Monotonia în cuplu poate fi evitată

Fiecare cuplu la începutul relației trăiește acea stare de euforie care este presărată de emoții, atracție, adrenalină și fiori de plăcere. După o perioadă, însă, rutina zilnică și obișnuința iau locul entuziamului și cei doi încep să se comporte parcă ar fi colegi de apartament, dar nu iubiți.

separator

Psihologii spun că este în natura umană să aratăm mai multă pasiune și dragoste la începutul relației, care mai apoi să fie înlocuită cu înțelegere reciprocă și respect. Acest lucru este normal și stă la baza oricărui cuplu de lungă durată, iar dacă totuși îți este dor de acele clipe, înseamnă că este timpul să-ți resuscitezi relația. Iată ce poți face pentru tine și partenerul tău pentru a evita monotonia în cuplu:

  • După trei ani de căsnicie. Planifică o vacanță unde să plecați doar în doi! Trei ani dintr-o căsnicie este primul prag la care un cuplu începe să se confrunte cu obișnuința și cu apariția monotoniei. Dacă o escapadă la munte nu mai este suficientă pentru a da un restart relației, o vacanță într-o altă țară ar fi varianta perfectă!!!
  • După cinci ani. Faceți un pas înainte în relație!Se știe că fiecare cuplu are ritmul lui. Potrivit unui studiu realizat în anul 2008, arată că cei care s-au logodit după aproape trei ani de relație și au mai așteptat aproape un an și jumătate pentru a face nunta, au avut parte de căsnicii fericite și longevive. Însă, și printre cei care au avut o nuntă spontană sunt cupluri longevive, care au parte de înțelegere și iubire în cuplu.
  • După zece ani. Este momentul să redeveniți afectuoși unul cu celălalt!Încercăm să păstrăm conexiunea cu partenerul.Numeroase studii au demonstrat că, îmbrățișările ajută la secreția oxitocinei, numită și „hormonul iubirii”, care scade tensiunea arterială și reglează pulsul. Astfel, o îmbrățișare de 15-20 de secunde reduce efectele nocive ale stresului asupra organismului și luptă eficient împotriva depresiei.
  • După 20 de ani. Sunteți deja o echipă, însă, nu vă pierdeți identitatea în relație!Identitatea – este una dintre problemele cu care se confruntă cuplurile la acest prag. Astfel, mulți spun că se simt frustrați și simt că și-au pierdut identitatea în afara relației sau a căsniciei. De aceea, este important să aveți și hobby-uri. Iar independența este atrăgătoare și va fi o plăcere să vă povestiți unul altuia cum v-a mers ziua și ce succese ați avut.
  • După 25 de ani. Este cea mai bună perrioadă să vă redescoperi-ți pasiunile din tinerețe!După 25 de ani, orice căsnicie de succes se transformă într-un parteneriat în care ambii au încredere deplină unul în celălalt. Cele mai multe cupluri își văd copiii plecați la facultate și la casele lor. Această perioadă poate fi ocazia perfectă pentru a vă regăsi și a vă reaminti de tinerețe. Puteți redescoperi lucrurile care vă făceau plăcere la care ați renunțat după ce au venit pe lume copiii și să vă faceți timp din nou unul pentru celălalt. 25 de ani de căsnicie merită sărbătoriți alături de cei dragi și, mai ales, merită încununați de o pereche de verighete aniversare!

ULTIMA ORĂ! Guvernul a majorat valoarea compensațiilor pentru energie

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, ajustarea indicatorilor la calculul compensațiilor pentru energie pentru perioada decembrie 2024 – martie 2025. Astfel, compensațiile la energie sub formă de plată monetară, în special pentru cei care consuma gaze naturale, vor crește, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Modificările vin să atenueze impactul generat de majorarea tarifelor la gazele naturale, de la 1 decembrie 2024, prin ajustarea formulelor de calcul pentru compensații. 

Astfel, valoarea minimă a compensației crește de la 300 de lei la 500 de lei pentru toate tipurile de energie. Valoarea maximă va spori de la 800 lei la 1000 lei pentru gaze naturale, iar pentru energia termică, electricitate și combustibil solid valoarea maximă va rămâne la nivelul de 800 lei. 

„Compensația medie va crește de la 524 de lei în luna noiembrie la 715 lei în luna decembrie. Aceste compensații vor asigura un tarif final pentru cetățeni care nu este mai mare decât cel de anul trecut”, a spus Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Modificările mai prevăd că testul de non-vulnerabilitate nu se aplică gospodăriilor casnice în componența cărora se află cel puțin o persoană cu dizabilitate severă. Măsura va oferi sprijin adițional pentru perioada rece a anului tuturor familiilor cu persoane cu dizabilități.

Compensațiile aferente perioadei decembrie 2024 – martie 2025 vor fi distribuite beneficiarilor în perioada ianuarie – aprilie 2025. Decizia privind valoarea compensației pentru luna decembrie va putea fi vizualizată în cabinetul personal începând cu 10 ianuarie. 

Pentru luna decembrie 2024, implementarea proiectului presupune un cost total în valoare de 500 milioane lei, pentru circa 670 de mii de beneficiari. 
În luna noiembrie, peste 703 mii de gospodării s-au înregistrat în Sistemul Informațional compensatii.gov.md, iar în luna decembrie au fost înregistrate peste 33 de mii de cereri noi.

Niciun copil nu trebuie sǎ fie singur de Crǎciun! Apel la umanitate pentru inimile copiilor necăjiți

Şi anul acesta, Caritate.md dă start campaniei „Fii Crăciunul în inimile copiilor necăjiți”.

”Tot ceea ce descoperim în toate campaniile noastre, cutreierând satele, este o realitate care uneori ne lasă fără cuvinte. Este o altă lume… o lume în care unii copilași tremură de frig, o lume fără bucurie, în care sărbătorile sunt trăite altfel… fără speranțe, fără zâmbete și fără măcar un gram de bucate pe masă.

Dragii noştri, vă invităm să împărțim bucuria Crăciunului cu cei nevoiași. Împreună cu ei, vom simți mai multă împlinire în ajunul Crăciunului, pentru că darurile noastre vor aduce un zâmbet pe fața unui copil la masa de sărbătoare.

Din suflet, vă invităm să fiți alături de noi și să simțim împreună ce înseamnă să dăruim celor mai necăjiți.”, se arată în comunicatul celor de la Caritate.md.

Puteți dona AICI.

Paypal pentru donațiipaypal@caritate.md

De la inimile celor mari, pentru inimile celor mici VǍ RUGǍM SǍ FIȚI ALǍTURI CU CÂT VǍ LASǍ INIMA, din orice țarǎ sau colț al lumii: 

ULTIMA ORĂ! O dronă a căzut la Podgoreni

Poliția Națională informează că, acum o oră, polițiștii din Orhei au fost alertați despre depistarea unei drone în extravilanul localității Podgoreni, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat.

La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozivă a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor.

Jamie Oliver a călătorit prin toată lumea și a aflat ce mânâncă cei mai longevivi oameni. Iată lista!
Articolul anterior
Rudele unei moldovence stabilite în Italia cer ajutor! Femei a dispărut de acasă de cinci zile
Articolul următor