Rolul proteinelor în alimentația zilnică!

Proteina este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru, este prezentă în diferite proporții în țesuturile corpului uman și joacă un rol important în procesele biochimice, biofizice și fiziologice ale organismului.

separator

Galina Tomaş,
Medic Magistru în
Sănătatea Publică

Cât, cum și când consumi proteina, află de la  nutriţionista Galina Tomaş.

În primul rând trebuie să știi că alimentele consumate au rol de material plastic și energetic. Ele trebuie să conțină factori nutritivi de care organismul are nevoie zilnic, iar cei mai importanţi sunt: proteinele, lipidele, glucidele, vitaminele, microelementele şi apa. Proteina are rol plastic (formare, creștere, regenerare), glucidele au rol energetic (mişcare şi gândire), lipidele rol energetic şi plastic, microelementele au rol în desfășurarea funcțiilor vitale, vitaminele au rol de biocalizator, apa intră în componența tuturor organelor.

Nu există aliment care să conțină toate elementele nutritive necesare, de aceea trebuie să diversifici mâncarea.

Am iniţiat o serie de articole privind factorii nutritivi, pentru ca să înţelegi mai uşor ce prevede un regim alimentar echilibrat. În acest articol vei găsi informaţie despre importanţa proteinelor în alimentaţie.

Proteinele sunt necesare pentru:

1.  Integritatea structurală a celulelor și creșterea organismului

2.  Formarea de enzime, sucuri digestive, hemoglobină şi hormoni

3.  Protecția organismului împotriva infecțiilor

4.  Regenerează țesuturile

5.  Produce laptele matern în timpul alăptării

6.  Ajută la transportul de oxigen și substanțe nutritive

Alimente care conţin proteine

Pentru majoritatea oamenilor proteina înseamnă carne, desigur sursa cea mai bună de proteină este reprezentată de produsele animaliere – ou, lapte, carne, peşte, ficat etc., dar există și proteine de origine vegetală – legume, cereale, nuci, fasole, seminţe etc.

Alimentele ce conțin proteine se împart în două categorii.

1. Alimente recomandate pentru o alimentație rațională sunt: carnea de pește, curcan, pui, viţel sau iepure, ouăle (rareori), lactatele degresate – cele care conțin un procent mic de colesterol.

 

2. Alimente nerecomandate pentru consum sunt: carnea de porc, gâscă, raţă – pentru că aceasta este bogată în colesterol care se depozitează în vasele sanguine, respectiv lumenul vaselor se micşorează şi apare ateroscleroza.

 

Atenție la mezeluri, acestea sunt interzise total, deoarece conţinutul proteic este mic iar în componența lor intră și substanţe nocive! Deci îți fac mai mult rău decât bine.

Proteinele din organism sunt descompuse în

aminoacizi

În structura proteinelor intră aproximativ 20 aminoacizi, care sunt necesari pentru formarea muşchilor şi a sângelui. O parte dintre ei există şi se formează la noi în organism, alţi 8 aminoacizi esenţiali se aportă din exterior prin alimentaţie, de aceea excluderea totală a proteinelor din alimentaţie este categoric interzisă.

Deficitul de proteine favorizează apariţia mai multor boli

Simptomele specifice deficitului de proteine în organism sunt: scăderea în greutate, linii pe ungiile degetelor de la mâini şi picoare, căderea părului, descuamarea pielii, erupţii cutanate, vindecarea dificilă a rănilor, dureri musculare. Dacă însă deficitul de proteine este mai sever atunci apare depresia, tulburări de somn, anxietate, dureri de cap, stări de leşin sau poate duce la tulburari cardiace, anemie, deteriorarea muşchilor, disfuncţia organelor, artrite, afecţiuni hepatice, favorizează apariţia cancerului de colon, cancer mamar şi în final poate provoca decesul.

Este important de știut și faptul că proteinele răspund de creştere și formarea copiilor, gravidele având nevoie în special de un aport proteic esențial iar deficitul acestora inhibă creşterea şi dezvoltarea normală a fătului.

