Semnal de alarmă: aluniţele!

MICB4YOU – încredere prin transformare
Acum o lună, Moldindconbank a anunțat despre un lansarea unui amplu program de transformare al sistemului IT al băncii – MICB4YOU.
Într-o perioadă scurtă de timp, una dintre băncile sistemice din Republica Moldova, a reușit un upgrade profund, care a decurs impecabil. Deși MICB4YOU este încă în derulare, toate procesele se desfășoară conform planului de acțiuni și corespund strategiei băncii de a investi în tehnologii digitale. Scopul final al acestor transformări este asigurarea unui model de deservire și mai calitativ pentru clienții Moldindconbank.

Alexander Picker, Președinte al Comitetului de Conducere:
”După mii de ore de pregătiri și teste efectuate, Moldindconbank a migrat la un nou sistem informațional, care reprezintă un pas uriaș în transformarea și dezvoltarea noastră. Acest sistem ne va permite să fim mai flexibili și mai rapizi în procesarea operațiunilor și deservirea clienților, precum și va facilita dezvoltarea funcționalităților inovatoare. Sunt elementele în care investim ca să sporim încrederea clienților noștri. Vreau să aduc sincere mulțumiri echipei Moldindconbank. Sunt oamenii care au muncit enorm ca migrarea să aibă loc cu un disconfort minim pentru clienți și sunt mândru de rezultate.”
Datorită MICB4YOU, vor fi optimizate mai multe servicii și produse: deschidere mai rapidă a conturilor, transparența tarifară, mobilitatea deservirii cardului în sucursale, operațiuni procesate rapid la ghișeu etc.
Mihail Iovu, Vicepreședinte al Comitetului de conducere, responsabil de Aria IT și Operațiuni:
”Modernizarea completă a tehnologiei la nivelul Moldindconbank este un proces complex, care, la etapa inițială, nu va avea un impact imediat asupra clienților noștri. Cu toate acestea, pe termen lung, aduce numeroase beneficii și soluții noi, inclusiv opțiuni digitale, care vor fi treptat oferite clienților noștri pentru a le asigura o experiență bancară superioară. În procesul executării acestui proces de transformare, ne-am dedicat să luăm în considerare fiecare detaliu, să anticipăm situațiile posibile de risc și să luăm măsuri pentru a le preveni. Acum, cu încredere, pot afirma că am reușit acest lucru. Mulțumesc echipei noastre pentru dedicarea lor extraordinară.”
Dmytro Krepak, Vicepreședinte al Comitetului de conducere, responsabil de Aria Retail:
”Transformarea MICB4YOU este o dovadă a angajamentului nostru de a fi mereu orientați către client și de a le asigura un altfel de banking. Apreciem profund feedbackul și opiniile clienților noștri, primite în ultimele săptămâni, cu privire la modul în care putem continua cel mai bine acest upgrade, astfel încât să corespundem necesităților și așteptărilor lor. Și pentru că Moldindconbank dispune de cea mai mare rețea de sucursale din țară și, respectiv, una dintre cele mai mari echipe din sistemul bancar, ne-am concentrat și pe simplificarea și eficientizarea muncii colegilor noștri. Vreau să evidențiez contribuția echipei care a stat în spatele întregului proces, care s-a implicat pe deplin și a muncit cu dedicare. Vă mulțumim pentru încredere și loialitate. Vom continua să vă fim mereu alături.”
Migrarea la noul sistem IT s-a desfășurat în perioada 31 august – 3 septembrie 2023, iar clienții și partenerii băncii au fost informați din timp despre schimbările anunțate, prima comunicare fiind cu două săptămâni înainte de startul procesului. În acest scop a fost creată o secțiune dedicată pe site-ul Moldindconbank – MICB4YOU.
Despre Moldindconbank
Moldindconbank este o bancă sistemică, care deține cea mai vastă rețea de unități bancare din Republica Moldova – 70 de sucursale, 88 de agenții și 262 de ATM-uri. Banca rămâne lider incontestabil pe piața cardurilor și pe segmentul creditelor imobiliare.
Moldindconbank – mereu alături!

Rusia blochează exporturile de cereale ca să lase Ucraina fără ,,oxigen” economic
Rusia s-a retras unilateral din acordul cerealelor pentru a bloca exporturile ucrainene și a lăsa țara agresată fără oxigen economic. O spune directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Marin Gherman, potrivit căruia exportul de cereale are o pondere importantă în economia Ucrainei, iar blocarea acestuia pune în pericol securitatea economică a țării și creează riscuri de insecuritate alimentară la nivel mondial. În același context, analistul politic Mihai Isac spune că Turcia va încerca să abordeze cu Rusia problema transportului cerealelor, întrucât președintele turc Erdogan își dorește să fie cel care mediază relația Moscova-Kiev pentru a obține prestigiu mondial, notează IPN.

