Rusia blochează exporturile de cereale ca să lase Ucraina fără ,,oxigen” economic

Rusia s-a retras unilateral din acordul cerealelor pentru a bloca exporturile ucrainene și a lăsa țara agresată fără oxigen economic. O spune directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Marin Gherman, potrivit căruia exportul de cereale are o pondere importantă în economia Ucrainei, iar blocarea acestuia pune în pericol securitatea economică a țării și creează riscuri de insecuritate alimentară la nivel mondial. În același context, analistul politic Mihai Isac spune că Turcia va încerca să abordeze cu Rusia problema transportului cerealelor, întrucât președintele turc Erdogan își dorește să fie cel care mediază relația Moscova-Kiev pentru a obține prestigiu mondial, notează IPN.

La 17 iulie, Rusia s-a retras din acordul cerealelor negociat anul trecut de Turcia și ONU. Acordul îi permitea Ucrainei să-și exporte produsele agricole prin porturile de la Marea Neagră. După retragerea din acordul cerealelor, Rusia a atacat mai multe porturi ucrainene, drept răspuns, Kievul a anunțat că navele și porturile rusești de la Marea Neagră au devenit ținte legitime ale armatei ucrainene.

„Acum Rusia încearcă să demonstreze că fără ea o stabilitate în zona Mării Negre este imposibilă. Încearcă să demonstreze că fără luarea în considerare a intereselor Moscovei, Ucraina nu va reuși nimic, că porturile Ismail, Reni, Odesa, Cernomorsk și altele, vor fi amenințate în continuare. Dar au auzit toți și declarațiile Ucrainei care spune că porturile rusești de la Marea Neagră sunt amenințate, avem recomandarea Kievului către marile companii maritime să nu intre în porturile Rusiei. Deci, au crescut mizele de ambele părți. Exportul de cereale este foarte important pentru structura economiei Ucrainei. De aceea, Rusia își dorește să blocheze exporturile ucrainene ca să lase Ucraina fără oxigen economic, să devină absolut dependentă de Occident, iar Occidentul să obosească să o mai sprijine”, a spus directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Marin Gherman, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Presa internațională anunță că o întrevedere dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan ar putea avea loc la sfârșitul lunii august, la Ankara, prioritară pe agenda discuțiilor fiind problema transportului cerealelor.

„Turcia este interesată ca acest acord al grânelor să fie reluat. Vizita președintelui Putin în Turcia ar urma să aibă loc pe parcursul lunii august. Turcia în continuare încearcă să joace rolul mediatorului între cele două părți, iar Erdogan și-ar dori să fie el cel care aduce pacea, ar fi un plus de prestigiu la nivel mondial și s-ar încadra în demersul său de a transforma Turcia dintr-o putere regională, într-o putere mondială”, a explicat analistul politic Mihai Isac.

Criza cerealelor i-a reunit ieri, la Galați, pe reprezentanții Ucrainei, Republicii Moldova, României, Comisiei Europene și SUA. În timpul reuniunii, vicepremierul Vladimir Bolea a accentuat că Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană.

„Republica Moldova și Ucraina au o frontieră comună de peste 1200 de kilometri, avem infrastructură comună, poduri, drumuri, astfel 70% din transportul care tranzitează Republica Moldova și se îndreaptă spre porturile Dunării, Galați, Brăila și portul Constanța, sunt camioane cu cereale. Pe zi teritoriul Republicii Moldova este tranzitat de aproximativ 1000 de camioane, dintre care 70-80% sunt camioane cu cereale. În ultima perioadă, din nou, a apărut problema fluidizării traficului la frontiera cu România, camioanele stau la punctele de trecere a frontierei în medie 3-4 zile”, a spus expertul în comerț internațional, Iurie Rija.

În timpul reuniunii de la Galați, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că „investițiile în infrastructură sunt o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului”.

Ce salariu ridică un polițist începător în R. Moldova. Ministrul Efros, despre intenția mai multor angajați ai MAI de a pleca din sistem

Mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intenția de a pleca din sistem, iar motivația este una financiară, scrie noi.md.

