Elevii din clasele gimnaziale și liceale vor avea o nouă disciplină școlară

Din luna septembrie, elevii din clasele gimnaziale și liceale ar putea studia o nouă disciplină școlară – educație pentru socializare juridică. Responsabili de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) susțin că noua materie școlară va avea drept scop prevenirea infracțiunilor în rândurile minorilor. La ore vor fi prezenți polițiști.

Într-un răspuns, Inspectoratul General al Poliției (IGP) precizează că în 2020 de către minori și cu participarea acestora au fost săvârșite 606 infracțiuni (în 2019 – 664). Astfel, circa 3 la sută din numărul total al infracțiunilor înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova sunt săvârșite de către minori sau cu participarea acestora. Fenomenul infracțional în rândul minorilor este dominat de infracțiunile mai puțin grave (893), urmate de infracțiunile grave (167) și ușoare (64), după care urmează infracțiunile excepțional de grave (7) și deosebit de grave (6).

Din numărul total al infracțiunilor săvârșite de către minori sau cu participarea acestora în 2020, 341 sunt furturi, 40 – jafuri, 24 sunt acte de huliganism, 13 sunt infracțiuni privind viața sexuală, 4 sunt infracțiuni legate de droguri și alte patru – vătămări intenționate ale integrității corporale.

În primele două luni ale anului curent de către minori și cu participarea acestora au fost săvârșite 74 infracțiuni, ceea ce constituie o descreștere cu circa 27 la sută față de perioada analogică a anului precedent, potrivit IGP.

Corina Lungu, consultant principal la MECC, a precizat că disciplina școlară educație pentru socializare juridical va încerca să dezvolte în rândurile elevilor o cultură juridică și să schimbe optica prin care sunt percepuți reprezentanții organelor de drept. „Acel polițist să nu vină într-o instituție de învățământ doar atunci când e vorba de o încălcare, dar și ca să informeze și să arate cum aceste infracțiuni pot fi prevenite”, a relevat Corina Lungu.

Potrivit responsabilului de la MECC, a fost creat un grup de lucru, alcătuit din reprezentanți ai IGP și cadre didactice, care au elaborat pachetul curricular necesar pentru predarea educației privind socializarea juridică. Noua disciplină a fost pilotată pe parcursul anului curent de studii în clase de opta, în instituții de învățământ din 11 raioane, după care urmează a fi pilotată și în clase liceale.

La orele de socializare juridică, elevii vor învăța despre sancțiuni și modul cum sunt ele aplicate, executarea pedepselor, securitatea în familie, în mediul școlar, în comunitate, securitatea în mediul online, în timpul călătoriilor, în cadrul relațiilor interpersonale, aspecte ale unei vieți fără violență, aspecte ale comportamentului delicvent și deviant, situațiile de risc și cum acestea pot fi depășite, exploatarea prin muncă, traficul de finite umane, extremele psihoemoționale. La orele practice de educație pentru socializare juridică vor fi prezentate studii de cazuri reale, în care profesorul va veni cu partea didactică, iar polișiștii le vor împărtăși elevilor cunoștințele  în domeniul juridic.

Ca să fie predată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova,  noua disciplină, educație pentru socializare juridică, urmează a fi aprobată de Consiliul Național pentru Curriculum. Cursul va fi opțional. În prezent, o astfel de disciplină se predă în școlile din Georgia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, dar și în instituții de învățământ din alte state.

sursa: www.radiochisinau.md

Ce salariu ridică un polițist începător în R. Moldova. Ministrul Efros, despre intenția mai multor angajați ai MAI de a pleca din sistem

Mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intenția de a pleca din sistem, iar motivația este una financiară, scrie noi.md.

O spune ministrul Adrian Efros potrivit căruia instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză de cadre, în special, în cadrul Poliției de Frontieră și a Inspectoratului General de Poliție. Potrivit ministrului, salariul unui polițist începător este de 11 mii de lei. Ministrul Afacerilor Interne recunoaște că entitatea pe care o conduce duce lipsă de angajați, mai multe funcții fiind vacante. Potrivit ministrului, deși s-a reușit o modestă majorare a salariilor polițiștilor, lefurile mici rămîn cauza principală a plecărilor din sistem. „Ministerul Afacerilor Interne este cel mai mare minister ca număr de angajați. Sunt locuri vacante în diferite subdiviziuni. Dacă ne referim la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aici sîntem completați 100%. La Inspectoratul General de Poliție avem locuri vacante, la Poliția de Frontieră, la fel, sînt locuri vacante. În discuțiile cu colegii care au intenția de a pleca din sistem, motivația este asigurarea financiară. La începutul anului s-a reușit ca valoarea de referință a polițiștilor să fie mărită de la 1900 la 2300. Adică, salariul s-a mărit cu 1000 de lei. Pentru un polițist începător salariul s-a mărit de la 10 la 11 mii de lei. Cu cît e mai mare vechimea de muncă, cu atît salariile sînt mai mari”, a spus Adrian Efros în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit ministrului, noi majorări de salarii pentru angajații MAI, deocamdată, nu se prevăd, însă aceștia vor mai beneficia de ajutoare unice și sporuri salariale. „Mai e nevoie de intervenții pe domeniul social, ca angajatul MAI cînd vine la serviciu să fie sigur că familia sa este bine, are o viață decentă și acest lucru va contribui mult la diminuarea actelor de corupție. Acum, pentru că avem unele funcții necompletate, avem posibilitatea ca banii respectivi să fie redirecționați pentru a le oferi angajaților sporuri sau ajutoare unice. Noi ne dorim majorări de salarii, dar asta nu depinde de voința ministrului Efros sau a premierului, noi pornim de la un cadru bugetar disponibil. Cînd vom avea o economie puternică, cînd toată lumea va plăti impozitele, cînd toți vom contribui la bugetul de stat, atunci vom avea sumele disponibile pentru a mări salariile. Nu este vorba de nedorința de a mări salariile, ci de austeritatea bugetară”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. În octombrie 2023, în cadrul programului „Spor pentru Moldova” o plată unică în valoare de 5000 de lei a fost oferită la peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști și carabinieri.

Sportivul nostru Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Republica Moldova a mai obținut o cotă de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat în premieră la Olimpiada de Vară. În ultima dispută, care i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivul nostru l-a învins pe germanul Etienne Kinsinger, în categoria de greutate de până la 67 kg.

Până la această performanță, Valentin Petic a mai obținut alte trei victorii: l-a învins pe croatul Dominik Etlinger, egipteanul Mohamed Ibrahim Elsayed și elvețianul Andreas Vetsch.

Anterior, și luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a obținut o cotă de participare pentru Olimpiada de Vară din capitala Franței.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat unsprezece cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Rodica Ciorănică a ajuns în spital
Articolul anterior
Topul alimentelor sănătoase care pot fi consumate în post
Articolul următor