La 17 iulie, Rusia s-a retras din acordul cerealelor negociat anul trecut de Turcia și ONU. Acordul îi permitea Ucrainei să-și exporte produsele agricole prin porturile de la Marea Neagră. După retragerea din acordul cerealelor, Rusia a atacat mai multe porturi ucrainene, drept răspuns, Kievul a anunțat că navele și porturile rusești de la Marea Neagră au devenit ținte legitime ale armatei ucrainene.
„Acum Rusia încearcă să demonstreze că fără ea o stabilitate în zona Mării Negre este imposibilă. Încearcă să demonstreze că fără luarea în considerare a intereselor Moscovei, Ucraina nu va reuși nimic, că porturile Ismail, Reni, Odesa, Cernomorsk și altele, vor fi amenințate în continuare. Dar au auzit toți și declarațiile Ucrainei care spune că porturile rusești de la Marea Neagră sunt amenințate, avem recomandarea Kievului către marile companii maritime să nu intre în porturile Rusiei. Deci, au crescut mizele de ambele părți. Exportul de cereale este foarte important pentru structura economiei Ucrainei. De aceea, Rusia își dorește să blocheze exporturile ucrainene ca să lase Ucraina fără oxigen economic, să devină absolut dependentă de Occident, iar Occidentul să obosească să o mai sprijine”, a spus directorul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, Marin Gherman, în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.
Presa internațională anunță că o întrevedere dintre Vladimir Putin și Recep Erdogan ar putea avea loc la sfârșitul lunii august, la Ankara, prioritară pe agenda discuțiilor fiind problema transportului cerealelor.
„Turcia este interesată ca acest acord al grânelor să fie reluat. Vizita președintelui Putin în Turcia ar urma să aibă loc pe parcursul lunii august. Turcia în continuare încearcă să joace rolul mediatorului între cele două părți, iar Erdogan și-ar dori să fie el cel care aduce pacea, ar fi un plus de prestigiu la nivel mondial și s-ar încadra în demersul său de a transforma Turcia dintr-o putere regională, într-o putere mondială”, a explicat analistul politic Mihai Isac.
Criza cerealelor i-a reunit ieri, la Galați, pe reprezentanții Ucrainei, Republicii Moldova, României, Comisiei Europene și SUA. În timpul reuniunii, vicepremierul Vladimir Bolea a accentuat că Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană.
„Republica Moldova și Ucraina au o frontieră comună de peste 1200 de kilometri, avem infrastructură comună, poduri, drumuri, astfel 70% din transportul care tranzitează Republica Moldova și se îndreaptă spre porturile Dunării, Galați, Brăila și portul Constanța, sunt camioane cu cereale. Pe zi teritoriul Republicii Moldova este tranzitat de aproximativ 1000 de camioane, dintre care 70-80% sunt camioane cu cereale. În ultima perioadă, din nou, a apărut problema fluidizării traficului la frontiera cu România, camioanele stau la punctele de trecere a frontierei în medie 3-4 zile”, a spus expertul în comerț internațional, Iurie Rija.
În timpul reuniunii de la Galați, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că „investițiile în infrastructură sunt o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului”.

Libertatea de expresie a murit în Rusia. Muzician condamnat la șase ani de închisoare pentru mesaje antirăzboi pe Internet
Un tribunal din regiunea Moscovei a condamnat vineri un muzician şi militant ecologist la şase ani de închisoare pentru că a publicat pe reţelele sociale trei mesaje care denunţau atacul rus asupra Ucrainei, a declarat pentru AFP unul dintre prietenii săi, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Aleksandr Bahtin are 51 de ani și locuiește în Mîtişci, în apropiere de Moscova. Militantul fost arestat în martie 2023 şi inculpat pentru difuzarea de „informaţii false” privind armata rusă, o acuzaţie utilizată cu regularitate pentru a reprima vocile critice faţă de conflict.
„Aleksandr a fost condamnat la şase ani şi îi este interzis să-şi administreze site-urile de internet timp de trei ani”, a declarat pentru AFP Andrei Şcetinin, unul dintre prietenii săi prezenţi la audiere.
Obligat să consulte un psihiatru
În timpul detenţiei sale într-o colonie penitenciară, Bahtin va fi obligat să consulte un psihiatru, potrivit verdictului, care a fost confirmat de ONG-ul rus specializat OVD-Info.
Bahtin a publicat, în martie şi aprilie 2022, trei mesaje pe reţeaua socială rusă VKontakte. Militantul denunţa atunci campania militară în Ucraina, evocând victime civile şi criticându-l pe Vladimir Putin.
Vineri, înainte de anunţarea verdictului, parchetul a cerut opt ani de închisoare împotriva lui Aleksandr Bahtin. Mama bărbatului, Liudmila, de 79 de ani, a început să plângă şi i s-a făcut rău în sala de tribunal, a povestit Şcetinin.
„Să fiţi blestemată”
Audirea a fost întreruptă pentru puțin timp.
Potrivit sursei citate, la aflarea verdictului, Aleksandr Bahtin i-a strigat judecătoarei Maria Lohtionova: „Să fiţi blestemată”, a mai relatat sursa citată.
Pe lângă cazurile de opozanţi cunoscuţi mediatizate, mii de anonimi au fost arestaţi şi condamnaţi după declanşarea invaziei ruse în Ucraina la amenzi sau la pedepse cu închisoarea pentru denunţarea operaţiunii militare ruse.
Peste 20.000 de persoane au fost reţinute în Rusia în timpul acţiunilor de protest împotriva conflictului din Ucraina, potrivit ONG-ului rus OVD-Info. Mai multe sute dintre acestea au fost ulterior vizate de urmăriri judiciare.