Citește, peste o săptămână, care este doza ta zilnică de protein

Text: Snejana Ţugui

 

Ninge ca în poveste la munte și este viscol. Drum blocat în Brașov din cauza zăpezii

Este alertă de vreme rea în jumătate de țară, în timp ce la munte ninge și viscolește. Se circulă în condiții de iarnă în Sibiu și Covasna, iar pe șoseaua spre munte drumarii au ieșit cu zeci de utilaje. Un drum din județul Brașov este blocat din cauza ninsorii și a vântului puternic, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.10 DN 73 A este închis pentru autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone. „Traficul rutier este restricţionat pe DN 73 A pentru vehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone, pe sectorul de drum în cuprins între localităţile Predeal şi Râşnov, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile (ninsoare abundentă)”, anunţă Poliţia judeţeană Braşov. Conform sursei citate, restricţiile de circulaţie sunt în vigoare până la ora 12.00.

ACTUALIZARE 09.50. Un drum din județul Brașov este blocat din cauza ninsorii și a vântului puternic, iar mai mulți copaci au fost doborâți pe șosea. Pe DN73  dinspre Predeal spre Râșnov, un TIR a derapat încă de la ora 4.00. TIR-ul are cauciucuri de iarnă, dar în zonă ningea abundent, iar drumul nu era deszăpezit. Șoferul încă așteaptă pe cineva care să îl ajute, transmite corespondentul Digi24, de la fața locului. Drumul e blocat de copacii căzuți. În zonă s-a depus strat consistent de zăpadă și ninge abundent.

Meteorologii spun că ploile puternice din sudul țării sunt binevenite, în condițiile secetei. Până diseară la ora 20.00 este în vigoare și un cod galben de vânt în 22 de județe.

La munte vor predomina ninsorile și să nu uităm că până la 20 este valabil și un cod galben de vânt pentru sudul Moldovei, Dobrogea Bărăgan cu  50 – 60 km/h. De mâine vremea se ameliorează, marți și miercuri încă vom mai avea ploi, dar nu cu cantități prea mari și vremea se încălzește desul de repede”.

Între timp, internetul s-a umplut de imagini de poveste din Brașov.

Un motociclist de 33 de ani, lovit mortal la Dubăsari

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce a fost lovit de un microbuz într-o intersecție din orașul Dubăsari.

Un motociclist a murit în urma unui grav accident rutier la DubăsariImagine simbol

Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, tragedia a avut loc pe 24 martie, iar conform informațiilor preliminare, motociclistul a fost lovit de un microbuz de marca Mercedes într-o intersecție din oras, scrie www.stiri.md.

Șoferul microbuzului nu i-ar fi acordat prioritate motociclistului, iar în rezultat l-a lovit pe tânăr. Bărbatul care se afla la volanul mașinii a fost spitalizat cu diverse leziuni.

Așa-zișii oameni ai legii din regiune au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce a fost lovit de un microbuz într-o intersecție din orașul Dubăsari.

Un motociclist a murit în urma unui grav accident rutier la DubăsariImagine simbol

Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, tragedia a avut loc pe 24 martie, iar conform informațiilor preliminare, motociclistul a fost lovit de un microbuz de marca Mercedes într-o intersecție din oraș, transmite Știri.md.

Șoferul microbuzului nu i-ar fi acordat prioritate motociclistului, iar în rezultat l-a lovit pe tânăr. Bărbatul care se afla la volanul mașinii a fost spitalizat cu diverse leziuni.

Așa-zișii oameni ai legii din regiune au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Marș feminist în centrul Capitalei, de 8 Martie. Manifestanții pledează pentru respectarea drepturilor femeilor

Zeci de oameni merg în marș prin centrul Capitalei! La cea de-a zecea ediție a evenimentului, cu genericul ,,Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”, manifestanții își doresc să atragă din nou atenția la problemele inegalității de gen și respectarea drepturile femeilor.

La eveniment s-au alăturat mai mulți funcționari de stat din Republica Moldova: oficiali, miniștri și deputați în Parlament. Printre ei: vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, miniștrii Alexei Buzu și Dan Perciun.

“Mă iubește? Nu mă iubește”
Articolul anterior
Rolul proteinelor în alimentația zilnică!
Articolul următor