Tatiana E.: “Am fost concediată, însă înainte de asta nu am primit niciun avertisment, chiar dacă am contract de muncă. Știu că înainte de a te concedia, trebuie să te penalizeze de 3 ori și să-ți spună din timp. Ce drepturi am eu în așa caz și ce drepturi au șefii? Cum pot acționa în această situație?”
Răspuns de la “Casa de Avocatură Digore”:
În vederea micșorării cazurilor de lezare a drepturilor angajaților, angajatorul urmează să respecte normele procedurale privind concedierea pentru încălcarea disciplinei muncii. Pentru încălcarea disciplinei de muncă, angajatorul are dreptul să aplice faţă de salariat următoarele sancţiuni disciplinare: avertismentul, mustrarea, mustrarea aspră, concedierea. Pentru aceeaşi abatere disciplinară nu se poate aplica decât o singură sancţiune. La aplicarea sancţiunii disciplinare, angajatorul trebuie să ţină cont de gravitatea abaterii disciplinare comise şi de alte circumstanţe obiective.
Până la aplicarea sancţiunii disciplinare, angajatorul este obligat să ceară salariatului o explicaţie scrisă privind fapta comisă. Refuzul de a prezenta explicaţia cerută se consemnează într-un proces-verbal. Sancţiunea disciplinară se aplică prin ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre). Ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de sancţionare, cu excepţia sancţiunii disciplinare sub formă de concediere, se comunică salariatului, sub semnătură, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data emiterii, iar în cazul în care acesta activează într-o subdiviziune interioară a unităţii (filială, reprezentanţă, serviciu desconcentrat etc.) aflate în altă localitate – în termen de cel mult 15 zile lucrătoare şi produce efecte de la data comunicării. Refuzul salariatului de a confirma prin semnătură comunicarea ordinului se fixează într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului şi un reprezentant al salariaţilor.
Ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de sancţionare poate fi contestat de salariat în instanţa de judecată.
Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md