în perioada vacanței de vară, Poliţia vă recomandă: 

-montaţi un interfon la intrarea în scară şi utilizaţi-l în mod corect pentru controlul accesului persoanelor în imobil;

-asiguraţi dotarea cu incuietori corespunzătoare a uşilor de la subsol, terase sau intrări supli-mentare;

-la intrările în holurile blocului şi pe paliere este nevoie de o bună iluminare;

-montaţi un sistem de alarmă în locuinţa dumneavoastră;

-conectaţi sistemul de alarmare la un dispecerat de monitorizare a acestuia;

-dacă locuiţi la parter sau în casă la sol, dotați-vă ferestrele cu grilaje;

-în absența de la domiciliu, închideți întotdeauna ferestrele și ușile balcoanelor;

-dacă aţi pierdut cheia, schimbaţi imediat sistemul de siguranţă.

Daca aţi observat o persoana suspectă ieşind din casa scărilor având asupra sa bunuri care dau de bănuit, încercaţi să reţineţi cât mai multe semnalmente ale acesteia şi sunaţi urgent la Poliţie – telefon 112 – apel gratuit.

Pentru liniștea și siguranța familiei dvs, respectați următoarele măsuri de precauție:  

-interziceți accesul în locuinţă şi refuzați să oferiți informaţii despre dvs., bunurile pe care le deţineţi ori despre vecini, persoanelor străine ce pretind că reprezintă diverse instituţii, dar care nu se pot legitima;

-păstraţi relaţii bune cu vecinii: aceştia vă pot supraveghea locuinţa când nu sunteţi la domiciliu;

-instruiţi copiii să păstreze cu grijă cheia şi să nu permită accesul în locuinţă a persoanelor necunoscute, care pretind că au fost trimise de părinţi sau sunt prietene cu aceştia;

-dacă plecaţi undeva la odihnă pentru mai mult timp, încredințați lucrurile de preţ rudelor sau depozitaţi-le la bancă;

-nu lăsați casa/apartamentul să arate nelocuit.

Dat fiind faptul că lumea virtuală este parte din viaţa noastră: 

-nu vă transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori;

-faceţi-le inaccesibile pentru persoane necunoscute şi manifestaţi o atenţie sporită la datele şi fotografiile pe care le postaţi;

-atunci când plecaţi pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceţi acest lucru public pe internet.

Repere pentru derutarea infractorilor: 

-când părăsiţi locuinţa, pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune;

-montaţi la vedere plăcuţe de atenţionare cu privire la existenţa unui sistem de securitate; o sirena de exterior descurajeaza extrem de eficient;

-achiziţionaţi întrerupătoare care, la diverse intervale de timp, aprind şi sting automat lumina;

-în cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, rugaţi vecinii sau prietenii apropiaţi să procedeze astfel încât să nu se simtă lipsa dumneavoastră: geamuri deschise, ridicarea corespondenţei etc.; Spiritul de echipă ii sperie pe hoți, ei simt imediat când cineva are grijă de proprietate sau este cu ochii în patru.

Cum să procedați dacă aţi devenit victima infracțiunii de furt din locuință? 

Nu intraţi în panică, anunţaţi de urgenţă Poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor. În multe cazuri, victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc, prin aceasta distrugând probele existente.

Puneți la dispoziţia Poliţiei cât mai multe date relevante, precum: persoanele suspecte care s-au aflat în preajma locuinţei sau cele care au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă.

După cercetarea de către Poliţie a locului infracţiunii, examinaţi cu atenţie locuinţa şi furnizaţi-le polițiștilor caracteristicile de identificare ale bunurilor furate.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte, iar cele mai dese  furturi  săvârșite este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

Ce salariu ridică un polițist începător în R. Moldova. Ministrul Efros, despre intenția mai multor angajați ai MAI de a pleca din sistem

Mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intenția de a pleca din sistem, iar motivația este una financiară, scrie noi.md.

O spune ministrul Adrian Efros potrivit căruia instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză de cadre, în special, în cadrul Poliției de Frontieră și a Inspectoratului General de Poliție. Potrivit ministrului, salariul unui polițist începător este de 11 mii de lei. Ministrul Afacerilor Interne recunoaște că entitatea pe care o conduce duce lipsă de angajați, mai multe funcții fiind vacante. Potrivit ministrului, deși s-a reușit o modestă majorare a salariilor polițiștilor, lefurile mici rămîn cauza principală a plecărilor din sistem. „Ministerul Afacerilor Interne este cel mai mare minister ca număr de angajați. Sunt locuri vacante în diferite subdiviziuni. Dacă ne referim la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aici sîntem completați 100%. La Inspectoratul General de Poliție avem locuri vacante, la Poliția de Frontieră, la fel, sînt locuri vacante. În discuțiile cu colegii care au intenția de a pleca din sistem, motivația este asigurarea financiară. La începutul anului s-a reușit ca valoarea de referință a polițiștilor să fie mărită de la 1900 la 2300. Adică, salariul s-a mărit cu 1000 de lei. Pentru un polițist începător salariul s-a mărit de la 10 la 11 mii de lei. Cu cît e mai mare vechimea de muncă, cu atît salariile sînt mai mari”, a spus Adrian Efros în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit ministrului, noi majorări de salarii pentru angajații MAI, deocamdată, nu se prevăd, însă aceștia vor mai beneficia de ajutoare unice și sporuri salariale. „Mai e nevoie de intervenții pe domeniul social, ca angajatul MAI cînd vine la serviciu să fie sigur că familia sa este bine, are o viață decentă și acest lucru va contribui mult la diminuarea actelor de corupție. Acum, pentru că avem unele funcții necompletate, avem posibilitatea ca banii respectivi să fie redirecționați pentru a le oferi angajaților sporuri sau ajutoare unice. Noi ne dorim majorări de salarii, dar asta nu depinde de voința ministrului Efros sau a premierului, noi pornim de la un cadru bugetar disponibil. Cînd vom avea o economie puternică, cînd toată lumea va plăti impozitele, cînd toți vom contribui la bugetul de stat, atunci vom avea sumele disponibile pentru a mări salariile. Nu este vorba de nedorința de a mări salariile, ci de austeritatea bugetară”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. În octombrie 2023, în cadrul programului „Spor pentru Moldova” o plată unică în valoare de 5000 de lei a fost oferită la peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști și carabinieri.

Sportivul nostru Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Republica Moldova a mai obținut o cotă de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat în premieră la Olimpiada de Vară. În ultima dispută, care i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivul nostru l-a învins pe germanul Etienne Kinsinger, în categoria de greutate de până la 67 kg.

Până la această performanță, Valentin Petic a mai obținut alte trei victorii: l-a învins pe croatul Dominik Etlinger, egipteanul Mohamed Ibrahim Elsayed și elvețianul Andreas Vetsch.

Anterior, și luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a obținut o cotă de participare pentru Olimpiada de Vară din capitala Franței.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat unsprezece cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Un bărbat de 34 de ani a căzut de la etajul șapte al unui șantier din Durlești
Articolul anterior
La Bălți, copiii au mers cu bicicletele însoțiți de polițiștii de patrulare
Articolul următor