O spune ministrul Adrian Efros potrivit căruia instituția pe care o conduce se confruntă cu o criză de cadre, în special, în cadrul Poliției de Frontieră și a Inspectoratului General de Poliție. Potrivit ministrului, salariul unui polițist începător este de 11 mii de lei. Ministrul Afacerilor Interne recunoaște că entitatea pe care o conduce duce lipsă de angajați, mai multe funcții fiind vacante. Potrivit ministrului, deși s-a reușit o modestă majorare a salariilor polițiștilor, lefurile mici rămîn cauza principală a plecărilor din sistem. „Ministerul Afacerilor Interne este cel mai mare minister ca număr de angajați. Sunt locuri vacante în diferite subdiviziuni. Dacă ne referim la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aici sîntem completați 100%. La Inspectoratul General de Poliție avem locuri vacante, la Poliția de Frontieră, la fel, sînt locuri vacante. În discuțiile cu colegii care au intenția de a pleca din sistem, motivația este asigurarea financiară. La începutul anului s-a reușit ca valoarea de referință a polițiștilor să fie mărită de la 1900 la 2300. Adică, salariul s-a mărit cu 1000 de lei. Pentru un polițist începător salariul s-a mărit de la 10 la 11 mii de lei. Cu cît e mai mare vechimea de muncă, cu atît salariile sînt mai mari”, a spus Adrian Efros în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit ministrului, noi majorări de salarii pentru angajații MAI, deocamdată, nu se prevăd, însă aceștia vor mai beneficia de ajutoare unice și sporuri salariale. „Mai e nevoie de intervenții pe domeniul social, ca angajatul MAI cînd vine la serviciu să fie sigur că familia sa este bine, are o viață decentă și acest lucru va contribui mult la diminuarea actelor de corupție. Acum, pentru că avem unele funcții necompletate, avem posibilitatea ca banii respectivi să fie redirecționați pentru a le oferi angajaților sporuri sau ajutoare unice. Noi ne dorim majorări de salarii, dar asta nu depinde de voința ministrului Efros sau a premierului, noi pornim de la un cadru bugetar disponibil. Cînd vom avea o economie puternică, cînd toată lumea va plăti impozitele, cînd toți vom contribui la bugetul de stat, atunci vom avea sumele disponibile pentru a mări salariile. Nu este vorba de nedorința de a mări salariile, ci de austeritatea bugetară”, a mai spus ministrul Afacerilor Interne. În octombrie 2023, în cadrul programului „Spor pentru Moldova” o plată unică în valoare de 5000 de lei a fost oferită la peste 10 mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști și carabinieri.

Sportivul nostru Valentin Petic s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Republica Moldova a mai obținut o cotă de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Luptătorul de stil greco-roman Valentin Petic s-a calificat în premieră la Olimpiada de Vară. În ultima dispută, care i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, sportivul nostru l-a învins pe germanul Etienne Kinsinger, în categoria de greutate de până la 67 kg.

Până la această performanță, Valentin Petic a mai obținut alte trei victorii: l-a învins pe croatul Dominik Etlinger, egipteanul Mohamed Ibrahim Elsayed și elvețianul Andreas Vetsch.

Anterior, și luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a obținut o cotă de participare pentru Olimpiada de Vară din capitala Franței.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat unsprezece cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și România

În data de 8 mai 2024, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Româno-Britanice” din municipiul Galați, România, vor găzdui Consiliul Regional al Elevilor din orașul Florești, raionul Florești, Republica Moldova. Tinerii entuziaști vor experimenta o serie de activități educaționale deosebite și vor descoperi locuri inedite ale localității.

Schimb cultural și educațional între elevii din Moldova și RomâniaImagine simbol

Inițiativa de schimb cultural și educațional marchează un moment deosebit în colaborarea României cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Este o ocazie de a împărtăși nu doar cunoștințe și experiențe, ci și de a construi punți de prietenie și înțelegere între tinerii din ambele țări, transmite www.stiri.md.

Programul special pregătit pentru acești elevi va cuprinde o gamă variată de activități, de la activități interactive la excursii captivante în jurul orașului Galați. Acești tineri vor avea ocazia să exploreze bogata noastră moștenire culturală, să descopere frumusețea naturii locale și să interacționeze cu elevi din Școala Gimnazială Româno-Britanică.

„Ne angajăm să oferim acestor elevi o experiență memorabilă și educativă, care să îi încurajeze să-și dezvolte pasiunile și să-și extindă orizonturile. Suntem convinși că acest schimb cultural va contribui la formarea lor ca cetățeni responsabili și deschiși către diversitatea lumii în care trăim”, susține Liliana Tcaciuc, profesoară din cadrul Școlii Româno-Britanică, municipiul Galați, România. 

Republica Moldova, mai aproape de interconectarea energetică cu România
Articolul anterior
Moldova va beneficia de un grant în valoare de 90 de milioane de dolari
Articolul următor